Obiective turistice Vietnam, de vizitat in Vietnam, harta google, date gps, orase recomandate de noi, totul despre Vietnam
Home / Tari / Despre Vietnam
 

Vietnam

 
Publicat la: 2021-08-19

Vietnam este cea mai estica tara din sud-estul Peninsulei Indochineze din Asia de Sud-Est. Cu o populatie estimata de 95,5 milioane de locuitori din 2018, este a 15-a cea mai populata tara din lume. Vietnamul isi imparte frontierele terestre cu China la nord, iar Laos si Cambodgia la vest. Isi imparte frontierele maritime cu Thailanda prin Golful Thailandei, iar Filipine, Indonezia si Malaezia prin Marea Chinei de Sud.[10] Orasul sau capitala este Hanoi, in timp ce cel mai populat oras este orasul Ho Chi Minh, cunoscut si dupa fostul sau nume de Saigon.

Sapaturile arheologice indica faptul ca Vietnamul a fost locuit inca din epoca paleoliticului. Natiunea vietnameza antica a fost anexata de China in secolul al II-lea i.Hr., ceea ce ulterior a facut din Vietnam o diviziune a Chinei pentru mai bine de un mileniu. Prima monarhie independenta a aparut in secolul al X-lea d.Hr. Aceasta a deschis calea catre dinastiile imperiale succesive, pe masura ce natiunea s-a extins geografic spre sud, pana cand Peninsula Indochina a vazut colonizarea franceza la mijlocul secolului al XIX-lea. Vietnamul modern s-a nascut dupa Proclamatia Independentei fata de Franta in 1945. In urma victoriei vietnamezilor impotriva francezilor in Primul Razboi din Indochina, incheiat in 1954, natiunea a fost impartita in doua state rivale: nordul comunist si sudul anticomunist. Conflictele s-au intensificat in razboiul din Vietnam, care a cunoscut o interventie extinsa a Statelor Unite in sprijinul Vietnamului de Sud si s-a incheiat cu victoria vietnamezilor din nord in 1975.

Dupa ce Vietnamul de Nord si de Sud au fost reunificate sub un guvern socialist unitar in 1976, tara a fost izolata din punct de vedere economic si politic pana in 1986, cand Partidul Comunist a initiat o serie de reforme economice si politice care au facilitat integrarea vietnameza in politica mondiala si in economia globala. Ca urmare a reformelor de succes, Vietnamul s-a bucurat de o rata de crestere a PIB-ului ridicata, clasata in mod constant printre tarile cu cea mai rapida crestere din lume. Cu toate acestea, se confrunta cu provocari, inclusiv saracie, coruptia si bunastarea sociala inadecvata. Pana in 2010, Vietnamul a stabilit relatii diplomatice cu 178 de tari. Este membru al unor organizatii internationale precum Organizatia Natiunilor Unite (ONU), Asociatia Natiunilor Asiatice de Sud-Est (ASEAN), forumul de Cooperarea Economica Asia-Pacific (APEC) si Organizatia Mondiala a Comertului (OMC).

 
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne