Ucraina este una dintre cele mai mari si mai diverse tari din Europa. Ca taram de frontiera intre est si vest, Ucraina a fost vulnerabila la invazii straine, care uneori au imbogatit cultura tarii, insa alte ori au exploatat si devastat tara. Probabil ca principalele atractii ale acestui teritoriu sunt frumusetea naturii si istoria bogata. Multe dintre orase au o istorie de 500 de ani, iar altele chiar 900. Orase ca acestea sunt imbogatite de monumente, cladiri, situri arheologice si palate impresionante.
Pe teritoriul Ucrainei se afla 300 de muzee, 7 rezervatii nationale istorice si culturale si peste 150 de exemple diferite de cultura, istorie, arheologie, orase, palate, parcuri si arhitectura. Aici se afla 80% din artefactele si monumentele lasate in urma de epoca Rusia Kieveana, printre care se numara Manastirea Kieveana in Pestera si catedrala Sf Sofia.
Majoritatea turistilor incep cu orasul istoric Kiev, maica antica a oraselor rusesti, unde veti gasi bogatii de arhitectura gotica, renascentista si baroca. Explorarea locurilor religioase, arhitecturale si istorice ale capitalei este fascinanta. Mai departe, orasele Liov, orasul leilor si Odessa, perla Marii Negre, au multe atractii turistice.
Regiunea Poltava a fost imortalizata intr-un poem de catre Contele Pushkin, mare parte din istoria sa avand legatura cu razboiul dintre Suedia, Rusia si Ucraina. Majoritatea operatorilor turistici ofera transport intre atractii si orase, insa daca aveti putin curaj, puteti organiza excursii pe cont propriu, profitand la maxim de vacanta in Ucraina.
Istoric Ucraina
Ucraina are o istorie lunga, ce incepe cu dominatia Kyivan Rus, ca cel mai puternic stat din Europa medievala. In timp ce acest stat a cazut prada mongolilor, partea de vest a Ucrainei a devenit parte a Uniunii statelor Polonezo-Lituaniene din secolul XIV pana in secolul XVIII. Statul ulterior ucrainean a reusit sa ramana autonom mai mult de un secol, imperiul rus acaparand mare parte din Ucraina in secolul XVIII.
In pofida unei scurte prioade de independenta la sfarsitul regimului tarist, Ucraina a fost incorporata URSS-ului dupa razboiul civil rusesc din 1922 si a suferit doua perioade crancene de foamete (1932-33 si 1946) si lupte aprige in cel de-al doilea razboi mondial.
In perioada de republica sovietica limba ucraineana a fost pusa in umbra de cea rusa, existand semne bilingve in toate orasele. Accidentul de la Cernobal a reprezentat o catastrofa pentru republica, insa a fost considerat si un eveniment care pe termen lung a reusit sa restranga populatia in centre regionale si sa preseze guvernul sa promoveze autonomia.
Ucraina a fost declarata suverana in Uniunea Sovietica in 1990, ca un preludiu la evenimentele ce aveau sa se intample anul urmator, cand parlamentul ucrainean (Verkhovna Rada) a declarat independenta statului.