Grecia, sau cum mai este numita "Republica Elena" este o tara aflata in sud-estul Europei membra a Tratatului Nord-Atlantic, Uniunii Europene si a zonei euro. Grecia este situata in Peninsula Balcanica, la sud de Bulgaria, FRI Macedonia si Albania si la vest de Turcia.
Are un litoral de aproximativ 13.000 km la Marile Egee, Ionica si Mediterana. Considerata de multa lume drept leaganul civilizatiei occidentale, Grecia are o istorie lunga si bogata, timp in care si-a raspandit influenta pe trei continente.
Fiecare regiune din Grecia este specializata in anumite tipuri de mestesuguri. Daca esti pasionat de ceramica, cele mai interesante astfel de obiecte le vei gasi in Rhodos, Sifnos si Skios, desi vei reusi sa descoperi lucruri frumoase de vanzare in aproape orice alt loc din tara. Pentru bijuterii, locul in care trebuie sa ajungi este loaninadin Epir, centrul traditional al argintarilor greci. Rhodos si Atena sunt amandoua potrivite pentru cei care cauta aur, dar preturile sunt de obicei cam mari. Pielarie de calitate se gaseste din plin pe tot cuprinsul Greciei, dar cele mai bune articole se afla in Creta, cu precadere in orasul Hania.
Sculpturile in lemn si broderiile sunt deosebit de frumoase in Metsovo, iar broderii de calitate mai poti gasi si in Insulele Ionice, mai ales in Kefaloniasi Zakinthos. Creta este de mult timp un adevarat centru al broderiei si tesutului, indeletniciri traditionale inca din perioada minoica, si vei putea achizitiona astfel de obiecte minunate din orasele si satele mai mari de pe Platoul Lasithi.
Poti cumpara covoare lucrate manual in toata Grecia, realizate de tesatori care folosesc razboaie, materiale si tehnici traditionale.
Covoarele traditionale de lana tesute manual, numite flohati, se produc mai ales in muntii din nord si in Tracia.
In Insulele Dodecaneze, multe magazine au de vanzare bureti, si vei gasi cel putin cativa in aproape toate magazinele pentru turisti. Exista mai multe tipuri dintre care poti alege. Pentru a sti ce cumperi, tine minte ca exista cateva lucruri dupa care sa te uiti cand cauti un burete bun: buretii de culoare bruna, naturala, sunt mai rezistenti decat cei galbeni, colorati artificial; cei cu gauri mai mici sunt mai buni, iar buretii taiati nu dureaza la fel de mult ca cei intregi.
Istoric Grecia
Tarmurile marii Egee au vazut cum se dezvolta primele civilizatii europene, si anume cele ale minoanilor si miceenilor. Dupa ce acestea au inceput sa cada, a urmat o Era Neagra pana in anul 810 i.Hr, cand a aparut o noua civilizatie elena. A fost Grecia oraselor-state care stabilea colonii in Marea Mediterana, care rezista invaziilor persilor si a carei cultura va pune bazele civilizatiei elene, dupa caderea imperiului lui Alexandru cel Mare.
Aceasta cultura a avut o influenta majora asupra Imperiul Roman si al romanilor, care desi au reusit sa treaca de armata greceasca decazuta in anul 168 i.Hr, au fost cuceriti ei insisi de civilizatia intalnita aici. Pe cand era o provincie a Imperiului Roman, Grecia domina cultura Mediteranei, iar cand imperiul s-a impartit in doua, Imperiul Roman de Rasarit sau Bizantin, cu centrul la Constantinopol, a primit o natura greceasca. Din secolul al 4-lea pana in secolul al 15-lea, Imperiul Bizantin a supravietuit atacurilor venite din vest sau din est, pana cand pe 29 mai 1453, Constantinopulul a cazut in fata otomanilor.
Domnia otomana se va pastra pana in anul 1821 cand grecii isi declara independenta. Dupa incheierea Razboiul de independenta al Greciei in anul 1828, Grecia alege calea unei monarhii, infiintandu-se Regatul Greciei in anul 1833. In secolul al 19-lea si la inceputul secolului al 20-lea, Grecia incearca sa-si insuseasca populatia vorbitoare de greaca din Imperiul Otoman, crescand incetul cu incetul in teritoriu si populatie, pana in anul 1947, cand ajuge la marimea din zilele noastre.
Dupa cel de-al 2-lea razboi mondial, Grecia a trecut printr-un razboi civil ce a durat pana in anul 1949, dupa care a aderat la NATO in anul 1952. Pe 21 aprilie 1967 armata a preluat puterea in urma unei lovituri de stat, formand asa-numitul Regim al Coloneilor. In anul 1973 regimul a abolit monarhia greaca. Problema Ciprului a dus la prabusirea dictaturii militare in anul 1974 si la stabilirea unei republici democratice in anul 1975, dupa un referendum. Grecia a aderat la UE in anul 1981 si a adoptat euro ca moneda in anul 2001.