Kolonaki din Atena, obiective turistice Atena

Kolonaki, Atena

Obiective turistice Atena

Cand te indrepti spre cartierul Kolonaki dinspre Syntagma, iti dai seama ca intri intr-o zona privilegiata a Atenei. Aici gasesti un numar foarte mare de galerii, magazine de antichitati si buticuri de moda, dar si tineri mult mai bine imbracati, "pozand" adesea din cafenelele de pe trotuare cu telefoanele mobile la ureche, sau doamne cu minusculi catei. Dealul Lykavittos poate fi vazut de oriunde te-ai afla in centrul Atenei, o drumetie aici fiind obligatorie.

Daca mergi catre Kolonaki de-a lungul strazii Neofytou Douka, vei ajunge la splendidul Muzeu de Arta Cicladica (Mouseio Kykladikis kai Archais EllinikisTechnis), unul dintre cele mai importante, dar mai putin cunoscute atractii ale orasului. Acest muzeu modern, inaugurat in 1986, adaposteste o colectie de arta din Insulele Ciclade cu o vechime de aproximativ 5.000 de ani. A fost alcatuita initial de defunctul armator grec Nikolas Goulandris, iar donatiile provenite de la alti specialisti au transformat-o intr-una dintre cele mai valoroase astfel de colectii din lume.

Aici exista vase si sticlarie, o multitudine de sculpturi, dar ceea ce atrage intreaga atentie este varietatea de figurine cicladice. Cele mai valoroase obiecte au fost realizate la apogeul civilizatiei cicladice - aproximativ 3000-2000 I.Hr.

Figurinele cicladice - statui si masti - sunt cunoscute pentru simplitatea lor gratioasa si sunt expuse excelent, lumina filtrata scotandu-le in evidenta fiecare detaliu al formei si texturii. iti vei da seama imediat cum au inspirat aceste figurine mari artisti precum spaniolul Pablo Picasso (1881 -1973) sau sculptorul britanic Henry Moore (1898-1986), dar mai ales pe sculptorul si pictorul italian Amedeo Modigliani (1884-1920).

Daca esti tentat sa cumperi o copie a vreunuia dintre aceste obiecte, magazinul de suvenire este foarte bine garnisit, oferind reproduceri excelente.
Colectia este destul de bogata pentru a ocupa patru etaje, iar in 1992 s-a deschis o noua aripa in Vila Stathatos din apropiere, legata de muzeul principal printr-o neobisnuita pasarela de sticla. Noul corp detine cateva sali cu mobilier de epoca, unde poti vedea cum arata vila in 1885, cand a fost construita; alte sali adapostesc exponate care nu au mai avut loc in vechiul muzeu, de pilda obiecte de arta greceasca aflate in posesia Academiei din Atena; tot aici exista si sali destinate expozitiilor temporare.

Tot in Kolonaki se afla si Scoala Americana de Studii Clasice (Gennadeion). A fost deschisa in 1926, fiind un punct de interes mai ales pentru cercetatori, datorita vastei sale arhive de aproximativ 24.000 de volume. Dar frumoasa cladire neoclasica este accesibila si publicului, meritand sa fie vizitata pentru picturile cu peisaje care ii impodobesc zidurile, printre care se numara cateva opere ale poetului englez Edward Lear (1812-1888), dar si pentru colectia de obiecte care au apartinut lordului Byron.

Bilete de avion spre Atena:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Kolonaki:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne