Halicarnas din Bodrum, obiective turistice Bodrum

Halicarnas, Bodrum

Obiective turistice Bodrum

Foarte aproape de Bodrum, Halicarnas a ramas in istorie prin amintirea regelui Mausol, care a dat numele sau tipului de mormant monumental.

Rege al Cariei din anul 377 pana la moartea sa in anul 353 i.H, Mausol a fost inmormantat, impreuna cu sotia sa, Artemisa, intr-un mormant somptuos, impodobit cu sculpturi datorate celui mai de seama artist al vremii, Scopas. Edificiul a fost considerat una dintre cele sapte minuni ale lumii antice.

Incercarile de reconstituire au dus la concluzia ca monumentul era format dintr-un postament masiv, neted, de inaltimea a doua etaje; deasupra sa, de jur imprejur, intre coloanele marete erau asezate statui; in sfarsit, coloanele sprijineau un acoperis inalt, in forma de piramida, avand in varf, pe un postament, un car sculptat in piatra care purta statuile lui Mausol si Artemisei.

Inaltimea monumentului, de 50 m, contribuia la impresia covarsitoare pe care o dadea privitorilor. Timpul, devoratorul monumentelor, impreuna cu capriciile vremii, cutremurele si vrajmasia oamenilor au facut ca astazi din maretul mausoleu sa nu mai ramana decat cateva pietre risipite.

Din friza sculptata care impodobea monumentul, cateva fragmente, reprezentand lupta dintre amazoane si greci, se pastreaza la British Museum din Londra.

Halicarnas este orasul lui Herodot, "parintele istoriei".

Bilete de avion spre Bodrum:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Halicarnas:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne