Obiective turistice Belarus, de vizitat in Belarus, harta google, date gps, orase recomandate de noi, totul despre Belarus
Home / Tari / Despre Belarus
 

Belarus

 
Publicat la: 2013-07-30

Belarus (Belarus, Belorussia), denumita oficial Republica Belarus, este o tara fara iesire la mare, aflata in Europa de Est, vecina cu Rusia catre nord-est, Ucraina catre sud, Polonia catre vest, si Lituania si Letonia catre nord-vest. Capitala tarii este Minsk; printre alte orase mari se numara Brest, Grodno (Hrodna), Gomel (Homjel), Moghilev (Mahilou) si Vitebsk (Vicebsk). Peste 40% dintre cei 207.600 km2 sunt impaduriti, iar principalele sectoare economice sunt agricultura si industria prelucratoare.

Pana in secolul al XX-lea, teritoriile Belarusului modern au apartinut mai multor tari, intre care se numara Principatul Polotkului, Marele Ducat al Lituaniei, Uniunea Polono-Lituaniana, si Imperiul Rus. Dupa Revolutia Rusa, Belarusul a devenit republica constituenta a Uniunii Sovietice, primind numele de Republica Sovietica Socialista Bielorusa (RSSB). Frontierele Belarusului au luat forma lor actuala in 1939-1945, cand unele teritorii ale Poloniei i-au fost incorporate in urma invaziei sovietice a Poloniei. Tara si teritoriul sau au fost devastate de al Doilea Razboi Mondial, in timpul caruia Belarusul a pierdut circa o treime din populatie si mai mult de jumatate din resursele economice. Republica s-a dezvoltat din nou in anii postbelici. In 1945, RSS Bielorusa a devenit membra fondatoare a Natiunilor Unite, impreuna cu Uniunea Sovietica si cu RSS Ucraineana.

Parlamentul republicii a declarat suveranitatea Belarusului la 27 iulie 1990, si in procesul de destramare a Uniunii Sovietice, Belarusul si-a declarat independenta la 25 august 1991. Alexander Lukasenko este presedintele tarii din 1994. In ciuda obiectiilor guvernelor Occidentale, Lukasenko a continuat politicile din epoca sovietica, intre care perpetuarea proprietatii de stat in economie. Conform unor organizatii si tari, alegerile au fost incorecte, iar adversarii politici ai presedintelui au fost suprimati violent. In 2000, Belarus si Rusia au semnat un acord de extindere a cooperarii, afirmand dorinta de a crea o uniune.

Peste 70% din populatia de 9,49 milioane de oameni a Belarusului traieste in zone urbane. Peste 80% din populatie este formata din etnici belarusi, cu minoritati semnificative de rusi, polonezi si ucraineni. De la referendumul din 1995, tara are doua limbi oficiale: belarusa si rusa. Constitutia Belarusului nu declara o religie oficiala, desi principala religie practicata in tara este ortodoxia rusa. A doua religie, romano-catolicismul, are un numar mult mai mic de credinciosi, dar atat Pastele cat si Craciunul ortodox si catolic sunt sarbatori nationale. Belarusul are cel mai mare indice al dezvoltarii umane din membrii CSI.

 
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne