Planetariul , Baia Mare
A fost inaugurat la data de 1 iulie 1969, In Baia Mare, fiind primul planetariu public din Romania si unicul din Transilvania. Desi programul de executie al cladirii trebuia sa aiba loc intre anii 1967-1970, receptia pentru planetariu s-a realizat de abia in vara anului 1969, iar cea pentru etapa a doua in anul 1973. Acesta a apartinut pana in luna ianuarie 1991 primariei municipiului Baia Mare. Incepand cu aceasta luna, printr-o decizie a „Inspectoratului pentru Cultura” si cu acordul primariei municipiului, complexul astronomic a fost trecut In cadrul Muzeului Judetean Maramures.
Complexul de astronomie populara urma sa fie compus din:
- Microplanetariul propriu-zis
- Cupola rotativa (cu diametrul de 5m si invelis de cupru, care sa adaposteasca un telescop „Cassegrain” si un dispozitiv pentru fotografierea Lunii si a planetelor)
- Statia solara
- Platforma In aer liber.
Holurile Complexului Astronomic, cu o suprafata de 120 metri patrati, gazduiesc o expozitie permanenta legata de miscarile aparente pe bolta cereasca.
In anul 2006, „Planetariul Baia Mare” se desprinde de „Muzeul Judetean Maramures”, incadrandu-se ca departament de specialitate al Muzeului de Mineralogie Baia Mare. Au fost initiate, de asemenea, ample lucrari de renovare a cladirii planetariului si dotarea cu diverse facilitati, precum si cu un modern sistem de videoproiectie, fiind renovata fosta camera solara.
Bilete de avion spre Baia Mare: Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici! | |
Cauta cazare langa Planetariul : Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici! | |
Rent a car: Cele mai bune preturi Click aici! |