Clima Elvetiei este in general temperata, dar poate varia mult de la un loc la altul, de la conditii glaciare in zonele inalte de munte, pana la un climat placut, aproape mediteranean in extremitatea sudica. Exista unele vai in zona de sud in care traiesc si unii palmieri mai rezistenti la frig. Verile tind sa fie calde si umede uneori, cu ploi periodice, fiind ideale pentru pasunat. Iernile mai uscate in zona de munte pot prezenta intervale lungi de vreme stabila, ce dureaza cu saptamanile, in vreme ce depresiunile intramontane tind sa sufere de inversiune climatica, cu vreme deosebit de rece, si fara soare timp de mai multe saptamani.
Un fenomen meteorologic denumit föhn poate avea loc oricand in timpul anului, si este caracterizat printr-un vant neasteptat de cald, care aduce la nord de Alpi aer cu umiditate relativ scazuta de pe versantul sudic, in perioadele ploioase. Fenomenul functioneaza in ambele sensuri peste munti, dar este mai eficient atunci cand bate dinspre sud, datorita urcarii mai abrupte pe care trebuie sa o faca aerul ce vine dinspre sud. In vaile cu orientare pe directia nord-sud, acest fenomen se declanseaza cel mai bine. Cele mai uscate conditii persista in toate depresiunile intraalpine care primesc mai putine precipitatii, deoarece norii isi pierd mare parte din continut in timp ce traverseaza muntii si inainte de a ajunge in aceste zone. Zone alpine mari, cum ar fi Graubünden raman mai uscate decat cele subalpine si, cum ar fi in valea principala a cantonului Valais, sunt conditii propice pentru cresterea vitei de vie.
Cele mai umede conditii persista in Alpii inalti si in cantonul Ticino, care beneficiaza de mult soare, combinat insa cu ploi abundente si de scurta durata. Precipitatiile tind sa fie moderat raspandite pe toata durata anului, cu un maxim nu foarte mare pe timp de vara. Toamna este cel mai uscat anotimp, iarna cad mai putine precipitatii decat vara, si totusi vremea in Elvetia nu este foarte stabila si poate varia de la an la an fara perioade stricte si previzibile.