Muzeul National de Arheologie, Atena
Aceasta colectie, alcatuita din cele mai valoroase comori pe care civilizatia greaca ni le-a transmis de-a lungul secolelor, se afla in centrul unuia dintre cele mai grandioase muzee din lume. Daca trebuie sa faci doar doua lucruri in Atena, dute sa vezi Parthenonul si viziteaza aceasta extraordinara colectie arheologica. Muzeul a fost refacut pentru Jocurile Olimpice din 2004, expozitiile au fost aduse la zi, iar micile stricaciuni provocate de cutremurul din septembrie 1999, reparate.
Pentru a vedea totul cum trebuie, planifica-ti doua vizite la muzeu, pentru ca sunt prea multe lucruri de vazut pentru o singura vizita lunga. Daca nu ai timp la dispozitie, fa un tur cu ghidinsotitoi, disponibil in mai multe limbi.
Incepe cu Colectia miceni-ana, comorile din mormintele regale din Micene, care dateaza din 1500 I.Hr. Printre ele se numara masti stralucitoare de aui; cupe, vase si bijuterii descoperite de arheologul Hein-rich Schliemann in 1874, Nu rata fabuloasa masca mortuara de aur despre care Schliemann credea ca ar fi apartinut regelui Agamemnon; de fapt, acesta precede Razboiul Troian cu aproximativ 200 sau 300 de ani. Printre alte descoperiri se afla si un vas de argint pentru vin (rhyton)informade cap de taur, cu coarne facute din aur pur. Vei mai gasi aici si o uimitoare colectie de figurine cicladice, descoperite in arhipelagul omonim. Cu o vechime de aproximativ 4.000 de ani, acestea au un aer modern absolut neobisnuit.
Sculpturile din muzeu sunt la fel de impresionante. Cauta statuia nerusinat de exuberanta care ii infatiseaza pe zeul Pan si pe Afrodita, datand din primul secol al erei crestine. Gandurile sale lascive in privinta zeitei sunt evidente, in timp ce ea isi acopera trupul cu o mana, iar cu cealalta il ameninta cu un pantof. La fel de minunate sunt si resturile unei statui de cult colosale, infatisandu-l pe Zeus, descoperite in 1916, dar si placile delicate decorate cu siluetele unor dansatoare, gasite in Teatrul lui Dionysos.
Obiectele de bronz - printre care si unele dintre cele mai mari exponate din muzeu - au o maretie coplesitoare, nicaieri mai evidenta ca la statuia zeului marii, Poseidon. Cu bratul musculos intins intr-o miscare plina de gratie, este gata sa-si arunce tridentul, desi unii cred ca personajul ar fi de fapt Zeus pregatindu-se sa arunce un fulger. Expresia de pe chipul sau le-a permis expertilor sa dateze statuia in jurul anilor 460-450 I.Hr. Mult mai delicatul "Calaret" este unul dintre cele mai faimoase obiecte de bronz din muzeu. Calul puternic si minusculul sau calaret se poate sa fi fost gandite ca lucrare unica sau nu - au fost descoperite in bucati - dar rezultatul este spectaculos si plin de dinamism. Figurinele au fost descoperite, asemeni statuii de bronz a lui Poseidon, in mare, in largul Capului Artemision, si dateaza din secolul al II-lea I.Hr.
O alta piesa extraordinara este "Tanarul din Antikithera," statuie de bronz inalta de 2 m infatisand un tanar in care delicatetea se combina cu forta. Unii cred ca este vorba de o lucrare a celebrului sculptor Eufranor. Statuia tinea candva in mana dreapta un obiect sferic - poate un mar, ceea ce ar insemna ca este vorba despre Paris. Sculptura a fost gasita in 1900 in apele din largul Insulei Antikithera si dateaza din perioada elenistica.
Colectia de arta egipteana aminteste vizitatorilor despre stransele legaturi comerciale din Antichitate dintre greci si egipteni. Printre obiectele demne de admiratie se afla statuia de alabastru a unui faraon, datand din 2575-2155 I.Hr.; o statueta de granit a faraonului Ramses al ll-lea, datand din 1290-1224 I.Hr.; o stela de piatra din 664-525 I.Hr., cu scriere hieratica. Muzeul se lauda cu doua colectii private: Colectia de bijuterii Eleni Stathatou si Colectia Karapanos.
Cea de-a doua cuprinde o multime de artefacte din situl de la Dodoni, in apropiere de loanina din Epir, inclusiv tablite de plumb inscriptionate cu intrebari pentru oracolul de acolo. Colectia de bijuterii cuprinde minunate obiecte de turcoaz, argint, bronz si sticla, provenite din Epoca Bronzului si pana in perioada bizantina. Merita vazute si expozitiile temporare ale muzeului; in ultimii ani, aici au fost realizate expozitii impresionante.
Pasionatii de numismatica vor dori sa vada Muzeul Numismatic. Situat in vila lui Heinrich Schliemann construita in 1878 - si cunoscuta drept Palatul din Troia -, cele 600.000 de monede ale sale provin din Grecia anhca, perioadele romana sau bizantina, ajungand panain prezent.
Cauta cele mai bune camere de hotel!
Vacanta in Atena cu copii? Alege o jucarie potrivita pentru ei Click aici! | |
Asigurare medicala de calatorie Alege asigurarea potrivita pentru tine si familia ta Click aici! | |
Ghiduri de calatorie Atena: Ghiduri de calatorie in format fizic Click aici! | |
Bilete de avion spre Atena: Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici! | |
Cauta cazare langa Muzeul National de Arheologie: Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici! | |
Rent a car: Cele mai bune preturi Click aici! |