Monastiraki, Atena
Monastiraki, in centrul careia se afla piata cu acelasi nume, este una dintre cele mai aglomerate si mai interesante zone comerciale din Atena. in acest adevarat bazar, plin de magazine si tarabe, se vinde orice, de la icoane sfintite pana la exemplare vechi din "Playboy". Aflat la marginea placutului cartier pietonal Plaka, Monastiraki pulseaza de viata si este animata de o forfota neintrerupta.
Piata Monastiraki (Plateia Monastiraki) nu aminteste prin nimic de manastirea linistita ce se ridica pe vremuri in acest loc si care i-a dat si numele. Noua statie de metrou de aici a devenit repede una dintre cele mai aglomerate din oras. Aceeasi statie a generat si o explozie de incantare in timpul constructiei, cand aici au fost descoperite mai multe obiecte antice. Acestea sunt expuse asa cum au fost descoperite, protejate de panouri de sticla.
Indeparteaza-te de Plaka, mergand catre vest, si vei ajunge la targul de vechituri. Strada principala si cele secundare sunt marginite de sute de magazine, destinate in majoritate turistilor care se revarsa dinspre Plaka. Cu cat mergi mai departe, cu atat mai variate devin si magazinele. Aici trebuie sa vii daca vrei sa gasesti un ibric grecesc veritabil sau un buzukitraditional. Existasi magazine care vand haine, CD-uri, carti, filme, antichitati, tablouri, vederi, instrumente muzicale, aparatura electrica, ustensile de bucatarie - absolut orice. Cumparaturile au aici savoarea celor dintr-un bazar oriental. Vanzatorii vor incerca sa te ademeneasca in magazine, de obicei intr-un stil foarte jovial. Hotii de buzunare reprezinta o adevarata problema, asa ca fii atent.
Cele mai mari multimi si cel mai mare spectacol se pot vedea in diminetile de duminica, cand piata se extinde pana ia cimitirul Kerameikos si chiar mai departe. Aglomeratia poate fi atat de mare, incat uneori totul se blocheaza, formand un urias ambuteiaj uman. Atmosfera este foarte destinsa, presarata din cand in cand cu ocazionala scena de drama greceasca.
incearca sa vizitezi si cimitirul Kerameikos, dar, daca esti grabit, dimineata de duminica nu este cel mai potrivit moment. Numele acestuia provine de la olarii din cetatea antica. Keramos era zeitatea care ii proteja pe olari, de unde si numele "ceramica". Cimitirul este o oaza de liniste, plin de verdeata si de animaie salbatice. A fost folosit prima data drept cimitir in secolul al XII-lea, si multe dintre vechile morminte exista in continuare, cu precadere de-a lungul principalei Alei a Mormintelor. Arunca o privire si la incredibil de emotionantele inscriptii funerare aflate in micul muzeu al cimitirului.
intoarce-te din Kerameikos de-a lungul strazii Ermou, pe langa Piata Monastiraki, si vei ajunge la o alta piata, mult mai linistita si mai eleganta, cunoscuta drept Piata Catedralei - Plateia Mitropoleos. Aici exista de fapt doua catedrale, cea mica st cea mare. Catedrala Mica (Mikri Mitropoli), cea din dreapta, este o bisericuta fermecatoare care dateaza din secolul al XII-lea si poarta hramul Agios Elef-therios (Sf. Elefterie). Interiorul sau asemanator unei grote este luminat de obicei de stralucirea lumanarilor votive si inspira o atmosfera de pace si spiritualitate. La exterior, zidurile ii sunt impodobite cu basoreliefuri delicate, in apropiere se afla Catedrala Mare (Megali Mitropoli), care este si catedrala Atenei, construita la jumatatea secolului al XIX-lea. Admira mozaicul complicat si multicolor care se intinde deasupra intrarii. Catedrala este folosita pentru ocazii solemne, ca de pilda funeraliile atenienilor ilustri.
Langa Monastiraki, la nord de Ermou si la vest de Amerikis, se afla cartierul Psirri. Acesta era deja o zona in plina ascensiune chiar si inainte ca efectele Olimpiadei din 2004 sa se faca simtite si sa ajute la modernizarea multor parti ale Atenei. Psirri de astazi este de nerecunoscut fata de cartierul cam darapanat care a fost candva si, in locurile unde erau pe vremuri ateliere de constructii sau de reparatii auto, acum sunt ouzerii, restaurante, baruri si cluburi la moda.
Tot aici mai gasesti si unul dintre cele mai bune muzee de mici dimensiuni din oras, Muzeul de Arta Isiamica Benaki, care adaposteste toate exponatele de provenienta isiamica aflate in trecut in colectia principalului Muzeu Benaki, si multe altele pentru care nu existase destul spatiu.
Colectia este alcatuita din obiecte cu adevarat extraordinare, si nu trebuie ratata.
La vest de Psirri se afla Gazi, zona centrala renovata cel mai de curand O fosta rafinarie de gaz a fost transformata in Technopolis, genul de centru cultural cu care s-ar mandri orice capitala, in care se organizeaza expozitii de arte plastice si fotografie, dar si concerte in timpul serilor.
Cauta cele mai bune camere de hotel!
Vacanta in Atena cu copii? Alege o jucarie potrivita pentru ei Click aici! | |
Asigurare medicala de calatorie Alege asigurarea potrivita pentru tine si familia ta Click aici! | |
Ghiduri de calatorie Atena: Ghiduri de calatorie in format fizic Click aici! | |
Bilete de avion spre Atena: Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici! | |
Cauta cazare langa Monastiraki: Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici! | |
Rent a car: Cele mai bune preturi Click aici! |