Celebra interpreta de muzica populara romaneasca Maria Tanase, care a devenit cunoscuta in intreaga lume pentru vocea sa minunata, este sarbatorita astazi de motorul de cautare Google. Logo-ul special marcheaza implinirea a 100 de ani de la nasterea marii artiste, numita si Regina cantecului popular romanesc sau Edith Piaf a Romaniei.
Logo-ul Google de astazi o arata pe Maria Tanase cantand, asa cum a facut toata viata. S-a nascut la Bucuresti, pe 25 septembrie 1913 si a debutat in teatru la varsta de 21 de ani, la teatrul de revista Carabus, condus pe vremea aceea de actorul Constantin Tanase. In ceea ce priveste muzica, a inceput initial alaturi de un grup vocal.
Nu a durat mult pana a fost remarcata de folcloristul Harry Brauner, care i-a facut cunostinta cu marele muzicolog Constantin Brailoiu, cel care a pus pe picioare Arhiva Internationala de Folclor de la Geneva. Brailoiu a vazut si el potentialul enorma al artistei si a sfatuit-o sa-si formeze repertoriul muzical pornind "direct de la izvoare". Ulterior, a inregistrat cantece in special din zona Olteniei, avand in vedere ca tatal sau era oltean.
Cariera propriu-zisa si-a inceput-o in 1938, la o emisiune radiofonica. Apoi, a fost rugata de marele istoric Nicolae Iorga sa cante la inchiderea cursurilor de vara de la Valenii de Munte. Iorga este cel care a descris-o ca fiind o "pasare maiastra". Un an mai tarziu, Maria Tanase a fost selectata sa reprezinte cantecul popular romanesc la Expozitia Internationala de la New York, unde a cantat in fata presedintelui american H. Hoover, a lui Yehudi Menuhin, André Gide, dar si a romanilor Constantin Brancusi si George Enescu.
Faimoasa romanca a fost desemnata si cetatean de onoare al Turciei, iar in timpul razboiului a cantat alaturi de dirijorul Ionel Perlea si de George Vraca pentru raniti. In 1943, a fost invitata sa cante pentru Regele Mihai I si Regina Elena, dar si pentru maresalului Ion Antonescu si a membrilor Guvernului roman.
Maria Tanase a inregistrat 24 de albume in perioada 1953 si 1961. Dintre acestea, patru au fost in limba franceza. Marea ei dragoste a fost renumitul sculptor Constantin Brancusi, pe care l-a cunoscut la 25 de ani.
“Brancusi a cunoscut-o intim pe Maria Tanase. S-au intalnit pe linia folclorului muzical, a inteligentei si a mondenitatii. S-au vazut prima data la Paris. Era fatal […] sa se imprieteneasca fulgerator, sa se iubeasca, sa se desparta cu invective din partea neichii Costache”, se arata in volumul „Brancusi – Amintiri si exegeze”, scris de Petre Pandrea.
Maria Tanase a fost rapusa de cancer la plamani la varsta de 50 de ani. A incetat din viata pe 22 iunie 1963, iar la inmormantarea ei au fost prezenti peste un milion de persoane. In plus, ziua respectiva a fost declarata zi de doliu national.