Panta de nord a Acropolelui din Atena, obiective turistice Atena
Home Orase Obiective turistice Atena Panta de nord a Acropolelui

Panta de nord a Acropolelui, Atena

Obiective turistice Atena

Se poate ca vizitatorii care urca pe Acropole dinspre nord sa aiba mari indoieli in legatura cu veridicitatea indicatoarelor scrise de mana, a sagetilor si a mazgalit uri lor de pe ziduri care il ghideaza catre unul dintre cele mai importante situri istorice din lume. Nu exista indicatoare oficiale vizibile, asa cum te-ai putea astepta, dar continua-ti drumul in sus, pe langa cafenele si vanzatorii de ilustrate, si vei ajunge pe Acropole.

Urmeaza indicatoarele si vei ajunge pana la urma acolo, dar ai putea rata una dintre zonele cele mai placute din Atena: Anafiotika. Aceasta zona boema este asemenea unui mic sat autentic si suficient siesi, ascuns in inima orasului. il gasesti cuibarit intre cartierul Plaka si stancile Acropolelui. Stralucitoarele sale case albe cu usi vopsite in albastru intens iti dau impresia ca te afli intr-un sat din Insulele Ciclade. Vuietul traficului ramane undeva in urma, iar strazile sunt atat de inguste incat abia daca ai loc sa te strecori de-a lungul lor.

Primii locuitori ai zonei au venit din Insula Anafi, din Ciclade. Au fost adusi la Atena de regele Otto la scurt timp dupa urcarea lui pe tronul Greciei, in 1832. Otto isi dorea un palat construit de cei mai buni mestesugari din tara, si a primit asigurari ca muncitorii de pe Insula Anafi erau cei mai buni cu putinta. Astfel ca i-a angajat pentru a-i construi palatul. Cand si-au dat seama ca urma sa fie stramutati in Atena timp de cativa ani, acestia si-au recreat insula natala chiar la poalele Acropolelui. Nu parasi Atena fara sa fi vazut si aceasta fermecatoare parte a orasului.

Agora
Cum cobori de pe Acropole pe panta de nord, la stanga ta vei vedea intinzandu-se locul Agorei antice, sau al pietei. Dupa Acropole si Muzeul National de Arheologie, acesta este locul urmatoarei vizite de capatai pentru cei interesati de istoria orasului. Initial, in zona se afla un cimitir, multe dintre morminte fiind inca vizibile dar, in jurul secolului al VI-lea I.Hr, locul a inceput sa fie folosit drept piata. Aceasta s-a extins, devenind centrul vietii ateniene timp de cateva sute de ani, aici ingbesuindu-se tarabe, pravalii si multimi de oameni la fel de guralivi precum atenienii din zilele noastre.

In zona exista doua constructii importante care merita toata atentia: Templul lui Hefaistos (Hephaiste-ion) si Porticul lui Attalos. Templul este usor de identificat, inaltandu-se deasupra arborilor aflati in acei colt al Agorei, si seamana cu un Parthenon in miniatura. Mai este cunoscut si sub numele de Thissio, nume purtat si de imprejurimile Atenei, dar si de statia de metrou din apropiere. Templul a fost construit intre anii 449-4-14 I.Hr., precedand astfel Parthenonul. De fapt, acesta a marcat inceputul epocii de dezvoltare a orasului, care a devenit cunoscuta drept Epoca de aur. Hefaistos era zeul-patron al mai multor lucruri, ca de pilda focul, artele, mestesugurile, fieraria, iar templul a fost construit in cartierul fierarilor din oras. Din punctul de vedere al gradului de conservare, acesta rivalizeaza chiar si cu Parthenonul, fiind unul dintre cel mai bine pastrate temple grecesti.

In partea cea mai indepartata a Agorei se afla Porticul lui Attalos (Stoa Attalou). Porticul este o colonada acoperita, si aceasta constructie cu doua etaje este unica in Atena, fiind singura restaurata complet. Reconstructia unei astfel de cladiri este un subiect spinos, unii preferand sa vada ruinele lasate in stadiul in care au fost descoperite. Nu incape nicio indoiala ca lucrarile de restaurare din 1953-1956 au fost realizate impecabil de Scoala Americana de Arheologie din Atena, generos finantata de John D. Rockefeller Jr.

Porticul a fost construit initial in secolul al II-lea I.Hr. de Attalos, regele Pergamului, dar a ars din temelii in 267 d.Hr. in prezent, inauntrul sau se afla un mic, dar fascinant muzeu, cu o colectie care readuce la viata oamenii si societatea vechii Agore. Aceasta cuprinde o gama larga de obiecte, de la olita unui copil pana la lucruri de mare importanta istorica, precum una dintre unele de vot folosite de cetateni la alegerea oficialitatilor orasului.

Forul Roman
La doar 100 m catre est de Agora Antica se afla Forul Roman, la fel de interesant, dar mai putin impresionant decat aceasta, cunoscut drept Agora Romana sau piata. Initial, era o prelungire a agorei grecesti deja existente, fiind construit de lulius Caesar (care a domnit intre 59 si 44I.Hr.) si de imparatul Augustus (care a domnit intre 44I.Hr. si 4 d.Hr.). Desi in comparatie cu alte situri din apropiere arata destul de darapanat, forul contine unul dintre simbolurile cele mai neobisnuite si mai memorabile ale Atenei, Turnul Vanturilor (Naos Aiolou).

Turnul de marmura a fost construit in a douajumatate a secolului I i.Hr, dupa proiectul unui astronom sirian pe nume Andronikos din Kyrrhos. Turnul are 12 m inaltime si masoara 8 m in diametru, numele sau grecesc fiind Acrides, care inseamna "vanturile." Marmura sa de Pentelic straluceste in aceleasi nuante aurii ca si cele ale Parthenonului sub ultimele raze ale apusului de soare. Are opt laturi si mai multe functii.

Fiecare latura este orientata catre unul dintre punctele cardinale majore, iar frizele decorative aflate in varful fiecarei laturi reprezinta cate unul dintre cele opt vanturi mitologice. De exemplu, vantul de nord este Boreu, imbracat in haine groase si purtand o pelerina umflata; fratele sau Noto, vantul de sud, aduce ploi, pe care le revarsa dintr-o carafa de apa. Un alt frate este Zefir, vantul de vest, care imprastie in jur flori, in timp ce Caicias, vantul de nord-est, aduce grindina. Dedesubtul lui Boreu si al lui Apeliote (vantul de est), sunt cateva mici orificii prin care patrunde lumina in turn. Candva, dedesubtul fiecareia dintre cele opt Frize exista si cate un cadran solar.

Turnul a mai avut initial si un ceas cu apa, a carui functionare era asigurata de un suvoi de apa ce curgea de pe Acropole. Tot ce a mai ramas astazi din acesta este un jgheab aflat pe podeaua din interiorul turnului. Apa trecea cu un anumit debit printr-un cilindru, citirea timpului fiind realizata in functie de nivelul apei care umplea incet respectivul cilindru.

Se poate ca turnul sa fi fost folosit si ca planetariu timpuriu, avand inauntru un instrument pentru inregistrarea miscarilor Soarelui, Lunii si ale celor cinci planete vizibile, cunoscute la acea vreme.

Cealalta cladire deosebita din interiorul Forului Roman este Moscheea lui Fethiye Tzami, construita in 1458, deci si cea mai veche din Atena, folosita astazi doar pentru depozitare. De cealalta parte a intrarii actuale in Forul Roman se afla o alta constructie isiamica. Aceasta a fost o medresse, sau scoala, in care elevii musulmani studiau Coranul. A devenit ulterior inchisoare, iar arborele care se afla in apropiere era folosit pentru spanzurarile publice, dar cladirea a fost distrusa aproape in intregime dupa inchiderea inchisorii.

Candva, Forul Roman era marginit de Biblioteca lui Hadrian dar, in prezent, de vechiul sit o separa cateva strazi. A fost construita in jurul anului 132 d.Hr de imparatul Hadrian, in principal pentru a adaposti vasta sa colectie de carti, despre ale carei dimensiuni ne pulem face o idee daca ne gandim ca aceasta a fost cea mai mare constructie ridicata de el in Atena. Biblioteca avea un bazin si o gradina inconjurata de o curte cu ziduri, cu dimensiunile de 122 pe 82 m si cu nu mai putin de 100 de coloane.

Acum, in afara de ruinele zidului de est, nu mai e mare lucru de vazut acolo, dar, de cativa ani, in zona se fac sapaturi arheologice, iar la un moment dat vizitatorii ar putea chiar sa intre in vechea biblioteca. Un aspect inedit va fi reprezentat de nisele din ziduri, in care erau tinute cartile - sub forma de rulouri manuscrise.

Bilete de avion spre Atena:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Panta de nord a Acropolelui:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne