Jocurile Nemeene din Corint, obiective turistice Corint

Jocurile Nemeene

Obiectiv turistic din Corint

Toata lumea a auzit de Jocurile Olimpice, dar grecii din Antichitate mai aveau si alte cateva competitii sportive traditionale, printre care si Jocurile Nemeene. Ca si cele Olimpice, acestea continua sa fie organizate si in prezent, desi fara sa se bucure de faima internationala a Olimpiadei. Dar, spre deosebire de Olimpiada, la Jocurile Nemeene poate participa oricine.

Nemeea se afla in nord-ves-tul Peloponesul ui, intre Corint si Argos. Aici se tineau Jocurile Nemeene originale, si tot aici sunt recreate la fiecare patru ani, de obicei in Iunie, urmatoarele fiind programate pentru 2012. La fel ca Jocurile Olimpice, Jocurile Nemeene originale erau organizate in cinstea lui Zeus, fiind atestate inca din secolul al VI-lea I.Hr.

Dar, in cazul acesta, nu s-a adoptat practica de a le cere concurentilor sa alerge complet dezbracati, Daca vrei sa participi, va trebui sa porti un costum traditional din Grecia antica, denumit chiton sau tunica, si o zoni sau centura, la fel ca membrii juriului si restul oficialilor. Jocurile au fost reinviate in 1994 de arheologi si voluntari de la Universitatea Berkeley din California, care lucrau la Templul lui Zeus din situl arheologic al anticei Nemeea. Acestia au devenit interesati de jocurile care se organizau aici si, inevitabil, cineva si-a pus intrebarea daca ar fi posibila reluarea acestora, la fel ca in cazul Olimpiadei, dar la scara locala, mult mai mica.

Pentru evenimentul care a durat doua zile, in Nemeea au venit aproximativ 10.000 de oameni, sute dintre acestia participand si la curse -care sunt impartite in functie de sex si varsta, cu cate 12 participanti la fiecare. Cursele se tin pe distanta standard de 100 m. Jocurile Olimpice originale nu aveau decat o singura proba de alergare, la care concurentii se intreceau pe intreaga lungime a stadionului, dar cu timpul s-au introdus si alte curse la aceasta categorie. Jocurile Nemeene pastreaza conceptul initial al unei singure curse de aceeasi lungime pentru toti concurentii.

Atletii se strang in vestiare, sau apodyterion, care au rezistat timpului doar in parte, astfel ca deasupra acestora este ridicat un cort cu aceleasi dimensiuni, pentru a reintregi cladirea. Un arbitru imbracat in negru intra pentru a chema afara fiecare grup de alergatori si, la fel ca in trecut, tine in mana o ramura de maslin. Aceasta nu este simbolul pacii; arbitrul o foloseste pentru a lovi cu ea pe oricine incalca regulile sau nu-i asculta ordinele.

Apoi, concurentii alearga pe acelasi stadion si pe aceleasi piste care erau folosite si cu mai bine de 2.500 ani in urma. La jocurile originale, castigatorilor li se ofereau coroane impletite din frunze de angelica din Argos, dar invingatorii de astazi primesc o frunza de palmier, o panglica, o insigna, un tricou si un loc la cina castigatorilor.
Pentru a participa la jocuri, trebuie sa te inscrii cu doua luni inainte de eveniment - contacteaza secretariatul Societatii pentru Reinvierea Jocurilor Nemeene.

 
Bilete de avion spre Corint:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Jocurile Nemeene:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne