Teatrul grecesc din Atena, obiective turistice Atena

Teatrul grecesc, Atena

Obiective turistice Atena

Grecia antica a fost locul de nastere al teatrului modern. Secolul al V-lea i.Hr., cunoscut si drept Epoca de aur a lui Pericle (dupa marele conducator atenian Pericle), a fost o perioada in care artele, arhitectura si politica au inflorit in Atena, iar arta dramatica era extrem de apreciata.

Chiar cuvantul drama deriva din verbul grecesc "a face", iar forma spectacolului teatral s-a dezvoltat in secolul al Vl-lea I.Hr. din interpretarea figurativa a unor povestiri sau cantece. Se crede ca teatrul a aparut dintr-o traditie corala in care corul canta imnuri de siava zeilor - imnuri care implicau si o anume povestire sau fir epic. Intr-o astfel de ocazie, o conducatoare de cor pe nume Thespis (de unde si atributul "thespian") a iesit din cor si a inceput sa modifice imnurile pentru a le face mai dramatice si mai dinamice.

Corul a ramas o parte esentiala a pieselor grecesti timpurii. Acesta era alcatuit dintr-un grup de observatori care interpretau si comentau actiunea pe masura ce se desfasura, ca si cum audienta nu ar fi putut intelege singura despre ce este vorba. Piesele erau scrise in versuri, alternand interpretarea scenelor cu interventii ale corului. Cu timpul, pe masura ce arta s-a dezvoltat si posibilitatile teatrului erau explorate, corul si-a pierdut din importanta.

Scrierile multora dintre dramaturgii acelei perioade sunt montate in continuare in toata lumea - si in timpul verii, chiar in decorul original pe care il ofera magnificul teatru antic de la Epidaur, ca si cel din Teatrul Herod Atticus din Atena.

Trei scriitori au dominat teatrul aflat in plina dezvoltare in Grecia antica: Eschil, Sofocle si Euripide. Eschil (aprox. 525-456 I.Hr.) a introdus un procedeu dramatic care acum pare simplu, dar care la vremea aceea a revolutionat teatrul: al doilea personaj pe scena. Pana la el, toate piesele fusesera monologuri, povestiri ale unor istorii conform traditiei homerice. in felul acesta, poezia si teatrul au inceput sa se contopeasca.

Eschil s-a bazat pe experienta sa de soldat atenian (de exemplu, a luptat in Batalia de la Maraton din 490 I.Hr.), mai ales in piese precum "Persii" sau "Cei sapte contra Tebei". Cele mai bune scrieri ale sale care au ajuns pana la noi sunt "Prometeu inlantuit", singura parte care ne-a parvenit dintr-o trilogie originala, si "Orestia", o trilogie completa despre familia blestemata a regelui Agamemnon.

INCEARCA: Vezi o piesa de teatru la Epidaur
Cei mai multi vizitatori ajung la Epidaur in timpul zilei, cand situl teatrului antic este gol/ cu exceptia turistilor care se plimba prin jur. Decorul natural este spectaculos in orice moment, dar este mult mai bine sa vezi teatrul folosit in felul in care s-a intentionat de la bun inceput, adica pentru reprezentatii dramatice.

Daca esti cazat prin apropiere, in Atena sau in Nafplio, inseamna ca poti asista la spectacolele de teatru din timpul Festivalului Grecesc (www.greekfestival. gr) in iulie si august. Se pun in scena atat piese moderne, cat si clasici ai Antichitatii, iar printre companiile invitate aici exista nume ilustre precum Teatrul National al Greciei sau Teatrul National al Marii Britanii.

Uneori, productiile jucate aici includ si spectacole de opera sau de dans. Biletele pot fi cumparate de la Epidaur sau din Atena, de la casa de bilete a festivalului (Panepistimiou nr. 39, statia de metrou Syn-tagma). Daca nu dispui de propriul mijloc de transport, nu te ingrijora; spectatorii festivalului pot calatori cu unul dintre autobuzele speciale care fac curse intre Atena si Nafpilo, la bordul carora spiritul festivalului este mereu la cote maxime.

O a doua scena din Epidaur, Micul Teatru Antic din Epidaur (care dateaza din secolul al IV-lea I.Hr.); gazduieste si ea in scena spectacole in timpul festivalului; insa acest teatru este mult mai mic decat cel principal, asa ca trebuie sa te asiguri ca ai cumparat bilete pentru spectacolul pe care vrei sa il vezi.

Unul dintre marii rivali ai lui Eschil a fost Sofocle (aprox. 496-405 I.Hr.), un alt autor de tragedie atenian. Inovatia lui Sofocle a fost introducerea celui de-al treilea personaj In piesele sale si faptul ca a inceput sa minimaiizeze importanta comentariului realizat de cor. Pe scurt, Sofocle voia sa lase actiunea sa vorbeasca de la sine.

Cea mai valoroasa dintre cele sapte mari piese ale sale care au ajuns pana la noi este, fara indoiala, "Oedlp rege", care ar fi fost considerata capodopera tragica indiferent de perioada din istoria teatrului in care ar fi fost scrisa, cu atat mai mult cu cat vorba despre o opera nascuta, practic, odata cu teatrul insusi.

Al treilea autor impresionant al acelei perioade este Euripide (aprox. 480-406 I.Hr), care a creat povestiri mult mai complicate decat predecesorii lui si care si-a lasat personajele sa vorbeasca intr-un mod mult mai natural. Tehnica aceasta i-a atras foarte multe critici, dar a constituit o adevarata revolutie in dezvoltarea teatrului. Printre cele mai cunoscute piese ale lui Euripide de numara "Medeea", "Electra" si "Bacantele", toate continuand sa fie montate si in zilele noastre. Euripide era un exemplu timpuriu de artist ale carui lucrari au devenit si mai populare dupa moartea sa decat fusesera pe vremea in care inca traia.

Dar in vremurile acelea nu se rezuma totul la tragedie. in timpul perioadei de maretie din epoca de aur a Atenei se scriau si o multime de comedii satirice. Un alt atenian, Aristofan (aprox. 450-385 I.Hr.), este cel mai de seama reprezentant al acestui gen de teatru. De obicei, umorul este arta cea mai perisabila, dar piesele lui Aristofan, printre care "Pasarile" si "Broastele" (in care isi parodiaza confratele, pe Euripide), continua sa fie jucate in toata lumea. Cu toate acestea, cea mai cunoscuta comedie a lui Aristofan, a carei tema a fost imprumutata de nenumarate ori de-a lungul secolelor, este "Lysistrata", in care femeiie refuza sa mai faca dragoste cu sotii lor pana cand acestia nu renunta sa mai porneasca razboaie.

Arta teatrala a fost abordata in vechime cu aceeasi seriozitate cu care este si astazi, si prima lucrare de critica literara, "Poetica", a fost scrisa de Aristotel in secolul al IV-lea I.Hr.

Bilete de avion spre Atena:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Teatrul grecesc:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne