Acropole din Atena, obiective turistice Atena

Acropole, Atena

Obiective turistice Atena

"Akropoli" inseamna "orasul de sus" si multe orase grecesti au o acropola. Atena o are pe cea mai celebra, incununata de cladirea Parthenonului. Fie ca il vezi la lumina zilei, cand vii dinspre aeroport, fie ca il admiri noaptea de pe balconul hotelului sau de aproape in timp ce il vizitezi, Parthenonul domina Atena, amintire permanenta a Epocii de aur a Greciei antice.

Poti ajunge la intrarea in Acropole mergand pe jos pana la una dintre cele doua cai de acces din partea de vest. Cea mai interesanta dintre ele este cea dinspre cartierul Plaka, unde vei gasi din loc in loc "indicatoare" scrise de mana ce te vor indruma catre strazile abrupte. Vanzatorii din zona sunt obisnuiti sa dea indicatii, deoarece drumul pe care trebuie sa-l parcurgi nu este mereu foarte evident. Mai usor de urmat este singura cale de acces dinspre Dionysiou Areopagi-tou, strada transformata de curand in artera pietonala pentru turisti.

Dovezile despre existenta unei asezari pe coastele sudice ale Acro-polelui arata ca cea mai veche perioada in care Atena a fost locuita se situeaza in jurul anului 3000 i.Hr. Constructiile care au supravietuit dateaza in principal din secolul al V-lea I.Hr.; cand Atena antica ajunsese in punctul sau de maxima inflorire, in timpul Epocii de aur a lui Pericle. Pericle i-a angajat pe cei mai buni mesteri ai timpului sau, inclusiv pe maestrul sculptor Fidias. Acesta a fost principalul creator artistic al Parthenonului, templu ce a fost prima constructie realizata in situ. Probabil ca cel caruia i se datoreaza proiectul general si constructia a fost marele arhitect Iktinos.

Astazi este un lucru bine cunoscut faptul ca in cladirea Parthenonului nu exista linii drepte, aparenta sa simetrie fiind creata prin variatia foarte mica a grosimii coloanelor si a treptelor sale. Constructia a fost proiectata folosindu-se in mod repetat proportia 9:4, inclusiv in cazul spatiilor dintre coloane raportate la latimea unei singure coloane, dar si la latimea intregii cladiri in raport cu inaltimea ei. Initial, piesa centrala a constructiei o constituia o statuie aurita, inalta de 12 m, a zeitei Athena, al carui nume il poarta orasul. La Muzeul National de Arheologie poti admira o macheta a Parthenonului asa cum ar fi aratat initial.

Constructia cladirii a durat noua ani, a fost incheiata in 438 I.Hr. si a fost realizata cu marmura extrasa din carierele locale. Aschiile de fier din interiorul marmurei dau cladirii minunata stralucire calda si aurie pe care aceasta o capata in iumina asfintitului.
in ultimii ani, Parthenonul a fost inchis publicului, pentru a se impiedica distrugerea marmurei pretioase de catre turisti. Chiar si simplu! numar urias al picioarelor si mainilor celor care vin sa admire, si nu sa vandalizeze, a trebuit sa fie redus. Privelistea este de obicei stricata de prezenta unei macarale uriase, dar aceasta indeplineste un rol de importanta vitala pentru reconstructia si pastrarea monumentului, ale carui blocuri de marmura s-au crapat din loc in loc si trebuie reimbinate.

In varful Acropolelui mai exista alte cateva cladiri care merita o privire mai atenta. Imediat dupa ce intri, vei descoperi pe dreapta micul Templu al Atenei Nike, adaugat in 427-424 I.Hr. pentru a celebra victoriile atenienilor din razboaiele impotriva persilor. Athena Nike inseamna Athena Victorioasa. (Parthenonul a fost dedicat unui alt atribut al zeitei: Athena Promachos, Athena Luptatoarea.) in 1686, templul a fost distrus de turcii care ocupau pe atunci Grecia. A fost reconstruit de doua ori, cel mai recent intre anii 1936 si 1940.

Turcii au creat un adevarat haos pe Acropole, construind o moschee in interiorul Parthenonului, care a fost lasata in ruina inainte ca parti din aceasta sa fie vandute armament, lucru ce a generat inca lordului Elgin (vezi Marmura Elgin). Constructia a mai fost arsenalul dinauntru a explodat - folosita si pe post de depozit de dupa ce se trasese asupra lui.

In timp ce te apropii de Parthe-non, spre stanga vei vedea Erech-teionul, construit intre 421 si 395 I.Hr. Se spune ca aici a rasarit primul maslin din Atena, in clipa cand zeita a atins pamantul cu varful lancn sale. Pentru a simboliza acest mit incepand din 1917, aici s-a aflat mereu cate un maslin. Cladirea cuprinde si Porticul Cariatidelor, in care coloanele de sustinere au fost sculptate sub forma a sase fecioare. Cele care se afla in prezent in sit sunt copii: cinci dintre originale se gasesc in Muzeul Acropolelui. cea de-a sasea sculptura fund luata de lordul Elgin. Muzeul din extremitatea sitului adapostea o colectie impresionanta, dar cea mai mare parte a acesteia a fost stramutata in Noul Muzeu Acropole, situat la sud de Acropole.

Marmura Elgin
In 1801, Thomas Bruce, ducele de Elgin, era ambasadorul britanic la Poarta Otomana, guvernul turc care stapanea pe atunci Atena. Turcii foloseau blocurile antice din Acropolele naruit ca materiale de constructie. Lordului Elgin i s-a permis sa pastreze cateva pietre si sculpturi, pe care acesta le-a vandut pana la urma catre British Museumin 1816. Cele mat faimoase dintre acestea, frizele Parthenonului, sunt cunoscute drept Marmura Elgin.

Toti grecii isi doresc ca aceasta colectie sa se intoarca in tara sa de origine. Planul este ca aceasta sa fie expusa intr-o galerie speciala din Noul Muzeu Acropole. Doar timpul va hotari daca aceasta galerie va adaposti vreodata controversatele exponate.
 

Bilete de avion spre Atena:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Acropole:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne