Obiective turistice Cluny, Franta
Home Orase Obiective turistice Cluny, Franta

Obiective turistice Cluny, Franta

Incepand cu anul 910, numele de Cluny a traversat neabatut secolele. Timp de sute de ani, abatia a fost cea mai influenta putere a crestinatatii, descrisa de Papa Urban al II-lea drept "lumina lumii". Insa constructiile sale marete, apogeu al arhitecturii romanice, au fost daramate dupa Revolutie, lasand in urma numai niste ruine.

Numai transeptul sudic si turnul s-au pastrat din constructia originala. Orasul Cluny acopera restul in mare parte, desi sapaturile au scos la iveala capatul vestic al navei.

Biserica avea o lungime de 180 m, cu doua turnuri si culoare duble si cu interiorul zugravit in culori bizantine stralucitoare. Secole la rand, au rasunat aici ecourile canturilor gregoriene si, ca pentru a sublinia importanta care i se dadea aici muzicii, cateva capiteluri care s-au pastrat sunt sculptate cu scene ce infatiseaza muzicieni cu instrumentele lor.

Aceste sculpturi, opera a necunoscutului "mester de la Cluny", expuse acurn la Musee Ochier situat in palatul abatial datand din secolul al XV-lea, au avut o influenta majora asupra altor sculptori, in special la Vezelay si Autun.

Atractii turistice Cluny

Tag: Obiective turistice Cluny, Atractii turistice Cluny, De vizitat in Cluny, Ce vizitam in Cluny, Top atractii turistice Cluny, Top obiective turistice Cluny, Ghid turistic Cluny.
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne