Obiective turistice Cehia, de vizitat in Cehia, harta google, date gps, orase recomandate de noi, totul despre Cehia
Home / Tari / Despre Cehia
 

Cehia

 
Publicat la: 2011-09-19

Cehia, oficial Republica Ceha, este un stat intracontinental situat in Europa Centrala. Se invecineaza cu Germania la vest, Polonia la nord, Slovacia la est si Austria la sud. Cuprinde trei regiuni istorice - Boemia, Moravia si o parte a Sileziei - iar intreaga suprafata a ei alcatuieste peste 78.000 km. In 2008 numara peste 10 milioane de locuitori. Administrativ este impartita in 14 regiuni cu autoguvernare, iar capitala este Praga.

Cehia a aparut o data cu statalitatea ceha din cea de-a doua jumatate a secolului al 9-lea. Intre 1526–1918 teritoriile cehe au facut parte din Imperiul Austriac, iar intre 1918–1992 (cu o intrerupere in timpul celui de-al 2-lea razboi mondial) a constituit, impreuna cu Slovacia, statul cehoslovac. Statul ceh a fost restituit formal la data de 1 ianuarie 1969 sub denumirea de Republica Socialista Ceha fiind una dintre tarile federale ale Republicii Socialiste Cehoslovace. Federatia a disparut la data de 1 ianuarie 1993, rezultand in independenta Cehiei si a Slovaciei.

Cehia este un stat democrat cu o constitutie liberala si sistemul politic multipartid. Seful de stat este presedintele republicii, iar organul legislativ — parlamentul bicameral. Cehia este membru al Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (OTAN) si a Uniunii Europene. Face si parte din Grupul de la Visegrad.

 
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne