Plaka si imprejurimile din Atena, obiective turistice Atena

Plaka si imprejurimile, Atena

Obiective turistice Atena

Plaka este un labirint de strazi care serpuiesc catre nord si catre est, la poalele Acropolelui. Este cea mai frecventata zona turistica din Atena, in care te vei pomeni inconjurat de carti postale, magazine de suvenire si restaurante in care vei fi ademenit. Multe dintre cladiri sunt vechi si frumoase. Strazile sunt in majoritate pietonale, gasesti locuri in care se mananca bine, iar atmosfera este animata zi si noapte.

Zona a fost extinsa in secolul al XIX-lea, pe cand era cartierul multor familii instarite din Atena. Acestea au construit case mari, in stil neoclasic, cateva dintre ele fiind transformate in muzee sau magazine, putand fi astfel vizitate.

O oprire esentiala in orice plimbare facuta prin zona este la Muzeul Instrumentelor Populare (Mouseio Ellinikon Mousikon Organon), adapostit intr-o vila construita in 1842. In timpul verii, curtea este folosita pentru concerte in aer liber. Cele trei etaje ale cladirii expun aproximativ 1.200 de instrumente muzicale stranse de-a lungul anilor de muzicologul grec Fivos Anoyanakis (n. 1915). Muzeul este atat fascinant, cat si amuzant, prezentand povestea muzicii grecesti intr-un mod placut. Exista si casti la care poti asculta sunetele multora dintre exponate. Intr-una dintre sectiunile cladirii se afla magazinul de suvenire ai muzeului, care ofera una dintre cele mai bune colectii de CD-uri cu muzica traditionala greceasca din Atena.

O alta vila, datand din 1184, adaposteste Muzeul Kanellopo-ulos (Mouseio Kanellopoulos).
in interior se afla o colectie de obiecte ceramice, statuete, bijuterii si obiecte de arta si artizanat, stransa de colectionarii atenieni Paul si Alexandra Kanellopoulos. Exponatele acopera o perioada cuprinsa intre secolul al ll-lea I.Hr. si secolul al XIX-lea, provenind de la numeroase civilizatii (minoica, miceniana, romana, persana, egipteana si feniciana). Printre obiecte se numara bijuterii extraordinare si vase cu scene erotice, iar muzeul constituie o oprire bine-venita pe drumul catre sau dinspre Acropole.

Celalalt muzeu important din Plaka, pe care n-ar trebui sa-l rateze niciun vizitator, este Muzeul de Arta Populara Greaca. Este un muzeu destul de haotic si de inghesuit cam ca Atenainsasi, dar, ca si orasul, este fascinant si intesat cu tot felul de colturi si unghere surprinzatoare. Cele cinci etaje sunt pline de exponate in numar mare si de cele mai multe ori gasesti aici si cate o expozitie temporara.

Printre atractii se gasesc lucrari ale pictorului naiv Theophilos, inclusiv o intreaga camera pictata, adusa dintr-o casa de pe Insula Lesbos. Tot aici exista si exponate de arta si costume populare apartinand nomazilor sarakatsani, alaturi de o bogata colectie de costume populare de provenienta variata, care acopera majoritatea grupurilor din insule si din principalele regiuni ale Greciei continentale. Pentru cei care suni interesati de broderie si de haine in general, vizita la acest muzeu e obligatorie. In micul magazin de aici se pot cumpara mostre de lucraturi s! carti despre mestesugurile populare.

Degustarea mancarurilor este un ingredient esential al oricarei vizite in Plaka. Jumatate din suprafata asezarii pare sa fie ocupata de taverne, baruri sau cafenele, multe dintre ele avand la usa cate o persoana care incearca sa te convinga sa intri. Ca regula, e bine sa eviti astfel de locuri. Cele mai bune restaurante sunt frecventate de localnici in tot cursul anului si nu au nevoie sa plateasca pe cineva care sa le umple de clienti - reputatia este cea care face asta. in Plaka exista cateva restaurante amenajate in pivnite, afaceri necomplicate care ofera un raport foarte bun intre calitate, pret si atmosfera vesela, ale caror ziduri sunt acoperite cu picturile viu colorate ale artistilor locali.

Plaka se trezeste cu greu, dar este locul perfect pentru un pranz in aer liber sau o cina placuta, inceputa cu o plimbare, continuata cu o masa tipic greceasca, apoi cu muzica si incheiata la o cafea si un coniac savurate afara, in caldura noptii.

Eleusis
Loc de odihna al sufletelor eroilor, Campiile Eleusine marcau unul dintre capetele Caii Sacre, drumul ce trecea prin inima Atenei si ajungea la Parthenon.

Eleusisul din suburbiile de astazi nu este din cale-afara de elizeean, fiind situat in zona de nord-vest a orasului, unde principala legatura cu centrul este in prezent o autostrada care duce direct in Atena. Nu au mai ramas decat temeliile vechiului sit, dar machetele si obiectele din muzeul aflat aici te ajuta sa-ti faci o imagine despre cultul neobisnuit care isi avea centrul in Eleusis.

Se stiu foarte putine despre acest cult, ca de exemplu faptul ca ritualurile de aici erau urmarite de 30.000 de oameni sau ca aceasta credinta a avut adepti timp de aproximativ 2.000 de ani, fiind infiintata in jurul anului 1500 I.Hr.

INCEARCA: invata sa dansezi in Atena
Dora Stratou (1903-1988) a fost una dintre cele mai importante figuri ale dansului grecesc din secolul al XX-lea. A scris carti despre dansurile traditionale, a editat discuri, a facut filme, a luat interviuri si a fost o adevarata femeie-cru-ciat al carei scop era pastrarea si promovarea numeroaselor forme de dans din intreaga Grecie. Numele ei traieste si astazi in cel al Teatrului Dora Stratou, aflat in apropiere de Acropole, unde apreciata ei trupa de dans da spectacole in mod regulat, spre deliciul grecilor si al vizitatorilor straini.

Grecii sunt dansatori innascuti, este o parte importanta a traditiei lor, dupa cum poate confirma oricine a luat parte la vreo sarbatoare greceasca. De la copii pana la strabunici, toti ajung pe ringul de dans si iau parte la numeroasele dansuri grecesti traditionale. Dar vizitatorii Atenei pot face mai mult decat sa priveasca spectacolul de pe margine, pentru ca in Teatrul Stratou se organizeaza toata vara ateliere (in engleza) de dansuri grecesti.

Atelierele fac mult mai mult decat sa iti predea cativa pasi de dans, pe care oricine ii poate invata dupa o "seara greceasca" din statiunile turistice. Aici, timp de patru ore, in fiecare dupa-amiaza, vei invata istoria si traditiile dansului, vei participa la expuneri, vei vedea cele peste 3.000 de costume pe care Stratou le avea in garderoba personala, vei admira trupe de dans invitate si vei invata dansurile care vor fi prezentate in spectacolele din seara respectiva. Pentru dansatori si pentru cei care vor sa devina dansatori, aceasta este o ocazie de a deveni greci din crestet pana-n talpi.

Bilete de avion spre Atena:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Plaka si imprejurimile:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne