Insula Bled din Bled, obiectiv turistic Bled - TravelEuropa.ro

Insula Bled

Obiectiv turistic Bled

In inima lacului glaciar Bled se afla o insula in forma de lacrima, singura insula naturala din Slovenia, din calcar si dolomita; dateaza din Triasic si se inalta deasupra apei de pe "podeaua" fostului ghetar Bohinj. Imprumutand denumirea lacului de care e inconjurata, insula Bled este una dintre cele mai frumoase atractii ale regiunii. Peticul de pamant insular abunda in vegetatie, chiar cladirile gazduite aici fiind aproape complet "inverzite", gratie florei luxuriante. Multe legende plutesc in jurul insulei, dintre care una este istorisita in poemul Botez la cascada Savica, capodopera celui mai mare poet sloven, France Prešeren. Dupa aceasta legenda, pe insula s-ar fi aflat candva un templu, dedicat zeitei slave a dragostei, ®iva, si aflat sub protectia calugarului legendar Staroslav si a fiicei acestuia, Bogomila.


Insula Bled are o semnificatie aparte, probabil inca din vremuri preistorice. Obiectivul este accesibil, evident, numai pe calea apei, iar transportul pana la destinatie se realizeaza cu o barca speciala, cu acoperis, denumita pletna, condusa de un singur vaslas, cu doua rame - un tip de ambarcatiune cunoscut numai aici.

Bled nu este o insula mica, ci una foarte mica, si totusi, de-a lungul secolelor, oamenii nu au ezitat sa exploateze absolut fiecare metru patrat al sau, in diferite scopuri. A fost populata, intr-o forma sau alta, inca din preistorie, urme umane vechi de multe milenii fiind descoperite aici de arheologi. Si nu este greu sa ne imaginam antice ritualuri pagane consumandu-se in acest loc mistic. In urma unor cercetari arheologice, s-a constatat ca slavii timpurii isi venereau aici divinitatile, intr-un templu pagan, cu cel putin un secol inainte ca primii crestini sa atinga tarmurile insulei Bled, in secolul al IX-lea.

Bilete de avion spre Bled:

Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!

Cauta cazare langa Insula Bled:

Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!

City Break in Bled:

Cauta aici cele mai ieftine City Break-uri Click aici!

Rent a car:

Cele mai bune preturi Click aici!
 
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne