Cetatea Akra din Capul Kaliakra, obiective turistice Capul Kaliakra

Cetatea Akra

Obiectiv turistic din Capul Kaliakra

Capul Kaliakra a fost locuit inca din Antichitate de triburi trace (terizii) care au populat regiunea din secolele IV-III i.H. pana la mijlocul secolului I d.H., cand teritoriul a fost ocupat de romani. Acestia au facut din asezare un important centru comercial, cu trei porturi, l-au numit Akra si l-au integrat in provincia Scythia Minor. In secolul al V-lea o armata numeroasa trimisa de imparatul bizantin Anastasiu I impotriva rebelilor condusi de Vitalian a fost nimicita sub zidurile Akrei.

Dupa o perioada de declin, cetatea a prosperat iarasi in secolul al XIV-lea, cand a fost numita Kaliakra, iar in a doua jumatate a secolului al XIV-lea a fost capitala statului independent Dobrogea, condus de despotul Dobrotici. Acesta a fortificat orasul, avea propria sa flota, a desfasurat un comert activ si a batut moneda.

In jurul anului 1417, dupa o rezistenta inversunata, cetatea a fost capturata de otomani. In 1444, a fost cucerita de armatele crestine unite conduse de Vladislaval III-lea Warnehczyk, rege al Poloniei si Ungariei, si lancu de Hunedoara, voievodul Transilvaniei, dar o ulterior a fost abandonata. Cetatea Kaliakra a existat pana in secolul al XVII-lea, darfara a mai pastra ceva din fosta ei maretie.

Razboiul ruso-turc a luat sfarsit cu infrangerea flotei turcesti in apropierea acestui loc. Dupa o perioada in care a fost integrata in Romania odata cu Cadrilaterul, a revenit la Bulgaria. Excavatiile arheologice au o descoperit aici multe ramasite din Antichitate pana in Evul Mediu: echipamente de aparare, santuri, ziduri si temelii.

 
Bilete de avion spre Capul Kaliakra:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Cetatea Akra:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne