Suedia este un taram al contrastelor, de la influentele daneze din sud-vest pana la laponii nomazi de la Cercul Arctic. In vreme ce zonele urbane sunt stilate, moderne si sofisticate, zonele rurale ofera placeri simple celor care cauta linistea. Peisajul Suediei este mai "linistit" decat cel al Norvegiei. Mare parte din teritoriu este impadurit si sute de lacuri si intinderi de apa se intind in special intre Goteborg si capitala Stockholm. Statiunea Ostersund din centrul Suediei este populara printre scandinavi, insa multi vizitatori aleg insulele Baltice - principala atractie este insula cea mai mare, Gotland, pe care se afla biserici medievale in ruine.
Suedia este locul in care puteti explora teritoriul pe snow scooter sau intr-o sanie trasa de caini, puteti vedea relicve din epoca vikingilor si Epoca de Bronz. Avand o suprafata de 450.000 km2, Suedia este cea mai mare tara scandinava, iar peisajul sau s-a format din activitati glaciare. Printre suedezii faimosi in lumea intreaga se numara dramatistul Strindberg si scriitoarea Astrid Lindgren, autoarea lui Pippi Ciorapilungi. Alt suedez faimos este inginerul si chimistul Alfred Nobel, primul patron al institutului Nobel.
Capitala Suediei, Stockholm, este un oras maret, situat pe 24.000 de insule si detine primul parc national din interiorul unui oras. Este un oras cu traditii si o istorie cu radacini adanci, pasaje inguste, strazi pietruite, muzee, locuri splendide, o viata de noapte animata si multe restaurante selecte. Centrele de schi se afla in Vastmanland si Stockholm, alte sporturi populare fiind drumetiile, scufundarile si caiac/canoe. Aurora boreala este un fenomen natural caracterizat de aparitia firisoarelor de lumina colorata pe cer, datorata interactiunii dintre particulele incarcate de la soare si atomii din atmosfera superioara. Pentru o experienta completa, incercati bautura aquavit si hering marinat.
Istoric Suedia
Prima mentiune a Suediei se afla in opera lui Tacitus, Germania, in care se spune despre puternicul rege si flota puternica a svionilor. In secolul XI, Olaf Skottkonung a fost primul rege suedez care s-a convertit la Crstinism. In jurul anului 1400 s-a incercat unirea Suediei, Norvegiei si a Danemarcei intr-un singur regat, insa acest fapt a rezultat in neantelegeri intre Suedia si Danemarca. In 1520, regele danez Cristian II a cucerit Suedia si i-a ucis pe conducatorii acesteia. Gustavus Vasa (1523-1560) s-a separat de Danemarca, punand bazele statului suedez modern. Acesta a confiscat proprietatile bisericii romano-catolice pentru a plati datoriile de razboi ale Suediei. Regele si-a justificat actiunile prin doctrina lui Martin Luther, care a inceput sa fie acceptata la nivel national. In final, biserica luterana suedeza a fost adoptata ca religie nationala.
Suedia a avut un rol major in a doua parte a Razboiului de Treizeci de ani. Prin tratatul dela Westphalia (1648) Suedia a obtinut Pomerania de vest si cateva teritorii invecinate din Marea Baltica. In 1700, Rusia, Polonia si Danemarca au format o coalitie impotriva Suediei si, dupa Pacea de la Nystad (1712), au fortat-o sa renunte la Livonia, Ingria, Estonia si parti ale Finlandei. In urma Razboaielor Napoleonice Suedia a achizitionat Norvegia de la Danemarca si a capatat o noua dinastie regala cu radacinile in Marshal Jean Bernadotte din Franta, care a devenit regele Carol XIV (1818-1844). Uniunea artificiala dintre Suedia si Norvegia a dat nastere la conflicte si, in final, la despartire. Suedia si-a mentinut pozitia neutra in ambele razboaie mondiale.
Info:
Caracterul suedezilor este influentat de clima aspra. In timpul lunilor calde de vara suedezii iubesc natura si petrec foarte mult timp afara, la picnick cu prietenii sau la terasele cafenelelor. Iarna, stau mai mult in casa, asteptand sa treaca sezonul intunecat si lung. Suedezii au tendinta sa fie mai rezervati in public si in relatiile interpersonale. De obicei nu se ating atunci cand comunica, fapt ce este considerat ca o lipsa de educatie.
In privinta alcoolului la volan exista legi severe de pedepsire a soferilor aflati in stare de ebrietate. Pe de alta parte insa toate sarbatorile suedezilor sunt ocazii in care acestia fac exces de alcool. Unii suedezi chiar se supara pe cei care sunt trezi la petreceri, singura scuza fiind sarcina sau faptul ca trebuie sa conduci dupa.
Suedezii tin foarte mult ca toate minoritatile sa aiba drepturi egale - asa ca glumele pe seama slabiciunii femeilor sau homosexualilor nu vor fi gustate. Suedia este singura tara in care violenta verbala impotriva homosexualilor este pedepsita prin lege. Nu exista obiceiul ca barbatul sa plateasca la restaurant sau sa deschida usa/portiera doamnelor. Insa daca veti proceda in felul acesta, este posibil sa fiti apreciati de catre doamne, care nu sunt obisnuite cu un astfel de comportament.
Vanzatorii, chelnerii si alti angajati nu au obiceiul sa ii intrebe pe clienti ce doresc. Pentru a respecta intimitatea, clientii sunt cei care solicita serviciile. Societatea suedeza respecta foarte mult intimitatea si spatiul personal. Nu intrebati lucruri intime si nu initiati o discutie in public cu persoane pe care nu le cunoasteti.