Obiective turistice Turcia, de vizitat in Turcia, harta google, date gps, orase recomandate de noi, totul despre Turcia
Home / Tari / Despre Turcia
 

Turcia

 
Publicat la: 2012-06-22

Republica Turcia, este o tara intinsa pe doua continente. 97% din suprafata tarii se afla in Asia (Anatolia) si 3% Europa (peninsula Balcanica). Turcia are granite cu opt tari: Grecia si Bulgaria la nord-vest; Georgia, Armenia si Azerbaidjan la nord-est; Iran (Persia) la est; si Irak si Siria la sud. Turcia este o republica democratica, laica, constitusionala al carei sistem politic a fost stabilit in 1923. Turcia este un stat membru al ONU, NATO, OSCE, OECD, OIC si Consiliul Europei. In octombrie 2005 Uniunea Europeana a deschis negocierile de aderare cu Ankara.

Stramtoarea Bosfor care separa Asia de sud-vest de Europa de sud-est se afla in Turcia. Anatolia e situata intre Marea Neagra la nord si Marea Mediterana la sud, cu Marea Egee si Marea Marmara la vest. Unii geografi considera Turcia ca o parte a Europei datorita anumitor caracteristici culturale, politice si istorice. Datorita pozitiei sale geografice intre Europa si Asia si intre trei mari, Turcia a fost o rascruce istorica, patria si campul de lupta a mai multor mari civilizatii si un centru de comert.

Turcii au inceput migrand in locul numit acum Turcia in sec. XI. Procesul a fost accelerat de victoria cu Seljuk peste Imperiul Bizantin la Batalia de la Manzikert. Mai multe stereotipuri mici si Seljuk Sultanate a Rum a exclus Anatolia pana la invazia Imperiului Mongol. Incepand cu sec. XIII; steriotipul otoman a unit Anatolia si a creat un imperiu ca cuprinde mai mult Europa SE, Asia V si Africa N. Dupa ce Imperiul Otoman s-a prabusit in urma acestei infrangeri in Primul Razboi Mondial; parti din el au fost ocupate de aliatii victoriosi. Un cadru a tinerilor ofiteri militari, condusi de Mustafa Kemal Atatürk, a organizat o rezistenta de succes pentru aliati; in 1923 ei vor stabili Republica moderna Turcia cu Atatürk ca prim presedinte.

Asezarea Turciei la intersectia Europei cu Asia o face o tara de o importanta geostrategica importanta. Etnic turcii formeaza majoritatea populasiei cu o minoritate importanta de Kurzi. Religia predominanta in Turcia este Islamul, si limba oficiala a tarii este turca.

Turcia este o republica democrata, seculara, unitara, constitusionala, cu o mostenire cultural si istorica veche. Turcia a devenit tot mai mult integrata prin apartenenta vestica in organizatii ca Consiliul Europei, NATO, OECD, OSCE si economiile majore G-20. Turcia a inceput negocierile complete cu UE in 2005, a fost un membru asociat al Comunitatii Economice Europeene inca din anul 1963 si au atins acordul uniunii vamale in 1995. Turcia de asemenea a promovat relatiile culturale, politice, economice si industriale cu lumea de Est, particular cu Orientul Mijlociu si cu statele turcice ale Asiei Centrale, prin apartenenta in organizatii ca Islamic Conference and Economic Cooperation Organization. Avand in vedere locatia strategica, economia mare si armata, Turcia este clasificata ca o putere regionala de oamenii de stiinta politici si economisti mondiali.


 
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne