Obiective turistice Polonia, de vizitat in Polonia, harta google, date gps, orase recomandate de noi, totul despre Polonia
Home / Tari / Despre Polonia
 

Polonia

 
Publicat la: 2012-07-24

Polonia (poloneza Polska), oficial Republica Polona, este o tara din Europa Centrala, care se invecineaza cu Germania la vest, Cehia si Slovacia la sud, Ucraina si Belarus la est, Lituania, Rusia si Marea Baltica la nord. Are de asemenea o frontiera maritima cu Danemarca si Suedia. Intreaga suprafata a Poloniei este de 312.683 km2, situand acest stat pe pozi?ia 69 in lume din punct de vedere al suprafetei. Polonia are o populatie de 38,1 milioane de locuitori, concentrati principal in orase si municipii mai mari, precum capitala istorica – Cracovia, si cea actuala – Varsovia.

Primul stat polonez a fost creat in anul 966. Teritoriul sau a fost similar cu limitele actuale ale tarii. In anul 1025, Polonia a devenit regat si in 1569 a cimentat o asociatie de lunga durata cu Marele Ducat Lituanian prin unire formand Republica Celor Doua Natiuni.

Republica a fost desfiintata in 1795. Polonia si-a recapatat independenta in 1918 dupa Primul Razboi Mondial, dar si-a pierdut-o din nou in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, fiind ocupata de fortele Germaniei Naziste si Uniunii Sovietice, dupa 1945 devenind un stat comunist aflat sub controlul fostei Uniuni Sovietice.

In anul 1989, dominatia comunista a fost rasturnata si Polonia a devenit ceea ce este neoficial denumit "A treia Republica Poloneza". Astazi, este al saselea stat dupa populatie in Uniunea Europeana. Este o republica compusa din saisprezece voievodate (województwo). Polonia este membra a NATO, ONU, OECD si a Organizatiei Mondiale a Comertului.

 
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne