Taramul Soarelui de Miez de Noapte va ofera experiente unice. Norvegia este un taram al traditiilor, reprezentate de bisericile rustice din lemn si dansurile folclorice. Cpoiii cresc ascultand povesti despre troli si zane, iar unii adulti, desi nu recunosc, inca mai cred in aceste fiinte fabuloase.
Norvegia este si un taram cu cascade, rauri rapide, munti si ghetari maiestuosi, lacuri cristaline, sat de pescari si fiorduri linistite. In nord, coasta este punctata cu case vopsite in culori vii, ce contrasteaza cu sobrietatea fiordurilor si a muntilor.
Norvegia este un amestec intre antic si modern. Este ciudat si totodata un fapt obisnuit sa vezi o bunica lapona, imbracata intr-un costum in culori vii si mocasini din piele de ren, cu varfurile intoarse, asteptand avionul in aeroportul Tromso. Soarele de la miez de noapte este faimos - orasul Tromso se afla deasupra Cercului Arctic, unde iarna soarele nu rasare niciodata, iar vara nu apune.
Fiecare dintre cele patru mari orase va ofera un farmec aparte - Oslo este capitala si centrul financiar, Bergen este fostul port hanseatic si poarta spre tinutul fiordurilor, Stavanger este un punct central al industriei petroliere, iar Trondheim este un vechi centru al crestinismului si, mai recent, al cercetarilor tehnice.
In zonele salbatice dintre marile centre urbane se afla minunatii rare, precum Jostedalsbreen, cel mai mare ghetar din Europa. Activitatile pe care le puteti desfasura in aer liber sunt schi, pescuit si alpinism.
Istoric Norvegia
Primii locuitori ai Norvegiei au venit acum 10.000 de ani, in timpul Erei Glaciare. Aceste comunitati de vanatori si culegatori primitivi au urmat ghetarii, care se retrageau spre nord si turmele migratoare de reni. Cel mai mare impact asupra istoriei l-a avut epoca vikingilor, care se pare ca a inceput in 790. De-a lungul secolului urmator, vikingii au efectuat mai multe raiduri in Europa, intemeind si asezari. Liderul viking Harald cel Blond a unificat Norvegia in anul 900, iar regele Olav a adoptat religia insulelor cucerite, convertind populatia un secol mai tarziu la crestinism. Vikingii erau marinari priceputi si au fost primii care au traversat Oceanul Atlantic. Eric cel Rosu, fiul unui norvegian exilat in Islanda, a colonizat Groenlanda, in 982.
In 1001, fiul lui Eric Islandezul, Leif Eriksson, a fost poate primul european care a explorat coasta Americii de nord. Epoca vikinga a luat sfarsit in 1066, cand Harald I al Norvegiei a fost ucis in batalia de la Stamford Bridge, Anglia.
In secolul XIII Oslo a devenit un centru de putere. A continuat sa infloreasca pana la jumatatea secolului XIV, cand populatia sa a fost decimata de ciuma bubonica. Norvegia a fost absorbita de Danemarca apoi, dupa 400 de ani, in 1814, a fost cedata Suediei. In acelasi an, satula de uniuni fortate, Norvegia si-a creat propria constitutie, insa a fost nevoita sa accepte suveranitatea regelui Danemarcei. Miscarile nationaliste au dus in cele din urma la o separare pacifista de Suedia, in 1905.
Norvegia a ramas neutra in ambele razboaie mondiale, insa a fost ocupata de nazisti in 1940. Regele Hakon a creat un guvern in exil si a lasat in comanda Aliatilor cea mai mare parte a flotei sale. Miscarea de rezistenta a luptat cu tenacitate impotriva nazistilor, insa pe masura ce se retrageau, nazistii au decimat aproape toate satele si orasele din calea lor.
In 1960 Norvegia s-a alaturat Asociatiei Europene a Liberului Schimb, insa a ezitat in privinta asocierilor cu alte natiuni. De atunci, Norvegia este o tara cu unul dintre cele mai ridicate standarde de viata din lume.