Mancare specifica Glasgow
O vacanta de neuitat presupune ca turistul sa interactioneze cat mai mult posibil cu localnicii, luand parte la activitatile si obiceiurile cumunitatii. Iar mancarea traditionala din Glasgow nu trebuie evitata sub nicio forma!Bucataria scotiana (si cea britanica, in general) nu se compara cu cea frantuzeasca, italiana sau spaniola, dar nici nu o sa muriti de foame daca ajungeti prin Scotia. Exista suficiente restaurante si fast food-uri pentru orice buzunar dar eu am preferat dintotdeauna sa cheltuiesc cat mai putin pe mancare.
In mai toate localitatile, si mici si mari, exista brutarii si patiserii de unde puteti manca foarte bine si foarte ieftin. In Edinburgh va pot recomanda Greggs si produsele de patiserie (si nu numai) de la Marks & Spencer. Supermarketurile au toate o gama variata de sanvisuri pentru toate gusturile. Daca la cazare aveti acces la bucatarie, Marks & Spencer are niste semipreparate incredibile care sunt gata in doi timpi si trei miscari.
In zonele rurale exista hoteluri si hanuri care ofera ceea ce se cheama bar meals, adica mese sanatoase la pret bun care se comanda in barul sau pub-ul din hotel. Astfel de pub-uri NU seamana deloc cu carciumele de la noi, ci sunt foarte intime, curate si reprezinta un loc ideal unde poti sa-ti potolesti foamea ascultand muzica traditionala.
Recomandari
Haggis
Sa nu va luati dupa americani care cred ca haggis, mancarea traditionala a Scotiei, este un animal. Haggis-ul este un fel de drob din maruntaie de oaie, dar mai condimentat decat drobul romanesc si fiert in stomac de oaie (si nu copt). Se serveste cu cartofi si/sau alte radacinoase facute piure.
Placinta cu carne in sos de bere (Steak and ale pie)
Cu siguranta preferata mea, si disponibila mai peste tot. Consta in bucati de carne de vita facuta la tava intr-un sos gros facut cu bere de diferite tipuri. Se serveste intr-o caserola acoperita cu un capac din foietaj. Se serveste cu cartofi si legume.
Chifla cu bacon (Bacon roll)
O gustare rapida si delicioasa. Bacon ca in Marea Britanie nu se gaseste in alta parte. Se serveste astfel: chifla incalzita, unsa cu unt si, la mijloc, una sau doua felii de bacon afumat facute la grill.
Peste cu cartofi prajiti (Fish and chips)
Cel mai consumat fel de mancare al maselor, nu vi-l recomand decat daca sunteti undeva pe coasta unde pestele e proaspat si gatit mai bine. In porturi ca Tarbert, Mallaig sau Portree, o portie e suficienta pentru doua persoane.
Varianta mai scumpa e sa-l serviti la un restaurant pe cand cea ieftina e sa-l serviti in port (atentie la pescarusi!). E foarte bun cu sare, otet (nu strambati din nas, incercati mai intai) si sos maro (un sos facut printre altele din mere si ceapa caramelizata). NU recomand ouale murate ca garnitura!
Somon
Somonul e un peste foarte scump dar daca aveti ocazia sa ajungeti pe coasta, merita incercat!
Oatcakes
Sunt un fel de biscuiti sarati si sfaramiciosi din ovaz. Sunt ideali ca garnitura sau serviti cu pate sau branza. Sunt folositi si ca ingredient in multe deserturi si mancaruri.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la