Invazia romana asupra Insulelor Britanice in anul 55 inainte de Hristos si incorporarea treptata in Imperiul Roman au stimulat dezvoltarea viitoarei tari. Pe masura ce puterea Imperiului Roman a inceput sa scada, tinutul a fost din nou in atentia invadatorilor. Dupa anul 410, Anglia a fost colonizata progresiv de o serie de triburi germanice, triburi venite initial la invitatia lui Vortigern, rege al bretonilor, ca mercenari gata sa-i ajute pe acestia, in luptele impotriva irlandezilor si pictilor (locuitori ai Scotiei de azi).
O buna parte a istoriei Marii Britanii este inca imprimata in peisaj, fiind pastrata de mii de ani gratie norocului, superstitiilor si constiintei culturale. Exemplele edificatoare din epoca neolotica sunt tumulii Belas Knap din Gloucestershire, cercul din piatra Callan de pe insula Lewis, minele de cremene de la Grimes Graves din Norfolk, localitatea Skara Brae din Orkney si Uffington White Horse din Oxfordshire.
La Chysauster, in vestul regiunii Cornwall, exista o asezare omeneasca foarte bine conservata si un fort enorm construit pe un deal la Maiden Castle in Dorset, care a constitut scena unei aprige batalii intre britanici si romani. Wiltsire este o zona cu foarte multe momumente antice: Silbury Hill, tumulii de la West Kennet, cercul din piatra si drumul de la Averbury si, in special, nemaipomenitul Stonehenge.
Primele castele, ridicate la putin timp dupa cucerirea normanda, au fost construite din limen (o fortareata construita pe o movila de pamant, cu un bastion intarit pentru ganizoana, situat pe o movila alaturata). Din pacate, nicio astfel de constructie nu a rezistat trecerii vremii.