Arhipelagul maltez se afla practic in mijlocul Marii Mediterane si consta in trei insule - Malta, Gozo si Comino. Cea din urma este locuita doar de cativa fermieri, insa Malta si Gozo au o istorie de 7.000 de ani, precum si artefacte din perioadele Neolitic, Cupru si Bronz.
Datorita monumentelor lasate in urma de culturi si popoare diverse, insulele malteze au fost descrise ca un mare muzeu in aer liber. Puteti urma pasii Sfantului Petru si puteti vedea locul in care cavalerii Sfantului Ioan au aparat Crestinismul. Citadelele medievale, bisericile si palatele in stil baroc va stau la dispozitie.
Principalele atractii turistice
- In Valletta puteti vedea cateva exemplare frumoase de arhitectura baroca in stil maltez. Vizitati si co-catedrala Sf Ioan si palatul ce adaposteste tapiterii create pentru Louis XIV si o colectie extraordinara de armuri.
- Daca mai aveti timp, mai vizitati in Valletta muzeele - Muzeul de Arte Frumoase adapostit intr-un palat din secolul XVIII, biserica Fecioara Izbandelor si Muzeul National de Arheologie.
- In Mdina admirati citadela, unul dintre cele mai frumoase exemple de orase medievale cu ziduri. Un interes special il prezinta Palazzo Falzon in stil normand. Din Piata Bastionului aveti imagini panoramice ale zonei inconjuratoare si a golfului Sf Paul.
- In Rabat vizitati bisericile baroce Sf Paul, catacombele Sf Agatha si vila romana.
- Descoperiti Grota Albastra, locul in care, potrivit legendei, sirenele atrageau marinarii, cu cantecele lor. Patru pesteri reflecta culorile stralucitoare ale coralilor si mineralelor din piatra de calcar. Cel mai bine este sa vizitati Grota Albastra dimineata devreme, cand marea este calma.
- Vizitati situl arheologic de langa Paola - Tarxien cu templul neolitic, Hypogeum, un complex de camere mortuare pe trei nivele, datand de acum 3.000 de ani si Ghar Dalam (pestera intinecata), unde au fost gasite ramasite de specii de pasari si animale disparute astazi.
- In Hagar Qim din sudul insulei puteti vedea un templu neolitic din 3.00 IHr, construit din stanci uriase imbinate si ornate.
- La Marsaxlokk veti descoperi templul lui Juno, folosit de greci ca altar al zeitei fertilitatii.
- In Malta puteti face scufundari de adancime si de suprafata tot anul. Cele mai bune locuri sunt pesterile din nord si locurile in care adancimea marii creste brusc, precum Qawra Point si Cirkewwa. Wied Iz-Zurrieq este un loc bun pentru scufundari noaptea. Pe insula Gozo, unul dintre cele mai spectaculoase locuri este Dwejra Point.
- Cele mai bune plaje de pe coasta de nord se afla in Paradise Bay, Golden Bay, Mellieha Bay, Armier Bay si Ghajn Tuffiejha Bay. Il-Qawra este cunoscuta ca o mare in interiorul continentului, cu o piscina izolata cu ape cristaline si stanci golase.
- Windsurfing este un sport popular pe plajele Mellieha Bay, St Pauls Bay si Bahar Ic-Caghaq.
- Relaxati-va pe insula Comino, foarte putin populata. Principalele atractii sunt cateva golfulete, precum Laguna Albastra. Pesterile Marija sunt excelente pentru scufundari.
- Vizitati comunitatile tipice de pescari precum Marsaxlokk, Birzebbugia si Marsacala, care se intind de-a lungul golfuletelor din capatul sudic al Maltei.
Informatii utile:
Malta este o tara catolica si petrecerile turistilor sunt tolerate intr-o anumita masura, dar nu sunt vazute cu ochi buni, in special in afara oraselor Sf Julian si Paceville. Punctualitatea nu este un punct forte al maltezilor. Ora locala este GMT +1.
Istoric Malta
Primii locuitori ai insulei Malta au venit probabil din Sicilia, in urma cu 6000-7000 ani, folosind coridorul de pamant existent atunci intre Sicilia si Malta. Coridorul a disparut in cursul secolelor urmatoare, ca urmare a topirii succesive a unor parti din calotele glaciare, respectiv a ridicarii nivelului Marii Mediterane. Malta si Sicilia au devenit in acest fel insule, separate de continentul european.
In urma cu 4000-5000 ani, pe insula Malta si pe insula invecinata Gozo, au luat nastere primele temple megalitice de cult religios din lume, unele chiar mai vechi decat piramidele din Egipt. Nu se cunoaste tehnica cioplirii, prelucrarii, transportului si inaltarii templelor megalitice. Templele sunt circulare, cu camere in forma de trifoi (cu trei sau cu patru foi), diametre de 20-30 m si inaltimi de 4-5 m. Constructia de temple gigantice pe arhipelagul Malta a incetat apoi brusc, din motive necunoscute. Cele mai renumite temple se gasesc la Hagar Qim (Malta), Tarxien (Malta), Mnajdra (Malta) si Ggantija (Gozo). Din Malta, stilul megalitic s-a raspandit apoi in toata Europa (Grecia, Creta, Sardinia, Corsica, Franta, Anglia).
Dupa alte cateva sute de ani, a avut loc cea de a doua mare etapa de colonizare a arhipelagului Malta cu colonisti veniti probabil din Italia de sud. Acestia au refolosit vechile temple, dar nu au mai construit altele. Alte date despre aceasta generatie de colonisti nu s-au pastrat.
Primele date istorice sigure sunt cele din perioada ocuparii Maltei de catre Fenicieni in secolul IX I.C. Circa 300 ani mai tarziu (in secolul VI i.C.) insula a intrat in stapanirea Punicilor din Cartagina (Tunisia), urma?ii africani ai Fenicienilor. Punicii au ramas domnitori ai insulei pana in anul 218 i.C., an in care - in urma celor 3 razboaie punice dintre Roma si Cartagina - Romanii au intrat in posesia Maltei si a insulelor invecinate (Gozo, Comino, Cominotto, Filfla si St.Paul).
Conform legendei, in jurul anului 60 d.C. vasul in care apostolul Pavel (Paulus) a fost transportat din Palestina la Roma, spre a fi judecat, a naufragiat in golful St. Pauls Bay din nord-vestul insulei Malta, Pavel fiind obligat sa petreaca iarna pe aceasta insula, inchis temporar intr-o grota sub actuala biserica "St. Paul" din oraselul Rabat. Ar fi convertit, nu numai o buna parte din populatie la crestinism, dar chiar si pe prefectul roman al arhipelagului, Publius (dupa ce l-ar fi vindecat pe tatal acestuia). Ulterior, Publius ar fi devenit episcop de Malta, murind martirizat.
Dupa caderea Imperiului Roman, decade si Malta. S-au pastrat relativ putine date despre istoria insulei, pana la ocuparea ei in anul 870 d.C. de catre Arabi. Arabii au stapanit arhipelagul timp de 2 secole, ceea ce si-a lasat amprenta mai ales in limba.
In secolele urmatoare, Malta trece succesiv in posesia a diferite natiuni din Europa:
- Normanzii in anul 1090 (sub contele Roger de Hautville);
- Sicilienii in anul 1194 (prin casatoria unui membru al familiei germane de Staufer);
- Francezii in anul 1268 (sub Carol I. Robert de Anjou);
- Aragonezii in anul 1282, dupa izgonirea lui Carol I. Robert de Anjou din Sicilia de catre Peter von Aragon (episod cunoscut in istorie sub numele de "Vecerniile Siciliene"; Giuseppe Verdi a compus o opera cu acest subiect);
- Castilienii in anul 1284.
In primii ani ai secolului XV Malta dobandeste temporar statut de autodeterminare. Devine curand din nou teritoriu castilian, iar in 1428 teritoriu sicilian (sub regele Alfons V).
In anul 1523 puterile europene atribuie Malta membrilor Ordinului Ioanitilor, izgoniti de catre Turci de pe insula Rhodos. In timpul guvernarii Ordinului Ioanitilor (sinonim: "Cavalerii Maltezi") insula cunoaste cea de a doua perioada importanta de constructii masive din istorie. Capitala Valletta a luat numele de la constructorul ei, Marele Maestru al Ordinului Ioanit Jean Parisot de la Valette.
Stapanirea Ioanita ia sfarsit in anul 1798, anul ocuparii arhipelagului de catre trupele franceze sub conducerea lui Napoleon Bonaparte. Acesta a stat 6 zile pe insula. Nemultumita de comportamentul trupelor franceze, populatia malteza s-a razvratit, obtinand ajutor militar din partea regelui Neapolului si a amiralului englez Nelson. In anul 1802, ca urmare a Pacii de la Amiens (Franta), Malta a fost retrocedata Ordinului Ioanitilor. Dandu-si seama de importanta sa militara si strategica, Anglia a anexat-o, anexare sanctionata prin Tratatul de la Paris (1814) si prin Congresul de la Viena (1815).
In anul 1964 Malta obtine independenta, ramanand membru al Commonwealth-ului pana in anul 1974, an in care se desprinde complet de Anglia. De la 1 mai 2004 Malta este membra a Uniunii Europene.
Sediul actual al "Cavalerilor Maltezi" se gaseste la Roma (Via Condotti 68), cunoscut si sub numele de "Staretia din Malta".