Mancaruri nationale Mancarea egipteana are influente siriene, libaneze si turcesti. Tocana de fuul - fasole fava, acoperita cu ulei si aromatizata cu ardei iute, chimen si suc de lamaie, este un fel de mancare servit la micul dejun sau ca gustare pe parcursul zilei. Fuul poate fi servita si alaturi de chiftele (taamaiya), preparate tot din fasole, insa pasata. Vegetarienii adora kushari, un amestec de macaroane, orez, ceapa prajita, naut si linte, acoperite cu un sos de rosii condimentat. Mai elaborata este meloukhiya, o leguma similara spanacului, din care se face o supa groasa, cu usturoi, iepure sau pui. Puiul si carnea de vita sau oaie rosie sunt adesea gatite la gratar, sub popularele forme de kebab (frigarui) si kofta (chiftelute). Porumbelul (hamam) este o delicatesa, mai ales cand este servit umplut cu grau.
Dulciuri Cele mai renumite produse orientale de cofetarie sunt basbousa (prajitura din gris, copata si acoperita cu miere), baqlawa (un preparat din foitaj umplut cu nuci si miere) si kunafa (paste subtiri cu multa smantana groasa, crema de branza sau nuci). Cel mai bun desert egiptean este Umm Ali, un amestec de biscuiti, cocos, crema, nuci, stafide, toate inmuiate in lapte fierbinte. Roz bi-laban (budinca de orez), mahallabiya (budinca din faina de porumb) si creme caramel sunt de nelipsit din meniurile restaurantelor.
Delicii de cafea Ceaiul este un bun remediu impotriva setei, chiar si intr-o zi torida, iar cafeaua araba cu zahar (qahwa mazbout) este delicioasa. Tot timpul anului vi se pot servi sucuri proaspete, precum si o larga varietate de bauturi racoritoare. Egiptenii sustin ca "odata ce ai baut din Nil te vei intoarce mereu la el", dar ar fi mult mai intelept sa va rezumati la apa minerala imbuteliata. Cafenelele traditionale servesc, de asemenea, infuzii de plante, precum yansoon (anis), helba (schinduf), karkadeh (zamosita) si ’irfa (scortisoara). Iarna incercati sahlab, un amestec cremos de maranta si scortisoara, adesea ornat cu nuci si cocos.
Bauturi alcoolice Desi, fiind musulmani, multi egipteni nu beau alcool, acesta poate fi gasit oriunde turismul prospera. Berea Stella si Saqqara, produsa local, sunt destul de bune. Se poate gasi si bere importata. Calitatea vinurilor egiptene s-a imbunatatit mult in ultimii ani. Majoritatea vinurilor din import sunt vandute la preturi exagerate.