Gournia din Creta, obiective turistice de vizitat in Creta

Gournia, Creta

Vacanta in Creta?
Vezi cele mai bune oferte:
De la 46 € / 2 pers
CAUTA HOTEL

La doar 19 km catre sud si est de agitatia modernului Agios Nikolaos exista un loc magic - unul dintre siturile minoice cel mai bine pastrate din intreaga Creta. Gournia mai este si situl care ne aminteste ce li se poate intampla pana si celor mai populate dintre comunitati pe parcursul unor perioade lungi de timp. Gournia antica, un oras infloritor in perioada minoica, a fost locuit prima data cu aproximativ 5.000 de ani in urma.

Astazi se ridica, pustiu, pe un mic deal cu vedere catre frumosul Golf Mirabello. Putini sunt vizitatorii care fac micul ocol de la drumul aglomerat care leaga Agios Nikolaos de Sitia, dar acesta merita facut.

Gournia se concentreaza in jurul ruinelor unui palat care, avand doar o zecime din dimensiunile acestuia, avea o Importanta mult mai mica decat palatul d n Knossos. Si totusi, chiar scara lui mica, alaturi de gradul de conservare al ruinelor, face posibila reinvierea palatului in imaginatia vizitatorilor sai. Aici poti vedea un labirint de stradute, presarate cu fundatiile unor case simple, cu cate o singura incapere - foarte asemanatoare cu amestecatura din stradutele dosnice pe care le poti vedea si astazi in orasele cretane mai vechi.

Pavajul strazilor principale a ramas la locul lui, astfel ca vei pasi pe exact aceleasi pietre pe care au pasit si cretanii antici pe la 1550-1450 I.Hr. Cea mai mare parte a ruinelor dateaza din acea perioada. Asemenea altor situri minoice din Creta, Gournia a fost distrusa de un incendiu provocat de evenimentul cataclismic - probabil un cutremur care i-a maturat pe minoici de pe fata pamantului in jurul anului 1450 I.Hr. inca poti sa vezi treptele care duceau pana la intrarea in palat si, langa acestea, o lespede masiva de piatra unde probabil ca erau priponite animalele inainte de a fi sacrificate. Sau se poate sa fi fost o simpla masa de macelarie.

Gournia a fost un centru comercial prosper, gasinduse aici dovezi ale unor activitati precum olaritul, tamplaria, pre ucrarea metalelor, pescuitul si tesutul. inca o data, asemanarile cu comunitatile cretane din zilele noastre sunt evidente.

Ghiduri de calatorie Creta:
Ghiduri de calatorie in format fizic Click aici!
Bilete de avion spre Creta:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Gournia:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!