De cativa ani ma lupt cu pietrele la rinichi. Noroc ca le elimin si de aceea, pana acum, nu a fost nevoie sa ma operez. Asta nu inseamna, insa ca este usor. Mai ales atunci cand pleaca si incep durerile.
Niste dureri crunte, care te trezesc in miez de noapte si care nu te mai lasa sa inchizi niciun ochi. Probabil ca numai durerile pe care le-a simtit mama cand m-am nascut sunt mai mari. Pentru un barbat, durerile de dinti si durerile de rinichi reprezinta cam cel mai inalt nivel la care se poate ajunge.
Cum va ziceam, pietrele la rinichi ma insotesc de ceva vreme peste tot, la munca, in pauza da masa, la sala si chiar la terasa cand ies cu baietii la bere. Din pacate, vin cu mine si in concediu. Mi-am dat seama de asta acum 2-3 ani cand durerile m-au trezit din somn. Eram in camera de hotel. Era a doua noapte din vacanta, iar eu ma zvarcoleam de mama focului in pat, sperand ca poate poate reusesc sa ma calmez. Dupa 1-2 ore de chin cumplit mi-am trezit iubita si ne-am dus la receptie. Ne-am amintit ca ni se promisese ca hotelul are un medic 24 din 24.
Am constatat ca fusese o minciuna. Cumplit, mai ales ca uitasem sa ne facem si asigurare medicala. Cum pana dimineata mai erau cateva ore, am decis sa ne intoarcem in camera. Intr-un final, durerile s-au mai calmat, iar dis-de-dimineata ne-am dus la o farmacie de unde am cumparat Ketonal. Noroc ca eu si pietrele la rinichi suntem prieteni vechi si stim cum sa avem grija unul de altul. Pana seara nu am mai simtit nicio durere, dupa 1-2 zile chiar ne-am dus la un super parc acvatic si ne-am balacit la greu. Dar, puteam sa fim nevoiti sa ne intoarcem in tara. Bine ca nu cazul.
A fost pentru prima si singura data cand pietrele la rinichi mi-au amenintat vacanta. Asta si pentru ca dupa ce ne-am intors acasa, am mers la un nou medic si am aflat ce trebuie sa fac sa evit eventualele probleme. Desi fusesem la “n” medici pana atunci, acesta a fost singurul care mi-a spus de existenta oxalatilor si de rolul lor in formarea pietrelor la rinichi. M-am gandit sa va spun si voua, nu se stie niciodata cand veti avea nevoie de putin ajutor in lupta cu pietrele la rinichi. Totul tine de alimentatie si, in special, de evitarea anumitor alimente bogate in oxalati, cum ar fi ciocolata, cafeaua, rosiile, bauturile tip cola, ceaiul negru, smochinele, arahidele si alte tipuri de nuci si multe altele.
Oxalatii si pietrele la rinichi
Multe persoane cred ca oxalatii sunt niste componente rare si nedorite din anumite produse alimentare, insa, in realitate, aceste substante se afla in mod natural intr-o mare varietate de alimente. Oxalatii joaca un rol de sustinere in metabolismul multor plante si animale, dar si in metabolismul uman. Deci, cand vine vorba despre sanatate si dieta, oxalatii nu sunt nici rari, nici de nedorit.
Pe de alta parte, in numar prea mare in organism, oxalatii pot deveni problematici, in special cand vine vorba de rinichi. Riscul de formare al pietrelor la rinichi creste atunci cand nivelul de oxalati din urina este prea mare, iar concentratia de calciu este crescuta. Cauza o reprezinta suprasaturarea urinei cu saruri de oxalat de calciu.
La nivel mondial, se estimeaza ca intre 5% si 15% din totalul oamenilor dezvolta o anumita forma de pietre la rinichi. Iar pietrele formate din cauza oxalatului de calciu reprezenta aproximativ 80% din toate pietrele formate. Astfel, daca ai pietre la rinichi ar fi bine sa reduci consumul de alimente bogate in oxalati sau in acid oxalic.
Pentru a evita oxalatii trebuie sa stii mai intai unde se gasesc! Iata alimentele care contin oxalati:

Surse alimentare de oxalati
Aproximativ 20-40% din oxalatii din sangele noastru provin din alimentatie. Oxalati se gasesc atat in alimente vegetale, cat si in alimente animale, insa studiile arata ca plantele au concentratii deosebit de ridicate de aceste substante.
Rezultatele privind cantitatea de oxalati de plante variaza destul de mult din cauza diferentelor dintre soiuri, conditii de plantare, conditiile de recoltare si tehnica de masurare. Trebuie retinut ca frunzele plantelor contin aproape intotdeauna niveluri mai mari de oxalati decat radacinile si tulpinile.
Alimente bogate in oxalati:
• Rubarba contine intre 450-650 miligrame de oxalati per 100 de grame
• Ciocolata. Cantitatea de oxalati creste direct proportional cu nivelul de cacao din ciocolata. In medie, 100 de grame de ciocolata cu 76% cacao are aproximativ 250 miligrame de oxalati, iar cantittea se dubleaza la 100 de grame de ciocolata cu un continut de 100% de cacao
• Spanac: intre 750-800 mg oxalati per 100 gr
• Frunze de sfecla: 600-950 mg oxalati per 100 gr
• Migdale: 380-470 mg oxalati per 100 gr
• Sfecla elvetiana sau mangold: 200-640 mg oxalati per 100 gr
• Caju: 230-260 mg oxalati per 100 gr
Niste dureri crunte, care te trezesc in miez de noapte si care nu te mai lasa sa inchizi niciun ochi. Probabil ca numai durerile pe care le-a simtit mama cand m-am nascut sunt mai mari. Pentru un barbat, durerile de dinti si durerile de rinichi reprezinta cam cel mai inalt nivel la care se poate ajunge.
Cum va ziceam, pietrele la rinichi ma insotesc de ceva vreme peste tot, la munca, in pauza da masa, la sala si chiar la terasa cand ies cu baietii la bere. Din pacate, vin cu mine si in concediu. Mi-am dat seama de asta acum 2-3 ani cand durerile m-au trezit din somn. Eram in camera de hotel. Era a doua noapte din vacanta, iar eu ma zvarcoleam de mama focului in pat, sperand ca poate poate reusesc sa ma calmez. Dupa 1-2 ore de chin cumplit mi-am trezit iubita si ne-am dus la receptie. Ne-am amintit ca ni se promisese ca hotelul are un medic 24 din 24.
Am constatat ca fusese o minciuna. Cumplit, mai ales ca uitasem sa ne facem si asigurare medicala. Cum pana dimineata mai erau cateva ore, am decis sa ne intoarcem in camera. Intr-un final, durerile s-au mai calmat, iar dis-de-dimineata ne-am dus la o farmacie de unde am cumparat Ketonal. Noroc ca eu si pietrele la rinichi suntem prieteni vechi si stim cum sa avem grija unul de altul. Pana seara nu am mai simtit nicio durere, dupa 1-2 zile chiar ne-am dus la un super parc acvatic si ne-am balacit la greu. Dar, puteam sa fim nevoiti sa ne intoarcem in tara. Bine ca nu cazul.
A fost pentru prima si singura data cand pietrele la rinichi mi-au amenintat vacanta. Asta si pentru ca dupa ce ne-am intors acasa, am mers la un nou medic si am aflat ce trebuie sa fac sa evit eventualele probleme. Desi fusesem la “n” medici pana atunci, acesta a fost singurul care mi-a spus de existenta oxalatilor si de rolul lor in formarea pietrelor la rinichi. M-am gandit sa va spun si voua, nu se stie niciodata cand veti avea nevoie de putin ajutor in lupta cu pietrele la rinichi. Totul tine de alimentatie si, in special, de evitarea anumitor alimente bogate in oxalati, cum ar fi ciocolata, cafeaua, rosiile, bauturile tip cola, ceaiul negru, smochinele, arahidele si alte tipuri de nuci si multe altele.
Oxalatii si pietrele la rinichi
Multe persoane cred ca oxalatii sunt niste componente rare si nedorite din anumite produse alimentare, insa, in realitate, aceste substante se afla in mod natural intr-o mare varietate de alimente. Oxalatii joaca un rol de sustinere in metabolismul multor plante si animale, dar si in metabolismul uman. Deci, cand vine vorba despre sanatate si dieta, oxalatii nu sunt nici rari, nici de nedorit.
Pe de alta parte, in numar prea mare in organism, oxalatii pot deveni problematici, in special cand vine vorba de rinichi. Riscul de formare al pietrelor la rinichi creste atunci cand nivelul de oxalati din urina este prea mare, iar concentratia de calciu este crescuta. Cauza o reprezinta suprasaturarea urinei cu saruri de oxalat de calciu.
La nivel mondial, se estimeaza ca intre 5% si 15% din totalul oamenilor dezvolta o anumita forma de pietre la rinichi. Iar pietrele formate din cauza oxalatului de calciu reprezenta aproximativ 80% din toate pietrele formate. Astfel, daca ai pietre la rinichi ar fi bine sa reduci consumul de alimente bogate in oxalati sau in acid oxalic.
Pentru a evita oxalatii trebuie sa stii mai intai unde se gasesc! Iata alimentele care contin oxalati:

Surse alimentare de oxalati
Aproximativ 20-40% din oxalatii din sangele noastru provin din alimentatie. Oxalati se gasesc atat in alimente vegetale, cat si in alimente animale, insa studiile arata ca plantele au concentratii deosebit de ridicate de aceste substante.
Rezultatele privind cantitatea de oxalati de plante variaza destul de mult din cauza diferentelor dintre soiuri, conditii de plantare, conditiile de recoltare si tehnica de masurare. Trebuie retinut ca frunzele plantelor contin aproape intotdeauna niveluri mai mari de oxalati decat radacinile si tulpinile.
Alimente bogate in oxalati:
• Rubarba contine intre 450-650 miligrame de oxalati per 100 de grame
• Ciocolata. Cantitatea de oxalati creste direct proportional cu nivelul de cacao din ciocolata. In medie, 100 de grame de ciocolata cu 76% cacao are aproximativ 250 miligrame de oxalati, iar cantittea se dubleaza la 100 de grame de ciocolata cu un continut de 100% de cacao
• Spanac: intre 750-800 mg oxalati per 100 gr
• Frunze de sfecla: 600-950 mg oxalati per 100 gr
• Migdale: 380-470 mg oxalati per 100 gr
• Sfecla elvetiana sau mangold: 200-640 mg oxalati per 100 gr
• Caju: 230-260 mg oxalati per 100 gr
• Arahide: 140-184 mg oxalati per 100 gr
Alimente cu un continut moderat de oxalati:
• Diverse legume cu frunze verzi: 5-150 mg oxalati per 100 gr
• Fructe de padure: 10-50 mg per 100 gr; cu mentiunea ca agrisele pot contine 60-90 mg oxalati per 100 gr
• Lamaie si coaja de lime: 80-110 mg oxalati per 100 gr; cojile au cel mai mare continut de oxalati, spre deosebire de sucul de lamaie care are un continut scazut de exalati si bogat acizi citrici. De fapt, exista studii care demonstreaza ca sucul de lamaie si sucul de lime pot ajuta chiar la prevenirea formarii pietrelor la rinichi
• Nuci: 40-350 mg oxalati per 100 gr
• Leguminoase, precum linte, mazare, fasole, soia: 10-74 mg oxalati per 100 gr
• Faina de cereale si cereale: 40-250 mg oxalati per 100 gr; Faina de orez brun si pastele faimoase din orez sunt cele mai sarace in oxalati
• Fidea sau noodles: 20-30 mg oxalati per 100 gr
• Patrunjel: 100 mg oxalati per 100 gr
Surse non-alimentare de oxalati
Chiar daca nu consumi deloc alimente care contin oxalati, vei avea in continuare caeste substante in organism, deoarece organismul le produce, asa cum am mai sus, pentru a stimula metabolismul.
Organismul produce oxalati astfel:
• Din aminoacizii din ficat, cum ar fi hidroxiprolina
• Prin consumul de Vitamina C, pe care o transforma in oxalat
• Prin globulele rosii din sange (eritrocite sau hemtii) care sintetizeaza oxalatii din glioxilat
Cantitatea totala de proteine pe care o consumi poate conduce uneori la o cantitate ridicata de exalati din organism. Asta pentru ca proteinele sunt compuse din aminoacizi, care sunt apoi transformati in oxalati.
Sursa: TravelEuropa.ro
Sursa foto: traveleuropa.ro
Alimente cu un continut moderat de oxalati:
• Diverse legume cu frunze verzi: 5-150 mg oxalati per 100 gr
• Fructe de padure: 10-50 mg per 100 gr; cu mentiunea ca agrisele pot contine 60-90 mg oxalati per 100 gr
• Lamaie si coaja de lime: 80-110 mg oxalati per 100 gr; cojile au cel mai mare continut de oxalati, spre deosebire de sucul de lamaie care are un continut scazut de exalati si bogat acizi citrici. De fapt, exista studii care demonstreaza ca sucul de lamaie si sucul de lime pot ajuta chiar la prevenirea formarii pietrelor la rinichi
• Nuci: 40-350 mg oxalati per 100 gr
• Leguminoase, precum linte, mazare, fasole, soia: 10-74 mg oxalati per 100 gr
• Faina de cereale si cereale: 40-250 mg oxalati per 100 gr; Faina de orez brun si pastele faimoase din orez sunt cele mai sarace in oxalati
• Fidea sau noodles: 20-30 mg oxalati per 100 gr
• Patrunjel: 100 mg oxalati per 100 gr
Surse non-alimentare de oxalati
Chiar daca nu consumi deloc alimente care contin oxalati, vei avea in continuare caeste substante in organism, deoarece organismul le produce, asa cum am mai sus, pentru a stimula metabolismul.
Organismul produce oxalati astfel:
• Din aminoacizii din ficat, cum ar fi hidroxiprolina
• Prin consumul de Vitamina C, pe care o transforma in oxalat
• Prin globulele rosii din sange (eritrocite sau hemtii) care sintetizeaza oxalatii din glioxilat
Cantitatea totala de proteine pe care o consumi poate conduce uneori la o cantitate ridicata de exalati din organism. Asta pentru ca proteinele sunt compuse din aminoacizi, care sunt apoi transformati in oxalati.