Bulgaria este o tara europeana situata in Peninsula Balcanica. Se invecineaza cu Romania la nord, Serbia si Republica Macedonia la vest si Grecia si Turcia la sud. La est, teritoriul tarii este delimitat de Marea Neagra.
Primele regate bulgare pe pamant european s-au format in Evul Mediu, la inceputul secolulu al VII-lea. Toate entitatile politice bulgare care au aparut mai tarziu, au continuat traditiile Primului Imperiu Bulgar, care in cursul existensei sale a acoperit cea mai mare parte a Balcanilor furnizand alfabetul, literatura si cultura sa intre popoarele Europei de Est. Cateva secole mai tarziu, in urma declinului celui de al 2-lea Imperiu Bulgar, tara bulgarilor a intrat sub controlul otoman pentru o perioada de aproape cinci sute de ani. Razboiul ruso-otoman (1877-1878) a permis Bulgariei sa se restabileasca ca o monarhie constitutionala. Semnarea tratatului de la San Stefano marcheaza renasterea statului bulgar. Bulgaria si-a declarat independenta fata de Turcia Otomana in 1908, imediat dupa Revolutia Junilor Turci. Dupa al 2-lea Razboi Mondial, Bulgaria a devenit un stat comunist intr-o zona de influenta a Uniunii Sovietice (Rusia de azi). Todor Jivkov a dominat statul din punct de vedere politic pentru treizeci si trei ani (perioada intre 1956 si 1989). In 1990, dupa Toamna Popoarelor, Bulgaria a devenit o republica democrata capitalista.
Acum, Bulgaria este o democratie parlamentara organizata ca republica constitutionala unitara. S-a integrat in Uniunea Europeana in 2007, iar in NATO in 2004. Are o populatie de aproximativ 7,6 milioane de locuitori.
Istoric Bulgaria
Tracii sunt cel mai vechi popor cunoscut care a locuit pe teritoriul Bulgariei din prezent; prezenta lor istorica a lasat o urma observabila in intreaga regiune balcanica, in ciuda istoriei lor tumultoase. Tracii traiau impartiti in numeroase triburi, pana cand majoritatea au fost unite de catre regele Teres in jurul anului 500 i.Hr., formand Regatul Odrizilor, al carui apogeu a fost in perioada regilor Sitalkes si Cotys I. In anul 341 i.Hr. regatul a fost distrus de macedoneni, dar a fost reorganizat la sfarsitul secolului al IV-lea i.Hr., sub conducerea lui Seuthes al III-lea. In 188 i.Hr., romanii au invadat Tracia si razboaiele impotriva lor au continuat pana in anul 45, cand Tracia a devenit provincie romana. Cea mai mare parte a Bulgariei de azi a facut parte din Regatul dac format si condus de Burebista.
Marea Bulgarie din timpuri romane a fost numita Moesia, si era locuita de o populatie mixta de origine traca, greaca si daca, majoritatea vorbind greaca sau o limba sub-latina cunoscuta drept romanica. Regiunea a fost invadata de slavi spre mijlocul secolului al VII-lea.
In 632 bulgarii, triburi de origine turcica, condusi de hanul Kubrat, au format un stat independent cunoscut ca Vechea Bulgarie Mare, marginit spre vest de Delta Dunarii, spre sud de Marea Neagra, spre sud-est de Muntii Caucaz, si spre est de raul Volga. Bizantul a recunoscut noul stat printr-un tratat semnat in anul 635.