Polonia (poloneza Polska), oficial Republica Polona, este o tara din Europa Centrala, care se invecineaza cu Germania la vest, Cehia si Slovacia la sud, Ucraina si Belarus la est, Lituania, Rusia si Marea Baltica la nord. Are de asemenea o frontiera maritima cu Danemarca si Suedia. Intreaga suprafata a Poloniei este de 312.683 km2, situand acest stat pe pozi?ia 69 in lume din punct de vedere al suprafetei. Polonia are o populatie de 38,1 milioane de locuitori, concentrati principal in orase si municipii mai mari, precum capitala istorica – Cracovia, si cea actuala – Varsovia.
Primul stat polonez a fost creat in anul 966. Teritoriul sau a fost similar cu limitele actuale ale tarii. In anul 1025, Polonia a devenit regat si in 1569 a cimentat o asociatie de lunga durata cu Marele Ducat Lituanian prin unire formand Republica Celor Doua Natiuni.
Republica a fost desfiintata in 1795. Polonia si-a recapatat independenta in 1918 dupa Primul Razboi Mondial, dar si-a pierdut-o din nou in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, fiind ocupata de fortele Germaniei Naziste si Uniunii Sovietice, dupa 1945 devenind un stat comunist aflat sub controlul fostei Uniuni Sovietice.
In anul 1989, dominatia comunista a fost rasturnata si Polonia a devenit ceea ce este neoficial denumit "A treia Republica Poloneza". Astazi, este al saselea stat dupa populatie in Uniunea Europeana. Este o republica compusa din saisprezece voievodate (województwo). Polonia este membra a NATO, ONU, OECD si a Organizatiei Mondiale a Comertului.
Istoric Polonia
Antichitate
In antichitatea tarzie, diverse grupuri etnice au locuit pe teritoriul Poloniei de astazi. Datele privind respectivele grupuri nu sunt exacte, iar afilierea lor lingvistica este controversata. Teritoriul Poloniei a fost locuit, intre altele, de triburi slave, celtice, baltice si germanice. Este disputata, de asemenea, originea slavilor. In principal, se disting doua teze in aceasta privinta: alohtonia si autohtonia.
Cea mai cunoscuta descoperire arheologica privind Polonia preistorica este o asezare fortificata din Biskupin, datata din cultura luzatiana a epocii timpurii a fierului, in jurul anului 700 i.e.n.
Evul Mediu
Primul conducator atestat al statului polonez a fost Mieszko I din casa Piast, care a fost botezat in anul 966 de misionari din Regatul Ceh. Crestinarea Poloniei a inceput in aceasta perioada si s-a desfasurat concomitent cu combaterea credintelor slave pagane. Succesorul si fiul sau, Boleslaw Viteazul, a devenit primul rege al Poloniei in 1025, impunand independenta statulului fata de Sfantul Imperiu Roman de Natiune Germana, cel mai mare si cel mai puternic vecin al Poloniei in acea epoca. Succesorul sau, Mieszko II, nu a reu?it sa consolideze realizarile acestuia, a destabilizat tara si a pierdut o serie de teritorii.
Fiul lui Mieszko II, Kazimierz Innoitorul, a restaurat statul, a intarit armata, a dezvoltat economia si a protejat Biserica. In timpul domniei sale a inceput formarea statului cavaleresc. Desi a avut parte de multe succese cat a fost la putere, lui Kazimierz Innoitorul nu i-a fost acordat niciodata titlul de rege. Fiul sau, Boleslaw II cel Curajos, a primit acest titlu in 1076, dar a fost exilat in 1079, dupa ce a dat un ordin de ucidere a episcopului Cracoviei sub acuzatia de tradare. I-a urmat pe tron Wladyslaw Herman, dar acesta a renuntat la titlu regal.
Conducatorul urmator, Boleslaw III cel cu Gura Curba, a castigat tronul Poloniei dupa o lupta lunga cu fratele sau, Zbigniew. In testamentul sau, acesta a decis sa scindeze statul pentru a preveni astfel razboaie civile intre fiii lui. A dispus testamentar crearea a sase teritorii (dzielnica, pl. dzielnice, literalmente cartiere), trei pentru fii, unul pentru sotia sa, Salomea, unul pentru fiul cel mai mare(senior), teritoriu compus din Polonia Mica, Pomerelia si o parte a Poloniei Mari, si unul sub control senioral (Pomerania Occidentala). Seniorul controla provincia sa, provincia seniorala si alte teritorii aflate sub controlul senioral.
In 1138, Wladyslaw cel Exilat a primit Silezia, Boleslaw cel Ondulat — Mazovia, Mieszko cel Vechi — o parte a Poloniei Marii, care nu a facut parte din provincia seniorala. Mostenitorul lui Boleslaw Krzywousty, Henryk din Sandomierz, a primit tara Sandomierz in 1146. Wladyslaw cel Exilat a devenit primul senior.
In perioada fragmentarii teritoriale au avut loc unele incercari de reunificare a teritoriului, dar incercarile au esuat sau au fost de scurta durata. Una dintre cele mai reusite a fost cea a "Henricilor silezieni" ("Henrykowie Slascy"), Henryk I cel Barbos si Henryk II cel Pios. Ei au unit doua provincii: Silezia si Polonia Mica, dar statul lor s-a prabusit ca urmare a atacurilor mongole, respectiv a infrangerilor suferite in bataliile de la Chmielnik si de la Legnita in 1241. O alta incercare importanta a fost a lui Przemysl II. El a unit Polonia Mare cu Pomerelia si a fost incoronat in 1295. Statul sau s-a destramat la moartea acestuia in 1296, survenita in condi?ii misterioase.
Sacrofagul lui Jadwiga din Catedrala de la Wawel.
O incercare reusita a fost facuta de pe Wladyslaw I Cotus. El a unit Polonia Mica si Polonia Mare, cele mai importante parti ale tarii, si s-a incoronat la data de 20 ianuarie 1320. Fiul sau, Kazimierz III cel Mare, a intarit pozitia Poloniei in regiune, a extins teritoriul tarii spre est, adaugand teritoriile rutene si Podolia. Pe plan international, el a realizat aliante si pacte cu casele regale de Luxemburg si Anjou si a dezvoltat economia si sistemul de aparare a tarii. Dupa moartea lui Kazimierz, datorita lipsei de mostenitori, tronul Poloniei a fost ocupat de monarhi din casa Anjou, luand sfarsit, astfel, perioada Piastilor.
In anul 1370 Ludovic I al Ungariei a fost incoronat ca rege al Poloniei. In timpul domniei sale a inceput suprematia nobilimii in viata politica a tarii. Nobilimea a primit primul privilegiu general in Košice, in 1374. Dupa moartea lui Ludovic d Anjou in 1382, a inceput cea mai lunga perioada de interregn din istoria Poloniei. In cele din urma, fiica lui Ludovic, Jadwiga de Anjou, a fost incoronata nu ca regina a Poloniei, ci ca rege, la 16 octombrie 1384. In 1386 regina Jadwiga s-a maritat cu ducele Lituaniei Iogailas (Jagiello), cunoscut ulterior ca Vladislav al II-lea al Poloniei. Incoronarea lui a fost la 4 martie 1386, inaugurandu-se, astfel, perioada dinastica a casei regale a Jagellonilor.