Casatoria cu o persoana care a decedat este permisa in Franta prin lege, fiind reglementata de articolul 171 din Codul Civil. Aceasta practica a inceput in timpul si dupa Primul Razboi Mondial, cand o casatorie post-mortem era necesara femeilor care doreau sa asigure legitimitatea copiilor lor, dupa ce tatii acestora pierisera pe front inainte de a se casatori.
Legea a fost stabilita in forma sa actuala dupa catastrofa din Frejus (7 km de Coasta de Azur), cand barajul Malpasset s-a prabusit in 1959, omorand 423 de persoane, inclusiv pe francezul Andre Capra. Logodnica sa insarcinata, Irene Jodar, a cerut presedintelui De Gaulle sa ii permita sa oficializeze casatoria si a castigat repede sprijinul presei. Adunarea Nationala a adoptat rapid o lege care sa permita Presedintelui Republicii sa autorizeze personal casatoriile post-mortem - dar numai in anumite conditii. Persoana care doreste o astfel de casatorie trebuie sa trimita o cerere formala Presedintelui si sa dovedeasca intentia decedatului de a se casatori. De asemenea, persoana care se casatoreste cu o persoana moarta nu va mosteni nimic din averea decedatului, iar familia decedatului trebuie sa aprobe casatoria.
Cel mai recent caz aprobat a fost in 2017, cand partenerul unui politist homosexual impuscat pe Champs-Elysees din Paris de un jihadist a primit permisiunea sa se casatoreasca cu partenerul sau post-mortem. Ceremonia a fost oficiata in prezenta ex-presedintelui Francois Hollande si a primarului din Paris, Anne Hidalgo.
Francezii se pot casatori cu o persoana decedata
Publicat la: 2019-04-07 15:51:29