UPDATE 25 august, ora 10:00: Din nefericire, numarul persoanelor care si-au piedut viata in urma cutremurului din centrul Italiei a ajuns la aproape 250, din care 2 romani.
Amatrice, un orasel de munte aflat la aproximativ o ora de Roma, a fost aproape distrus de un cutremur masiv cu o magnitudine de 6,2 grade pe scara Richter. Cutremurul s-a produs pe la ora 3:36 in dimineata zilei de joi, 24 august, si a demolat cel putin jumatate din oras.
Amatrice "nu mai este aici" a declarat primarul orasului Sergio Pirozzi: "Drumurile sunt blocate, iar jumatate din oras a disparut".
Cutremurul a ucis cel putin 20 persoane, iar numarul continua sa creasca de la o ora la alta. Printre cei rapusi de cutremur se numara si un cuplu de batrani a caror casa s-a prabusit peste ei.
Inainte de haosul si dezastrul provocate de cutremur, Amatrice era celebru pentru un anumit tip de paste si pentru reperele sale religioase din secolul al XIV-lea.
Iata 5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre Amatrice:
1. Celebrele paste "all'Amatriciana" au fost create in Amatrice
Conform publicatiei The Guardian, "pastele all'Amatriciana este unul dintre felurile de mancare principale din Roma". Preparatul se realizeaza cu 6 ingrdiente: "guanciale" (gusa de porc), branza pecorino, vin alb, rosii din San Marzano, piper si ardei iute."Pastele all'Amatriciana a luat nastere pe pasunile verzi de pe dealurile cu vedere spre Amatrice, cand pastorii obisnuiau sa aduca branza si bucati de carne de porc cu ei pe camp, pe care le gateau intr-o tigaie de fier", au declarat oficialii orasului Amatrice pentru The Guardian.
Acest fel de mancare era atat de faimos incat numerosi bucatari de la Vatican s-au dus la Amatrice pentru a invata reteta. Exista si un festival organizat pentru a promova acest tip de paste, organizat in fiecare in ultima duminica din luna august. Anul acesta insa nu va mai fi niciun festival.
2. Amatrice este un oras foarte mic, construit pe o stanca abrupta
Amatrice se afla la 104 km de capitala Italiei si figureaza ca avand intre 1.000 si 2.000 de locuitori. Localnicii se numesc amatriciani, iar sfantul protector al orasului este Santa Maria di Filetta.Oraselul este cunoscut si pentru un instrument muzical numit "Zampogna". Practic, este format dintr-o punga de piele de capra sau oaie, la care sunt conectate doua tevi. Instrumentul este considerat cea mai apropiata legatura contemporana cu anticele tevi duble romane, expuse in Muzeul Vaticanului. Se pare ca instrumentul insotea poezia recitata si dansurile populare regionale, fiind folosit pentru a "escorta mireasa in drumul ei pana la biserica, ca parte a ceremoniei traditionale de nunta din Amatrice", se arata pe site-ul iitaly.org.
Iubitorii de natura se puteau bucura de parcul national si orhideele salbatice din apropiere de Amatrice, "construit pe o stanca abrupta, ce veghea asupra confluentei raurilor Tronto si Castellano", inca din timpuri preistorice.
3. Spaniolii au incendiat Amatrice in 1500
Cutremurul produs recent nu este primul dezastru cu care s-a confruntat Amatrice. Orasul a fost incendiat de spanioli in 1529, iar "locuitorii au fugit si au cautat protectie in Regatul Napoli", spune deliciousitaly.com.Orasul a tinut insa piept spaniolilor si multor altor cuceritori. Dupa caderea Imperiului Roman, "Amatrice a infruntat invaziile barbare si furia lor distructiva". In 1265 orasul a fost incorporat de Regatul Napoli, iar intre 1582 si 1692, desi facea parte din acelasi Regat, a trecut sub stapanirea familiei Orsini si, mai tarziu, a familiei Medici din Florenta.
4. Amatice gazduieste biserici si artefacte religioase din secolul al XIV-lea
Conform site-ului visitlazio.com, Amatrice "este un oras antic, facut celebru de istorie si arta".Amatrice era renumit pentru biserica din Sant'Agostino, aflata in nord-estul orasului - o cladire "situata in apropierea unei porti din zidul cetatii din secolul al XIV-lea". Biserica avea o fereastra circulara deosebit de frumoasa si o usa de intrare sculptata in stil gotic, care data din 1428, precum si statui ale lui Arhanghelul Gavril si ale Fecioarei Maria. Interiorul bisericii continea "doua picturi importante: Buna Vestire (1491) si Madonna si copilul cu doi ingeri (1492), atribuite unui pictor din cercul lui Vittore Crivelli si Pietro Alemanno, numit "Stapanul Madonnei marinimoase".
Orasul are si alte biserici istorice, inclusiv Biserica San Francesco din secolul al XIV-lea San Francesco si "Biserica Santa Maria delle Grazie, numita Biserica Icona Passatora. Site-ul amalficoast.com enumera sase biserici istorice, o poarta medievala si Sanctuarul "Our Lady of Threads".
Obiectele de arta din Amatrice, inclusiv o fresca in Biserica Sfantului Francisc, au fost transformate in postere. Iar artistul Cola d'Amatrice s-a nascut aici.
5. Cutremurul a distrus complet centrul istoric al orasului
Amatrice a avut ghinionul de a fi in epicentrul cutremurului devastator din 24 august 2016. "Drumurile in si din afara orasului sunt blocate. Jumatate din oras a disparut", a declarat primarul Sergio Pirozzi pentru postul de televiziunea de stat RAI. Dupa aceasta prima declaratie, Pirozzi a completat: "Trei sferturi din oras nu mai exista. Acum, scopul este de a salva cat mai multe vieti. Oamenii sunt blocati sub daramaturi si trebuie scosi de acolo".Si alte orase au suferit distrugeri semnificative. "Orasele cel mai grav afectate sunt Accumoli, Amatrice, Posta si Arquata del Tronto", informeaza Reuters. Sursa: traveleuropa.ro Sursa foto: traveleuropa.ro