Obiective turistice Scotia, de vizitat in Scotia, harta google, date gps, orase recomandate de noi, totul despre Scotia
Home Tari Despre Scotia
Despre Scotia

Scotia

Publicat la: 2012-06-14

Scotia (Scotland in engleza, Alba in gaelica scotiana) este o tara a Regatului Unit, cu capitala la Edinburgh, ocupa treimea nordica a Regatului Unit, avand incluse si 186 de insule.

Una dintre cele mai vizitate zone este cea a lacului Loch Ness, in care, conform legendei, traie?te un monstru numit de catre localnici Nessie .

O atractie turistica este si Highland Games, care era o competitie intre clanurile scotiene. Astazi este o competitie atletica. Printre probe exista si aceea originala numita "Toss Caber", in care trebuie aruncat un trunchi de copac de 5 metri lungime.

Economie
Majoritatea industriei scotiene este concentrata in putinele orase mari din centrul tarii. Edinburgh este centrul cultural si capitala administrativa, si este un centru financiar important in Europa. Glasgow, printre cele mai mari orase ale Regatului Unit, este situat pe Raul Clyde si este cel mai mare port si centru de manufactura din Scotia.

Structura nationala
In recensamintele din 2001, populatia Scotiei numara 5,062,011 de locuitori. Potrivit estimarilor din 2008, acest numar a crescut la 5,168,500, iar asta ar pune Scotia pe locul 112 in topul celor mai mari tari din lume ca popula?ie, daca ar fi un stat suveran.

Desi Edinburgh este capitala Scotiei, acesta nu este cel mai mare oras. Cu o populatie de peste 584,000 aceasta onoare ii revine orasului Glasgow. Ba chiar marele centru de extindere urbana Glasgow, cu o populatie de aproape 1,2 milioane de locuitori, gazduieste aproape o patrime din populatia Scotiei. In zona cu cea mai mare densitate a popula?iei, numita Central Belt, se afla principalele orase si centre de interes public.

Orasul Glasgow se afla in partea de vest a tarii, in timp ce Edinburgh si Dundee se gasesc pe coasta de est. In afara de Central Belt, cel mai mare ora? din Scotia este Aberdeen, care este pe coasta de est spre nord. Zonele de platou din Scotia sunt slab populate, chiar daca orasul Inverness a cunoscut o crestere rapida in ultimii ani.

In general, doar cele mai mari si mai accesibile insule sunt populate si nu mai putin de 90 din ele sunt locuite. Regiunea muntoasa a sudului este mai presus de toate, o zona rurala si se ocupa de activitati forestiere si agricultura. Din cauza problemelor de gazduire a oraselor Glasgow si Edinburgh, au fost create cinci noi orase intre anii 1947 si 1966. Acestea sunt: East Kilbride, Glenrothes, Livingston, Cumbernauld si Irvine.

Din cauza imigratiilor de pe vremea celui de al doilea Razboi Mondial, orasele Glasgow, Edinburgh si Dundee prezinta mici comunitati sud-asiatice. De cand s-a realizat recenta extindere a Uniunii Europene au fost un numar marit de cetateni din Europa Centrala si de Est care s-au mutat in Scotia, si se estimeaza ca intre 40,000 si 50,000 de polonezi locuiesc acum in Scotia. Din anul 2001 sunt 16,310 de rezidenti chinezi in Scotia. Aceste grupuri etnice din Scotia sunt dupa cum urmeaza: 97,99% albi, 1,09% sud-asiatici, 0,16% africani, 0,16% mixt, 0,25% chinezi, si altii in procent de 0,19%.

Scotia are trei limbi oficiale recunoscute: engleza, scotiana si scotiana galica. Aproape toti scotienii vorbesc limba engleza standard scotiana, si in 1996, Biroul General de Registru al Sotiei a estimat ca 30% din populatie vorbeste fluent limba scotiana. Limba galica este de obicei vorbita de un numar mare de populatie din insulele vestice; insa, la nivel national aceasta limba este folosita de 1% din populatie. Numarul celor care nu vorbesc deloc limba galica in Scotia, a scazut de la 250,000 (adica 7% din populatie) in 1881, la 60 000 astazi.

Exista mult mai multi oameni cu stramosii de origine scotiana care locuiesc peste hotare, decat toata populatia din Scotia. Populatia protestanta Ulster este in special de origine scotiana si se estimeaza ca exista mai mult de 27 de milioane de descendenti din migratia irlandeza-scotiana care locuiesc in Statele Unite. In Canada, comunitatea canado-scotiana ajunge la un numar de 4,7 milioane de locuitori. Cam 20% din populatia colonista de origine Europeana a Noii Zeelande, a venit din Scotia.

Romanii au cucerit Britania ajungand pana in Valea Midland, dupa 79 A.D..Se pot vedea ramasite ale Zidului Antonine (Antonine Wall), construit de romani intre raul Forth si raul Clyde. Pentru a apara frontiera. Tinuturile dinspre nord erau populate de Picti. Originea si limba lor este in mare parte celtica.
Celebrul Zid a lui Hadrian, lung de 100 mile, se afla aproape de granita de azi dintre Anglia si Scotia, a fost construit in 119 A.D.
In sec.5 "Scots" au venit din Irlanda si s-au stabilit in vestul Scotiei. Ei au crestinat pe Picti si alte triburi.

Bilete de avion spre Scotia:
Rezerva bilete de avion Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Cauta cazare in Scotia:
Rezerva camere de hotel Click aici!
City Break in Scotia:
Cele mai ieftine City Break-uri Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne