Navigand prin Delta, Delta Dunarii
O excursie pe magicele canale laturalnice si pe lacurile din inima Deltei Dunarii este o ocazie pentru a cunoaste si o alta fata a acesteia. Bogatia faunei si a florei te va ului peste masura.
Traseul prezentat este aprobat de Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, care interzice accesul in anumite zone. Va trebui, de asemenea, sa inchiriez! o ambarcatiune si un ghid autorizat de ARBDD. Ambele pot fi gasite in unele hoteluri din Delta (pentru o lista, contacteaza ARBDD) sau la o agentie de turism reputata, ca acelea inscrise in Asociatia de Ecoturism din Romania.
Pentru tipurile de ambarcatiuni disponibile. Incepe excursia de la Tulcea si indreapta-te catre est, pe Bratul Sf. Gheorghe. Dupa ce ai trecut de satele Nufaru si Ilganii de Jos, ia-o la stanga pe Canalul Litcov (artificial).
Acesta din urma strabate o retea de canale mai inguste si lacuri. intreaba ghidul care dintre ele pot fi explorate. Unele canale sunt impanzite de trestie, iar malurile sunt pline de arini si plopi, menta si cucuta de apa, in timp ce suprafata apei este adesea acoperita de nuferi galbeni si roz inchis. Printre lacurile mai mari se numara Lacul Gorgova, Lacul Potcoava si Lacul Isac. In trestii cuibaresc egrete, rate salbatice si lebede.
indreapta-te spre sud, pe Canalul Caraorman, catre satul Caraorman aflat la 55 km de Tulcea. Asezat pe un grind lung de aproximativ 19 km, satul (al carui nume inseamna "padurea neagra" in turceste) are cam 490 de locuitori, in majoritate rusi lipoveni si etnici ucraineni. Pe malurile canalului se inalta case fermecatoare cu acoperisuri rosii, avand in mod traditional peretii zugraviti in alb.
Aici sunt ancorate la fel de multe barci pescaresti cu prova inalta, numite lotci, ca gondolele la Venetia. Gratie unei cresteri exceptionale a pretului pestelui incepand cu 1989, satenii din Caraorman se concentreaza acum mai degraba pe pescuit decat pe cresterea animalelor. in partea de est a satului se afla o cherhana, o cladire lunga, joasa, cu acoperis din stuf. Localnicii depoziteaza in camerele frigorifice de aici pestele, adica platica, crapul, bibanul si salaul provenit din lacurile invecinate, inainte de a fi vandut la Murighiol si la Tulcea.
In apropiere, in minunata Rezervatie Padurea Caraorman cresc stejari masivi, vechi de 400 de ani, cu radacinile adanc infipte in nisip, lastari de vita-de-vie care ating 15 m lungime si o mare varietate de animale si pasari - printre ele numarandu-se bufnite, vulturi, pisici salbatice, mistreti si lupi. Pentru a vizita rezervatia forestiera protejata, ai nevoie de un permis.
Intoarce-te pe Canalul Caraorman si fa dreapta pe Canalul Crisan. Canalul Caraorman-Crisan a fost largit in anii 1980, in procesul de industrializare a Deltei proiect al lui Ceausescu. La vest de Caraorman vei vedea dune formate dintr-unul dintre cele mai fine nisipuri din Europa.
La 12 km de Caraorman se intinde satul Crisan. Hotelul Lebada in stil traditional, al carui restaurant ofera specialitati locale de peste, se gaseste pe malul nordic. Mai spre vest, o placa memoriala marcheaza deschiderea Canalului Sulina in 1859 ca artera importanta de navigatie, dupa ce inginerul englez Charles Hartley il dragase si il largise. Pe malul sudic exista o alta cherhana pitoreasca. (Daca doresti sa ramai peste noapte, pe malul nordic al Bratului Sulina sunt deschise cateva pensiuni modeste.)
La mai putin de un kilometru in amonte de Crisan, pe malul nordic, in apropiere de confluenta cu Dunarea Veche, se afla Centrul de Documentare si Educatie Ecologica care adaposteste exemplare de fauna, filme si o biblioteca. Este o excelenta sursa de informare despre Delta.
Indreapta-te spre vest pe Bratul Sulina. La aproximativ 25 km est de Tulcea, orasul Maliuc detine cateva hoteluri si pensiuni, unde vei fi primit cu ospitalitate si invitat sa gusti mancarurile locale din peste. Dintre hoteluri amintim Complexul Turistic Salcia si Hotelul Maliuc - Daca vrei sa admiri pasarile, inchiriaza o barca cu vasle care sa te duca spre nord la Lacul Fortuna Q. Mergi in continuare spre vest pana in satul Partizani Q, unde pescarii te pot indruma catre cele trei lacuri aflate tot la nord - Tataru, Lung si Mesteru.
Cauta cele mai bune camere de hotel!
Vacanta in Delta Dunarii cu copii? Alege o jucarie potrivita pentru ei Click aici! | |
Asigurare medicala de calatorie Alege asigurarea potrivita pentru tine si familia ta Click aici! | |
Ghiduri de calatorie Delta Dunarii: Ghiduri de calatorie in format fizic Click aici! | |
Bilete de avion spre Delta Dunarii: Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici! | |
Cauta cazare langa Navigand prin Delta: Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici! | |
Rent a car: Cele mai bune preturi Click aici! |