Marele Ducat de Luxemburg (Groussherzogtum Lëtzebuerg in luxemburgheza) este un stat fara iesire la mare din vestul Europei, vecina cu Belgia, Franta si Germania. Are doua regiuni principale: Regiunea Oesling in nord parte a masivul Ardeni si Gutland in sud. Luxembourg are o populatie de peste jumatate de milion intr-un teritoriu de aproximativ 2.586 kilometri patrati. Este o democratie reprezentativa cu un monarh constitutional, fiind condusa de un Mare Duce. Țara are o economie foarte dezvoltata, cu cel mai mare PIB per capita din lume conform FMI.
Istoria si importanta sa strategica dateaza din antichitate, cand a fost fondat ca o fortareata romana si constructia Castelului Luxembourg. Era un punct important de-a lungul Rutei Spaniole cand Spania era principala putere europeana care influenta intreaga emisfera vestica in jurul secolelor XVI-XVII.
Luxembourg este un stat membru al Uniunii Europene, NATO, OCDE, Natiunilor Unite si a Benelux, reflectand consensul politic in favoarea integrarii economice, politice si militare. Orasul Luxembourg este cel mai mare si capitala statului, in el isi au sediul mai multe institutii si agentii ale UE.
Cultura Luxembourg este un mixt intre romantismul european si germanismul european, imprumutand obiceiuri de la fiecare traditie. Luxembourg este o tara trilingva, germana, franceza si luxemburgheza sunt limbi oficiale. Desi un stat secular, religia predominanta este cea romano-catolica.
Bilete de avion spre Luxemburg:Rezerva bilete de avion Click aici!
Cauta cazare in Luxemburg:Rezerva camere de hotel Click aici!
City Break in Luxemburg:Cele mai ieftine City Break-uri Click aici!
Istoric Luxemburg
Istoria inregistrata a Marelui Ducat al Luxemburgului incepe odata cu constructia Castelului Luxemburg in anul 963. In jurul acestei fortarete s-a dezvoltat treptat un oras care a devenit centrul unui stat mic dar important. Comitatul Luxemburg este ridicat la rang de Ducat in 1354. In 1437 a avut loc o criza, familia conducatoare neavand mostenitori legitimi pentru tron. In secolele urmatoare, fortareata Luxemburg a fost in mod constant marita si intarita de cei care au ocupat-o, intre altii, Bourbonii, Habsburgii, Hohenzollernii si francezii. Chiar si dupa infrangerea lui Napoleon in 1815, cand Congresul de la Viena a conferit autonomie formala Luxemburgului, tara a devenit obiectul unei dispute intre Prusia si Olanda.
Revolutia belgiana dintre 1830–1839 a injumatatit teritoriul Luxemburgului, atunci cand partea vestica a tarii, majoritar francofona, a fost transferata Belgiei. Independenta Luxemburgului a fost confirmata apoi in 1839, dar nu a fost ratificata formal decat in 1867, dupa ce criza luxemburgheza aproape a dus la un razboi intre Prusia si Franta. In acelasi an 1839, Luxemburg s-a alaturat Confederatiei germane.
Regele Olandei a ramas seful de stat al Luxemburgului, cu titlul de mare duce al Luxemburgului pana in 1890. La moartea lui Wilhelm al III-lea, tronul Olandei a revenit fiicei sale, Wilhelmina, iar Luxemburg (pe tronul caruia nu puteau sta femei (conform Legeii Salice) i-a fost acordat lui Adolph de Nassau-Weilburg.
Luxemburg a fost invadat si ocupat de Imperiul German in timpul primului razboi mondial si de catre Germania nazista in timpul celui de-al doilea razboi mondial. In 1942, Luxemburgul a fost oficial anexat de Al treilea Reich.
In timpul celui de-al doilea razboi mondial, Luxemburg si-a abandonat politica de neutralitate, alaturandu-se Aliatilor in lupta impotriva Germaniei. In acelasi timp, sute de luxemburghezi au fost inrolati in armata Germaniei, luptand pana la Stalingrad. Guvernul sau, in exil la Londra, a format un mic grup de voluntari, care au participat la invazia Normandiei.
A devenit un membru fondator al NATO si al ONU in 1946. In 1957, Luxemburg a devenit unul dintre cele sase state fondatoare a Comunitatii Economice Europene (devenita apoi Uniunea Europeana), si in 1999 s-a alaturat tarilor care au adoptat moneda unica, euro. Mai multe organisme europene isi au sediul in Luxemburg.
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va
rugam sa ne sesizati acest lucru la