Chania din Creta, obiective turistice Creta

Chania

Obiectiv turistic din Creta

Destul de mare pentru a dispune de toate facilitatile unui oras, Chania isi pastreaza totusi dimensiunile umane, fiind un loc in care te poti orienta usor si in care ajungi foarte repede sa te simti ca acasa. Fara indoiala ca te ajuta si amplasarea sa geografica. La nord se afla stralucitoarea Mare a Cretei, in timp ce la sud gasesti masivul muntos Lefka Ori si Muntii Albi, coloana vertebrala a insulei. Daca iti alegi cu grija cafeneaua de la malul marii, ai putea sa admiri in aceiasi timp atat crestele inzapezite ale muntilor, cat si marea azurie. Nu exista niciun loc mai bun pentru un mic dejun cu iaurt grecesc, miere locala si fructe proaspete - sau, pentru pranz, sau chiar pentru o cina romantica, luata in timp ce soarele incepe sa apuna.

Unele zone ale promenadei de langa tarm sunt marginite de vile inalte, care creeaza un efect asemanator cu cele din Venetia. Sigur ca venetienii reprezinta doar unul dintre grupurile de oameni care si-au lasat amprenta asupra acestui loc minunat. A fost cindva un important oras minoic, insa unul relativ necunoscut, iar orasul modern a fost adaugat strat peste strat deasupra vestigiilor minoice. Situl anticului Kydonia este excavat in perimetrul orasului, dar va mai trece destula vreme inainte sa poata fi deschis publicului.

Cele mai valoroase obiecte descoperite in Kydonia sunt expuse in Muzeul de Arheologie din Chania, care mai are si o multime de exponate provenite din alte situri aflate in vestul Cretei. Muzeul detine o bogata colectie de ceramica si cateva sculpturi si mozaicuri superbe. Si cladirea in sine prezinta interes, desi exteriorul disimuleaza cu totul lucrurile care se afla inauntru. A fost candva biserica venetiana San Francesco, transformata ulterior de catre turci in moschee. Se mai vad si astazi ramasitele unui minaret si ale unei fantani aflate in mica si cocheta ei curte interioara.

Influenta turceasca este evidenta in alte locuri, ca de pilda in cazul Moscheii Ienicerilor, aflata chiar in port. Aceasta dateaza din 1645 si este cea mai veche cladire otomana care a supravietuit in Creta. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial a suferit stricaciuni, apoi a fost refacuta, cu scopul de a adaposti un centru de informare turistica prin care sa se perinde nenumarati vizitatori; insa astazi este goala, chiar si dupa renovare.

Cea mai mare parte a portului reflecta perioada venetiana a Haniei, mai ales in cazul fortaretei Firkas, acum restaurata. Este un loc interesant in care sa hoinaresti si de unde poti admira privelistea minunata asupra portului. Unul dintre turnurile sale adaposteste un Muzeu Naval, cu o colectie de navomodele si descrieri ale bataliilor navale ce au avut loc in largul coastelor Cretei. Merita vizitat chiar daca nu esti un pasionat al navelor, macar pentru a admira o macheta incredibil de detaliata a Haniei, asa cum era in secolul al XVII-Iea, atat orasul, cat si portul, cu tot cu cladirea Arsenalului venetian - sau santierele navale - care poate fi si astazi admirata in port. Muzeul Naval mai contine si una dintre cele mai captivante relatari ale Bataliei pentru Creta pe care o vei putea vedea oriunde pe cuprinsul insulei.

Muzeul Istoric din Chania, ascuns in coltul de sud-est al orasului, merita sa faci o plimbare pana la el. Pe drum te-ai putea opri si prin aglomerata Piata Centrala, o hala uriasa in care gasesti atat suvenire, cat si obisnuita gama de peste proaspat, carne, legume si branzeturi delicioase.

Muzeul de Istorie este situat in ceea ce a fost andva o eleganta casa de oras, intr-o perioada in care aceasta zona era una dintre cele mai la moda cartiere din Chania, la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea. Printre obiectele cu valoare sentimentala pentru localnici exista si cateva cu adevarat valoroase, inclusiv informatii despre miscarea cretana de rezistenta din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si despre lupta pentru eliberare de sub dominatia turceasca.

 
Bilete de avion spre Creta:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Chania:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne