Forul Roman din Atena, obiective turistice Atena

Forul Roman, Atena

Obiective turistice Atena

La doar 100 m catre est de Agora Antica se afla Forul Roman, la fel de interesant, dar mai putin impresionant decat aceasta, cunoscut drept Agora Romana sau piata. Initial, era o prelungire a agorei grecesti deja existente, fiind construit de lulius Caesar (care a domnit intre 59 si 44I.Hr.) si de imparatul Augustus (care a domnit intre 44I.Hr. si 4 d.Hr.). Desi in comparatie cu alte situri din apropiere arata destul de darapanat, forul contine unul dintre simbolurile cele mai neobisnuite si mai memorabile ale Atenei, Turnul Vanturilor (Naos Aiolou).

Turnul de marmura a fost construit in a douajumatate a secolului I i.Hr, dupa proiectul unui astronom sirian pe nume Andronikos din Kyrrhos. Turnul are 12 m inaltime si masoara 8 m in diametru, numele sau grecesc fiind Acrides, care inseamna "vanturile." Marmura sa de Pentelic straluceste in aceleasi nuante aurii ca si cele ale Parthenonului sub ultimele raze ale apusului de soare. Are opt laturi si mai multe functii.

Fiecare latura este orientata catre unul dintre punctele cardinale majore, iar frizele decorative aflate in varful fiecarei laturi reprezinta cate unul dintre cele opt vanturi mitologice. De exemplu, vantul de nord este Boreu, imbracat in haine groase si purtand o pelerina umflata; fratele sau Noto, vantul de sud, aduce ploi, pe care le revarsa dintr-o carafa de apa. Un alt frate este Zefir, vantul de vest, care imprastie in jur flori, in timp ce Caicias, vantul de nord-est, aduce grindina. Dedesubtul lui Boreu si al lui Apeliote (vantul de est), sunt cateva mici orificii prin care patrunde lumina in turn. Candva, dedesubtul fiecareia dintre cele opt Frize exista si cate un cadran solar.

Turnul a mai avut initial si un ceas cu apa, a carui functionare era asigurata de un suvoi de apa ce curgea de pe Acropole. Tot ce a mai ramas astazi din acesta este un jgheab aflat pe podeaua din interiorul turnului. Apa trecea cu un anumit debit printr-un cilindru, citirea timpului fiind realizata in functie de nivelul apei care umplea incet respectivul cilindru.

Se poate ca turnul sa fi fost folosit si ca planetariu timpuriu, avand inauntru un instrument pentru inregistrarea miscarilor Soarelui, Lunii si ale celor cinci planete vizibile, cunoscute la acea vreme.

Cealalta cladire deosebita din interiorul Forului Roman este Moscheea lui Fethiye Tzami, construita in 1458, deci si cea mai veche din Atena, folosita astazi doar pentru depozitare. De cealalta parte a intrarii actuale in Forul Roman se afla o alta constructie isiamica. Aceasta a fost o medresse, sau scoala, in care elevii musulmani studiau Coranul. A devenit ulterior inchisoare, iar arborele care se afla in apropiere era folosit pentru spanzurarile publice, dar cladirea a fost distrusa aproape in intregime dupa inchiderea inchisorii.

Candva, Forul Roman era marginit de Biblioteca lui Hadrian dar, in prezent, de vechiul sit o separa cateva strazi. A fost construita in jurul anului 132 d.Hr de imparatul Hadrian, in principal pentru a adaposti vasta sa colectie de carti, despre ale carei dimensiuni ne pulem face o idee daca ne gandim ca aceasta a fost cea mai mare constructie ridicata de el in Atena. Biblioteca avea un bazin si o gradina inconjurata de o curte cu ziduri, cu dimensiunile de 122 pe 82 m si cu nu mai putin de 100 de coloane.

Acum, in afara de ruinele zidului de est, nu mai e mare lucru de vazut acolo, dar, de cativa ani, in zona se fac sapaturi arheologice, iar la un moment dat vizitatorii ar putea chiar sa intre in vechea biblioteca. Un aspect inedit va fi reprezentat de nisele din ziduri, in care erau tinute cartile - sub forma de rulouri manuscrise.

Bilete de avion spre Atena:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Forul Roman:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne