Bucataria albaneza poate fi definita datorita dezvoltarii istorice si culturale a tarii ca bucatarie balcanica cu influenta turceasca. Majoritatea felurilor de mancare traditionale albaneze se regasesc intr-o forma asemanatoare in tarile balcanice invecinate.
Albanezii prepara insa adeseori variante proprii, creative, speciale ale acestor feluri de mancare, pe care le desavarsesc cu legume si mirodenii. Deoarece agricultura Albaniei se caracterizeaza printr-o diversitate si bogatie iesite din comun. Legumele proaspete si fructele de sezon se gasesc din primavara pana toamna tarziu. Multe dintre acestea se conserva si se pun la murat pentru lunile mai reci de iarna.
Albanezii mananca tot timpul anului multa branza de oaie, salate, legume si cartofio pe langa carne. Pepenii si rodiile sunt nelipsite de pe masa vara, toamna se afla la dispozitie din belsug struguri dulci mici si adesea smochine.
Painea nu lipseste de la nici o masa oiar albanezii sunt pe langa aceasta adevarati maestrii in prepararea placintelor din aluat de foi umpluti si picanti (Pite).