Obiective turistice Burgas, Bulgaria
Home Orase Obiective turistice Burgas, Bulgaria

Obiective turistice Burgas, Bulgaria

Burgas este principalul oras din regiunea Burgas, un important centru industrial si de transport, situat in golful cu acelasi nume, la 134 km de Varna si 390 km de Sofia. Este cel mai mare oras de pe litoralul sudic al Bulgariei si al patrulea mare oras al tarii, dupa Sofia, Plovdiv si Varna, cu o populatie de peste 200.000 de locuitori. Este un oras de campie, dealurile Vurli Briag din apropiere avand altitudinea maxima de 209 m. La est de Burgas se afla Marea Neagra, la sud lacul , Mandren, la vest lacul Vaia, iar la nord lacul Atanasov.

Orasul este centrul unei regiuni industriale dezvoltate, cu rafinarii de titei, santiere navale, industrie chimica si alimentara. Este si un centru cultural si universitar, cu doua universitati, teatru, opera, o orchestra filarmonica si galerii de arta. in orasul propriu-zis si in vecinatatea sa se gasesc vestigii ale unor asezari din epoca de piatra, trace, grecesti si romane. in secolul al Vl-lea, cand nivelul Marii Negre a crescut, navele ajungeau pana in lacul Mandren, pe ale carui tarmuri au fost construite asezarile medievale Skafida (care inseamna „ambarcatiune") si Develt. in prezent fostul Skafida se afla sub apele lacului Mandren, iar Develt este actualul sat Debelt, de langa anticul Deultum.

Primele atestari documentare ale Burgasului sunt din secolele XIII—XIV. in 1306, poetul bizantin Manuil Fii aminteste intr-un poem numele Pirgos, care este traducerea in greaca a cuvantului latin „burgos" si inseamna „foisor de foc". Probabil ca pe tarmurile marii se ridicau asemenea constructii ale pescarilor. La sfarsitul secolului al XVI-lea, portul si apele bogate in pesti atrageau pescari din teritoriile din sudul Burgasului, ba chiar din Istanbul. in 1899 a fost construit primul far, iar construirea unei linii ferate si extinderea portului la inceputul secolului al XX-lea au determinat o dezvoltare foarte rapida a localitatii.

Orasul beneficiaza de un aflux important de turisti, avand cateva plaje cu fasii mari de nisip. Cea mai veche este plaja centrala, al carei nisip de culoare inchisa datorata continutului in fier si titan a facut-o celebra. S-a descoperit ca acest nisip are chiar si un efect curativ, incalzindu-se foarte mult prin absorbtia considerabila a o razelor solare.

Totodata, turismul in scopuri terapeutice a luat de asemenea amploare, datorita apelor termale ale izvoarelor minerale, iar lacurile din jurul orasului sunt atractii naturale pentru ornitologi si amatorii de pescuit sportiv.

Atractii turistice Burgas

Tag: Obiective turistice Burgas, Atractii turistice Burgas, De vizitat in Burgas, Ce vizitam in Burgas, Top atractii turistice Burgas, Top obiective turistice Burgas, Ghid turistic Burgas.
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne