Palacio Nacional de Queluz din Costa do Estoril, obiective turistice Costa do Estoril

Palacio Nacional de Queluz, Costa do Estoril

Obiective turistice Costa do Estoril

Pe teritoriul imediat adiacent coastei dintre Cascais si Lisabona, unde o retea derutanta de drumuri fuzioneaza, in cele din urma, in suburbiile capitalei, un loc important iese in evidenta: Palacio Nacional de Queluz din secolul al XVIII-lea, de culoare roz foarte deschis. Stand in umbra zgarie-norilor si a autostrazilor, acest palat regal odata gratios se afla acum aproximativ un deceniu intr-o stare jalnica de deteriorare.

Restaurarea estimata la suma de sapte milioane de euro este in desfasurare, insa va fi nevoie de multi ani pentru a reinvia gradinile neglijate. O aripa, Pavilionul Reginei Maria, inca este folosita pentru sefii de stat care fac vizite, iar alta sectiune este o pomada (han).

Palatul a fost ideea originala a printului Pedro (1717-1786), fratele regelui Jose. Arhitectul francez Jean-Baptiste Robillion a conceput transformarea unei case de tara in aceasta imitatie portugheza de dimensiuni mici a Versailles-ului, in care domina poleiala rococo, infrumusetarea elaborata si stucatura. In ciuda detaliilor si a maiestriei exceptionale din cele 22 de camere, impresia de ansamblu este una de exces decorativ. Cu toate acestea, palatul chiar expune o colectie valoroasa de mobila portugheza, carpete din Arraiolos, portrete regale, bijuterii si portelan chinezesc si european.

De un interes aparte este Sala do Trono (Sala Tronului), o reflexie a Salii Oglinzilor din Versailles, unde podelele din parchet lucios si peretii cu oglinzi reflecta candelabre stralucitoare dedesubtul unui tavan cu stucatura si poleit.

Mult mai neobisnuita este Sala de Don Quixote, unde regele Pedro al IV-lea a murit; opt stalpi sustin un tavan circular, iar picturile de pe pereti infatiseaza scene din romanul lui Cervantes.

De asemenea proiectat de catre Robillion, cu mai mult decat un semn de incuviintare cu capul spre proiectantul de peisaje francez Le Notre, gradinile intinse detin multe surprize. Peretii complet acoperiti cu dale ai canalului au produs multe idei bizare - azulejos din secolul al XVIII-lea infatiseaza scene de rau si de port. Familia regala mergea cu vasul in susul si-n josul canalului navigabil, ascultand muzica de camera care se auzea dintr-un pavilion din apropiere.

Aceasta reflecta destinatia originala pentru Queluz ca palat de agrement pentru distractia de vara: expozitii ecvestre, lupte cu tauri, concerte si focuri de artificii aveau loc in turn. Astazi, intre mai si octombrie, traditia continua - de la expozitiile ecvestre din fiecare miercuri de la 11 dimineata la concertele de seara.

Poti face o plimbare placuta prin gradinile oficiale punctate cu statui si poti cobori la un nivel mai jos si mai italianizat cu bazine si "fantani, insa nu vei scapa de ragetul mut al traficului din fundal.

Capriciile vietii din palat
Palatul Queluz nu a fost locuit constant in duda transformarii sale extravagante din conac de tara in palat de vara Ea mijlocul secolului al XVIII-lea, pusa la cale de printul Pedro (1717-1786), fratele regelui Jose, palatul a fost de putina trebuinta inainte.

O exceptie a fost sotia lui Pedro (si nepoata acestuia), regina Maria I, care a trait aici multi ani inainte ca excentricitatea sa melancolica sa se transforme in nebunie in 1794, un incendiu la palatul Ajuda din Lisabona a adus familia regala la Queloz pentru totdeauna, insa aceasta resedinta, de asemenea, s-a dovedit a avea viata scurta; in 1807, familia regala a fugii in Brazilia.

Pe parcursul secolului urmator, pana la sfarsitul monarhiei portugheze, Queluz a fost locuit doar sporadic.

Bilete de avion spre Costa do Estoril:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Palacio Nacional de Queluz:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne