Planetariul din Baia Mare, obiective turistice Baia Mare

Planetariul , Baia Mare

Obiective turistice Baia Mare

A fost inaugurat la data de 1 iulie 1969, In Baia Mare, fiind primul planetariu public din Romania si unicul din Transilvania. Desi programul de executie al cladirii trebuia sa aiba loc intre anii 1967-1970, receptia pentru planetariu s-a realizat de abia in vara anului 1969, iar cea pentru etapa a doua in anul 1973. Acesta a apartinut pana in luna ianuarie 1991 primariei municipiului Baia Mare. Incepand cu aceasta luna, printr-o decizie a „Inspectoratului pentru Cultura” si cu acordul primariei municipiului, complexul astronomic a fost trecut In cadrul Muzeului Judetean Maramures.

Complexul de astronomie populara urma sa fie compus din:
- Microplanetariul propriu-zis
- Cupola rotativa (cu diametrul de 5m si invelis de cupru, care sa adaposteasca un telescop „Cassegrain” si un dispozitiv pentru fotografierea Lunii si a planetelor)
- Statia solara
- Platforma In aer liber.

Holurile Complexului Astronomic, cu o suprafata de 120 metri patrati, gazduiesc o expozitie permanenta legata de miscarile aparente pe bolta cereasca.

In anul 2006, „Planetariul Baia Mare” se desprinde de „Muzeul Judetean Maramures”, incadrandu-se ca departament de specialitate al Muzeului de Mineralogie Baia Mare. Au fost initiate, de asemenea, ample lucrari de renovare a cladirii planetariului si dotarea cu diverse facilitati, precum si cu un modern sistem de videoproiectie, fiind renovata fosta camera solara.

Bilete de avion spre Baia Mare:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Planetariul :
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne