Obiective turistice Muntenegru, de vizitat in Muntenegru, harta google, date gps, orase recomandate de noi, totul despre Muntenegru
Home / Tari / Despre Muntenegru
 

Muntenegru

 
Publicat la: 2013-05-31

Muntenegru (Muntenegreana: Crna Gora), ce inseamna "Munte negru" este un stat localizat in Europa de Sud-Est. Are iesire la Marea Adriatica la Sud-Vest si se invecineaza cu Croatia la vest, cu Bosnia si Hertegovina la Nord-Vest, cu Serbia si Kosovo la nord-est, si Albania la Sud-Est. Capitala si cel mai mare oras al tarii este Podgorita, pe cand Cetinje este desemnat ca Priestoinita, ce inseamna "Fosta Capitala Regala".

In secolul al X-lea au existat 3 principate slavone pe teritoriul Muntenegrului de astazi: Duklja, ce corespunde partii de sud, Travunia, celei de vest, si Rascia, celei de nord. In 1042, arhontele Stefan Vojislav a condus o revolta din care a rezultat independenta Duklja si a instituirii Casei Vojislavljevic. Duklja si-a atins sfarsitul pe timpurile domniei a fiului lui Vojislav, Mihailo (1046–1081), si a fiului sau, Bodin (1081–1101).

In perioada secolului al XIII-lea, aceasta zona a fost redenumita in Zeta, nume ce a inlocuit Duklja in referirile la acest teritoriu, ce facea parte in acele timpuri din Marele Principat Sarbesc a dinastiei Nemanjic. In timpul caderii imperiului sarbesc, la sfarsitul secolului al XIV-lea, partea de sud a Muntenegrului a trecut sub stapanirea familiei Balšic, apoi sub stapanirea Crnojevicilor, iar pana in secolul al XV-lea, teritoriile Zetei erau mentionate mai des sub numele de Crna Gora, provenit prin traducere, probabil din Venetiana: monte negro. Muntenegru si-a castigat independenta de Imperiul Otoman, fiind recunoscut partial in 1878. Din 1918, a devenit parte a Iugoslaviei. Pe bazele referendumului ce a avut loc pe 21 mai 2006, Muntenegru si-a declarat independenta pe data de 3 iunie, in acelasi an.

Muntenegru este clasificata de Banca Mondiala, ca o tara cu venituri medii, fiind membru al ONU, al the Organizatiei Mondiale a Comertului, Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa, al Consiliului European, participant al Acordului Central European al Comertului Liber si un membru fondator al Uniunii Mediteranene. In prezent, Muntenegru este un candidat oficial la aderarea la Uniunea Europeana si deasemenea, candidat oficial pentru aderarea la NATO.

 
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne