Obiective turistice Serbia, de vizitat in Serbia, harta google, date gps, orase recomandate de noi, totul despre Serbia
Home / Tari / Despre Serbia
 

Serbia

 
Publicat la: 2013-07-30

Serbia, oficial Republica Serbia (in sarba Република Србија/Republika Srbija) este o tara situata in centrul si sud-estul Europei. Teritoriul acopera partea de sud a Campiei Panonice si partea centrala a Balcanilor. Serbia se invecineaza cu Ungaria in nord; cu Romania si Bulgaria in est; Republica Macedonia in sud; iar cu Muntenegru, Bosnia si Hertegovina si Croatia in vest; granita cu Albania este in disputa.

Belgrad, care este capitala si cel mai mare oras al Serbiei, este, de asemenea, printre cele mai mari din Europa de Sud-Est. Serbia este, totodata, si un aspirant si eligibil candidat la aderarea in Uniunea Europeana.

Dupa migratia slavilor in Balcani, sarbii au format un stat medieval, care s-a dezvoltat in Taratul Sarb, iar extinderea maxima a avut loc in secolul XIV. In secolul XVI, statul sarbesc a fost cucerit de otomani. Serbia si-a recastigat independenta fata de Imperiul Otoman prin revolutia sarba din secolul XIX si, in acelasi timp, si-a extins teritoriul. Voivodina, fosta provincie regala a Imperiului Habsburgic, s-a unit cu Serbia in 1918.

Dupa sfarsitul Primului Razboi Mondial, statul s-a unit cu celelalte state slave din Balcanii de Vest, formand un stat iugoslav, care a existat, in diferite forme politice, pana in 2006, cand Serbia a redevenit un stat de sine statator.

In 18 februarie 2008, parlamentul provinciei sarbe Kosovo, avand o populatie majoritara albaneza, a declarat independenta. Raspunsul din partea comunitatii internationale a fost mixt. Serbia nu recunoaste independenta si considera Kosovo ca fiind provincie autonoma guvernata de ONU.

Atractii turistice Serbia:
Anual, in Serbia vin peste un milion de turisti(2.200.000 in 2007 fata de 469.000 in 2006), aducand venituri de cca 398 mil.$. Principalele zone si obiective turistice sunt Belgrad(cetatea Kalemegdan, Centrul de conferinte "Sava", Monumentul eroului necunoscut, numeroase biserici).

In sudul Serbiei, in special in Kosovo, manastiri si biserici(Studenica din sec. 12-14, Zica din sec.13, Gracanica din sec.14). Alte centre turistice sunt orasele Nis(monumente bizantine dintre sec.4-5, Turnul craniilor), Smederevo(cetatea din sec.15), Prizren(biserici si manastiri din sec.14, moscheea Sinan Pasa), statiuni balneoclimaterice(Vrnjacka Banja, Soko Banja, Niska Banja) sau pentru practicarea sporturilor de iarna(in jurul masivelor Kopaonik, Jastrebac, Zlatibor).

Un important obiectiv istoric si turistic este situl antic arheologic Felix-Romuliana.

 
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne