Cehia, oficial Republica Ceha, este un stat intracontinental situat in Europa Centrala. Se invecineaza cu Germania la vest, Polonia la nord, Slovacia la est si Austria la sud. Cuprinde trei regiuni istorice - Boemia, Moravia si o parte a Sileziei - iar intreaga suprafata a ei alcatuieste peste 78.000 km. In 2008 numara peste 10 milioane de locuitori. Administrativ este impartita in 14 regiuni cu autoguvernare, iar capitala este Praga.
Cehia a aparut o data cu statalitatea ceha din cea de-a doua jumatate a secolului al 9-lea. Intre 1526–1918 teritoriile cehe au facut parte din Imperiul Austriac, iar intre 1918–1992 (cu o intrerupere in timpul celui de-al 2-lea razboi mondial) a constituit, impreuna cu Slovacia, statul cehoslovac. Statul ceh a fost restituit formal la data de 1 ianuarie 1969 sub denumirea de Republica Socialista Ceha fiind una dintre tarile federale ale Republicii Socialiste Cehoslovace. Federatia a disparut la data de 1 ianuarie 1993, rezultand in independenta Cehiei si a Slovaciei.
Cehia este un stat democrat cu o constitutie liberala si sistemul politic multipartid. Seful de stat este presedintele republicii, iar organul legislativ — parlamentul bicameral. Cehia este membru al Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (OTAN) si a Uniunii Europene. Face si parte din Grupul de la Visegrad.
Istoric Cehia
Arheologii au descoperit dovezi ale asezarilor umane in aceasta zona datand din neolitic. In epoca clasica, din secolul al 3-lea i.Hr. aici au migrat celtii si apoi in secolul 1 triburile germanice, marcomanii si quazii. In timpul perioadei migratiilor din secolul al 5-lea, numeroase triburi germanice s-au deplasat catre vest si sud, in afara Europei Centrale. In cadrul unei migratii la fel de importante, popoarele slave din regiunea Marii Negre si a Muntilor Carpati s-au asezat in regiune. In urma germanilor, ei s-au deplasat spre sud in Boemia, Moravia si o parte a Austriei moderne.
In timpul secolului al 7-lea, negustorul Samo, sprijinindu-i pe slavii care se luptau cu conducatorii lor avari, a devenit conducatorul primului stat slav cunoscut din Europa Centrala. Principatul Moraviei s-a ridicat in secolul al-8-lea.
Statul ceh a aparut catre sfarsitul secolului 9 cand a fost unificat de catre dinastia Premysl. Regatul Boemiei a fost o putere locala semnificativa in timpul Evului Mediu. A facut parte din Sfantul Imperiu Roman in timpul intregii existente a acestei confederatii.
Conflictele religioase precum razboaiele husite din secolul al 15-lea si razboiul de 30 de ani din secolul al 17-lea au avut un efect devastator asupra populatiei locale. Boemia a cazut apoi sub influenta habsburgilor si a devenit o parte din Austro-Ungariei.
Dupa prabusirea imperiului in urma primului razboi mondial, s-a format republica independenta Cehoslovacia in 1918. Noul stat continea importante minoritati germane, maghiare si poloneze. Desi Cehoslovacia era un stat democratic si liberal ce garanta si implementa drepturi culturale si lingvistice minoritatilor sale, statul centralizat nu garanta autonomie politica teritoriala minoritatilor sale, rezultand in nemultumire si un curent puternic in randurile minoritatilor de a se desprinde de Cehoslovacia. Hitler a profitat de ocazie, si cu sprijinul Partidului German, a ocupat regiunea sudeta cu majoritate germana prin Pactul de la Munchen. Polonia a ocupat zonele majoritar poloneze din jurul orasului Cesky Tesin, in timp ce Slovacia a castigat o mai mare autonomie, statul fiind redenumit "Ceho-Slovacia". In cele din urma Slovacia s-a desprins in 1939 si restul teritoriului ceh a fost ocupat de Hitler care a instituit asa-numitul Protectorat al Boemiei si Moraviei. Aproximativ 125.000 de cetateni, inclusiv 83.000 de evrei, au fost ucisi si alte sute de mii trimisi in inchisori si lagare de concentrare sau de munca fortata. Guvernul si armata cehoslovaca in exil au fost recunoscute de Aliati.
Din 1945 pana in 1948 in jur de 3 milioane de germani, aproape intreaga minoritate germana din Cehoslovacia interbelica au fost expulzati in Germania si Austria. In consecinta, 15.000 - 30.000 de germani au murit. Doar unei parti dintre ei, care au activat in randurile rezistentei sau de care era nevoie din motive economice, i s-a permis sa ramana, desi multi au emigrat din cauza sentimentelor anti-germane din Cehoslovacia.