Este greu sa definesti bucataria norvegiana in acelasi fel ca pe cea franceza, intr-o tara care nu are o istorie a claselor aristocrate si burgheze, care sa dezvolte o traditie culinara.
In afara de hoteluri, traditiile se mai pastreaza in cateva cabane montane. Astazi insa, bucataria norvegiana se poate cu siguranta lauda cu o mare diversitate. La fel ca in celelalte tari, turismul a creat un proces de internationalizare a felurilor de mancare - puteti gasi cu usurinta lanturi de restaurante internationale.
Ca reactie la acest proces, a aparut o tendinta de reantoarcere la traditii. In zonele rurale, oamenii au inceput sa consulte cartea de bucate a bunicii si cateva feluri nationale precum pestele fermentat (rakfisk), branza de vaci (gammelost) si coaste de miel sarate (pinnekjott) au inceput sa fie din nou populare. Noua generatie de bucatari se orienteaza catre specificul norvegian, aplicand metodele bucatariei clasice franceze.
De obicei, micul dejun este enorm si consta intr-o varietate de peste, carne, branza si paine, servit ca bufet rece, cu cafea si oua ochiuri. Alcoolul are tendinta de a fi limitat si costisitor, desi berea si vinul continua sa fie populare. Bautura nationala este Aquavit, o bautura spirtoasa.