Doggerland, un tinut din largul coastelor britanice, acoperit de ape intre anii 18.000 i.e.n. si 5.500 i.e.n., a fost descoperit recent de cercetatorii britanici. Tinutul se intindea din nordul Scotiei pana in Danemarca, dupa cum relateaza Mediafax.
Dupa 15 ani de cercetari, povestea tinutului Doggerland a fost prezentata in cadrul Expozitiei stiintifice de Vara organizata de Royal Society. Savantii britanici considera ca acel tinut a fost in trecut "centrul adevarat" al Europei pana cand a fost afectat de un "tsunami devastator". Din Doggerland facea parte si teritoriul in care se afla in zilele noastre Canalul Manecii si Insulele Canalului. In acea regiune traiau zeci de mii de oameni.
"Am facut speculatii vreme de multi ani despre existenta acestui taram disparut, pe baza oaselor aduse la suprafata de pescari din diverse puncte din Marea Nordului, dar abia dupa ce am inceput sa colaboram cu companiile petroliere, in ultimii ani, am putut sa ne dam seama cum arata acest tinut. Am putut sa alcatuim un model probabil al florei si faunei sale, sa reconstituim imaginea stravechiului popor care a trait aici si sa incepem sa intelegem cateva dintre evenimentele dramatice care au schimbat acest tinut, inclusiv cresterea nivelului marii si producerea unui tsunami devastator", a explicat prof. Richard Bates, de la Departamentul de Stiinte ale Pamantului din cadrul Universitatii St. Andrews din Scotia.
Proiectul stiintific reprezinta o colaborare a Universitatii St. Andrews cu universitatile din Aberdeen, Birmingham, Dundee si Wales Trinity St. David.
Tinutul a fost descoperit cu ajutorul unor tehnici stiintifice inovatoare, iar savantii au aflat astfel povestea schimbarilor dramatice de relief si de clima prin care a trecut continentul european. Potrivit cercetarilor intreprinse, relieful tinutului Doggerland era modelat de dealuri si vai, mlastini intinse, lacuri si rauri foarte mari. Oamenii de stiinta analizeaza in prezent si alte dovezi ale prezentei umane in regiune, printre acestea numarandu-se un posibil sit funerar, formatiuni de pietre dispuse dupa un anumit tipar si un urias cimitir al mamutilor.
Expozitia interactiva vernisata de Royal Society a "readus" la viata populatiile din mezolitic din tinutul Doggerland, prin intermediul artefactelor descoperite pe fundul Marii Nordului. Aceste artefacte - in principal fragmente din armele folosite de oamenii din acea vreme si oase de animale - dateaza din secole diferite.