Rusia, oficial Federatia Rusa, este o tara care se intinde pe un teritoriu vast in Europa si Asia. Cu o suprafata de 17.075.200 km2, Rusia este cea mai intinsa tara din lume, aproape de doua ori mai mare decat teritoriul celei de-a doua tari ca intindere, Canada. In ciuda intinderii sale, Rusia este doar a opta tara din punct de vedere al numarului de locuitori. Rusia are frontiere terestre cu urmatorii vecini (in sensul trigonometric, de la nord-vest la sud-est): Norvegia, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Belarus, Ucraina, Georgia, Azerbaidjan, Kazahstan, China, Mongolia si Coreea de Nord.
De asemenea, se afla foarte aproape de Statele Unite ale Americii, Canada, Armenia, Iran, Turcia si Japonia. SUA se afla la o departare de numai 3 km in Insulele Diomede, (una sub controlul Rusiei, cealalta sub controlul SUA), iar Japonia (Hokkaido) se afla la o departare de 20 km de Insulele Kurile.
In timpul Uniunii Sovietice, Rusia era republica dominanta a uniunii. In zilele noastre, Rusia este o tara independenta si un membru cu o mare influenta in Comunitatea Statelor Independente. Pana in 1991, tara s-a numit, in mod oficial, Republica Socialista Federativa Sovietica Rusa, iar dupa prabusirea URSS este considerata succesoarea de drept in problemele internationale a defunctei URSS.
Cea mai mare parte a teritoriului, populatiei si productiei industriale ale Uniunii Sovietice - una dintre cele doua superputeri ale lumii, a ramas in Rusia. Dupa prabusirea URSS, rolul a Rusiei pe scena lumii a fost diminuat mult in comparatie cu cel al URSS. In octombrie 2005, statisticile oficiale aratau ca populatia a scazut cu mai mult de o jumatate de milion de cetateni, ajungand la un numar de 143 de milioane de oameni.
Istoric Rusia
Istoria Rusiei incepe cu istoria slavilor de rasarit, grupul etnic din care s-au nascut mai tarziu rusii, ucrainienii si belarusii. Primul stat al slavilor de rasarit, Rusia Kieveana, a adoptat crestinismul sub influenta Imperiului Bizantin in 988, incepand astfel sinteza dintre culturile slava si bizantina, care avea sa defineasca cultura rusa pentru urmatoarele sapte secole.
Rusia Kieveana a disparut pana in cele din urma ca stat, lasand in urma mai multe state aflate in competitie pentru dreptul de a se numi mostenitori ai culturii si pozitiei dominante. Dupa secolul al XIII-lea, Marele Ducat al Moscovei a ajuns sa domine fostul centru cultural si politic, Kievul.
In secolul al XVIII-lea, Principatul Moscovei s-a transformat in Imperiul Rus, care se intindea din Polonia si pana la Oceanul Pacific. Expansiunea catre vest a imperiului i-a facut pe conducatorii tarii din ce in ce mai constienti de marea lor ramanere in urma si a distrus izolarea taii in care au aparut primele etape ale cuceririlor. Regimurile care s-au succedat in secolul al XIX-lea au luat in seama aceste presiuni printr-o combinatie de reforme incomplete si represiune.
Iobagia din Rusia a fost abolita in 1861, dar eliberarea taranilor a fost facuta in conditii nefavorabile pentru acestia si a alimentat presiunile revolutionare. Intre momentul eliberarii iobagilor si cel al inceperii primului razboi mondial din 1914, reformele lui Stolipin, prima constitutie rusa si alegerile pentru prima Duma au adus schimbari importante in viata economica si politica a Rusiei, dar tarii nu au cedat puterile autocratice.
Infrangerile militare si lipsuile alimentare au declansat Revolutia rusa din 1917, aducandu-i la putere pe bolsevici, care in scurta vreme aveau sa se reboteze comunisti. Intre 1922 si 1991, istoria Rusiei s-a confundat practic cu istoria Uniunii Sovietice. URSS-ul a fost un imperiu bazat pe ideologia comunista, avand aproximativ aceleasi granite cu cele ale Imperiului Rus, care pierise in 1917 odata cu ultimul tar, Nicolae al II-lea.
Din acest moment in continuare, conducerea Uniunii Sovietice s-a bazat pe sistemul politic al unui singur partid, cel al comunistilor, (noul nume al bolsevicilor din martie 1918). Pana in cele din urma, pana la sfarsitul deceniului al noualea al secolului trecut, cum slabiciunea structurilor economice si politice a devenit acuta, s-au petrecut schimbari in economie si clasa conducatoare a tarii, care nu au fost salvate de aceste modificari, ci i-au grabit URSS-ului dezintegrarea.
Istoria Federatiei Ruse este scurta, incepand cu momentul prabusirii Uniunii Sovietice la sfarsitul anului 1991. Rusia a continuat sa existe ca stat pentru mai mult de o mie de ani, in timpul secolului al XX-lea fiind chiar inima Uniunii Sovietice. Din momentul in care si-a castigat independenta, Rusia a pretins a fi succesorul de drept al URSS-ului pe scena internationala.
Totusi, Rusia a pierdut statutul de superputere si face eforturi mari pentru a abandona sistemul politic si economic socialist si al proprietatii de stat asupra mijloacelor de productie.
Rusia face eforturi, deseori dureroase, pentru edificarea unei economii capitaliste de piata. Se poate afirma, fara mari sanse de a gresi, ca Rusia de azi continua sa aiba legaturi economice si culturale cu predecesoarele sale, Imperiul Tarist si cu Uniunea Sovietica.