Curtea Domneasca din Curtea de Arges, obiective turistice Curtea de Arges

Curtea Domneasca, Curtea de Arges

Obiective turistice Curtea de Arges

Asa cum sugereaza si numele, Curtea de Arges a fost cetate de scaun. Muzeul Municipal, la nord de piata din apropierea drumului principal spre resedinta de judet, Pitesti, da spre Curtea Domneasca (intra pe poarta din spatele parcarii Muiealui Municipal), prima cetate domneasca a Munteniei independente.

A fost construita in 1330, la scurt timp dupa Batalia de la Posada, cand voievodul Basarab I a tinut piept unei invazii a maghiarilor. Victoria le-a oferit voievozilor Munteniei imboldul de care aveau nevoie pentru a crea un principat independent. Ceea ce a ramas din Curtea Domneasca se afla la adapostul unor ziduri.

In curte mai exista ruinele Bisericii Sf. Nicoara din secolul al XIII-lea, dar cea mai bine conservata cladire din acest complex este masiva biserica in stil bizantin Sf. Nicolae.

Ridicata undeva intre mijlocul si sfarsitul secolului al XlV-lea, biserica se numara printre cele mai vechi lacasuri ortodoxe de cult din Muntenia si a fost inclusa in Patrimoniul Cultural Mondial. Fondatorul sau a fost Vlaicu Voda (d. 1364-1377), care a mutat capitala Munteniei de la Campulung Muscel la Curtea de Arges in 1369. Constructia urmeaza modelul grecesc, cu un singur turn central deasupra unui plan dreptunghiular in cruce. Exteriorul este superb decorat, caramida alternand cu piatra de rau.

Majoritatea frescelor din interior sunt originale si dateaza din timpul domniei lui Vlad I (1395-1397). Picturile sunt pline de viata si placute, dezvaluind increderea unui stat devenit de curand independent. Mesterii s-au inspirat din stilurile populare locale si din naturalismul Renasterii timpurii, orientandu-se totodata dupa tiparele artei bizantine.

Bilete de avion spre Curtea de Arges:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Curtea Domneasca:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne