Finlanda este o tara din Europa de Nord, membra a Uniunii Europene din anul 1995, Natiunilor Unite si a zonei Euro. Finlanda are iesire directa la Marea Baltica prin intermediul Golfului Botnic (fin.: Selkämeri; sve.: Bottenhavet) la vest si Golfului Finic la sud. Se invecineaza cu Rusia la est, cu Suedia la vest si Norvegia la nord.
Estonia se afla la sud, despartita de Finlanda de catre Golful Finic(fin.: Suomenlahti; sve.: Finska Viken). Insulele Aland, vorbitoare de suedeza, situate in largul coastei sud-vestice a Finlandei sunt o provincie autonoma a Finlandei, beneficiind de statutul de zona demilitarizata. Limba suedeza este a doua limba oficiala in Finlanda.
Finlandeza este o limba aglutinanta ce apartine familiei de limbi ugro-finice, grup care cuprinde estona, lapona si maghiara. Aceste limbi se deosebesc de alte limbi vorbite in Europa, pentru ca, alaturi de basca si malteza, nu fac parte din limbile indo-europene.
Istoric Finlanda
In Evul Mediu, regatul Suediei a cucerit Finlanda si s-a ocupat de crestinarea acesteia.
In 1809, Finlanda a devenit un mare ducat in Imperiul Rus.
In 1917, profitand de dezordinea cauzata de revolutia bolsevica, Finlanda si-a declarat independenta. Dezacordurile despre viitorul politic al tarii au condus la un razboi civil intre Rosii (comunisti) si Albi (social-democrati si liberali). Albii au castigat. Independenta Finlandei a fost recunoscuta in 1918.
In 1939, in virtutea pactului Ribbentrop-Molotov, URSS a emis un ultimatum Finlandei si a atacat-o in urma refuzului acesteia. Acesta va deveni razboiul iernii 1939 - 1940. Finlanda a pierdut 10% din teritoriu prin tratatul de la Paris din 1947, dar si-a pastrat independenta, spre deosebire de alte state baltice. In 1941, Finlanda a atacat URSS-ul pentru a-si recupera teritoriile pierdute. Armata se va opri totusi la lacul Onega, si nu va mai trece niciodata de linia ferata de la Murmansk, nici nu va ataca Leningradul, in ciuda cerintelor lui Hitler. In 1944, armata rosie a spart frontul finlandez, facandu-l sa se retraga la fosta frontiera. Tara a semnat un armistitiu cu URSS, ce stipula plecarea soldatilor germani din nordul Finlandei. Esuarea evacuarii a declansat razboiul din Laponia, contra germanilor de aici. Armistitiul repeta la un nivel mult mai dur conditiile din 1940.
Dupa razboi, linia de neutralitate stricta Paasikivi a facut din Finlanda o tara de tranzitie intre Est si Vest.
Finlanda a aderat la Uniunea Europeana in 1995. Teritoriul pe care se gaseste Finlanda de astazi a fost locuit imediat dupa Epoca de gheata, incepand aproximativ cu anii 8500 i.Hr. Mult mai tarziu, din secolul al XIII-lea pina in 1809, Finlanda a fost incorporata in Imperiul suedez. Dupa uniunea de la Kalamar, Finlanda impreuna cu Suedia s-a aflat pana in 1523 sub dominatia Danemarcei. In 1581 Finlanda a devenit mare ducat, dependent de Suedia.
Intre 1809, dupa ce Suedia a cedat Finlanda Rusiei si 1917, Finlanda a avut un statut de autonomie in cadrul Rusiei tariste ca Marele Ducat al Finlandei. In 1917, profitand in mod just de Revolutia bolsevica, Finlanda s-a declarat independenta. Un razboi civil a izbucnit intre gruparile numite Rosii si Albi. "Rosii" erau socialisti, fiind sustinuti de bolsevici, iar "Albii" erau conservativi, fiind sustinuti de Germania imperiala. Albii finlandezi au invins si Finlanda a ramas o tara suverana si independenta. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, Finlanda a fost atacata de doua ori de Uniunea Sovietica, dar dupa cedarea unei importante parti a Kareliei a continuat sa existe ca o democratie independenta. In timpul Razboiului Rece, politica externa a Finlandei a fost sensibil influentata de politica de atunci a Uniunii Sovietice, dar Finlanda nu a devenit un stat satelit al marelui ei vecin de la rasarit. In 1995, Finlanda a devenit membra a Uniunii Europene.