Obiective turistice Den Haag, Olanda
Home Orase Obiective turistice Den Haag, Olanda

Obiective turistice Den Haag, Olanda

A doua capitala a Olandei, Den Haag, 's-Gravenhage, La Haye sau Haga, este resedinta Curtii Regale, a corpului diplomatic si a autoritatilor. Numara mai putin de 500 000 de locuitori.

Este foarte aerisita si apropierea Marii Nordului, ca si cele 700 de gradini publice, ii confera o atmosfera pur rezidentiala, lipsita de tumultul si trepidatia metropolelor economice si portuare. Actualei resedinte regale i se mai spune, uneori, cel mai mare sat din Europa, dar mai poate fi numit si cel mai elegant, mai aristocratic oras olandez.

Den Haag a fost pana in sec. 13 o asezare neinsemnata, un loc de vanatoare, prima resedinta nobiliara fiind construita in acest loc de Wilhelm II, conte de Holland, in 1247.

De-abia in 1452 si 1456, ducele burgund Filip III cel Bun convoaca aici adunarea cavalerilor ordinului Lana de Aur. Lipsit de fortificatii, orasul va fi cucerit, cu usurinta, de spanioli in cursul razboaielor incheiate cu Pacea Westfalica.

Se va dezvolta in sec. 17-18, cand devine sediu al Statelor Generale si capitala diplomatica.

In 1795 francezii patrund in oras, iar Louis Bonaparte va muta capitala la Amsterdam. Dar, in 1814, guvernul revine la Den Haag.

Orasul a numarat printre locuitorii sai cateva personalitati de seama. intre acestea, fizicianul si astronomul Huygens (1629-1695), autorul teoriei clasice a miscarii pendulului, care a premers mecanica newtoniana; a fost primul autor al unei lucrari de calcul al probabilitatilor si a enuntat principiul care-i poarta numele, privitor la propagarea miscarii vibratorii.

Baruch Spinoza, marele filosof materialist, nascut la Amsterdam in 1632, si-a trait ultima parte a vietii la Den Haag, unde a si murit in 1677.

A fost exclus din comunitatea evreiasca din cauza atitudinii sale critice fata de iudaism; opera care 1-a consacrat a fost Etica, scrisa in latina, aparuta dupa moartea sa. Astazi, la Den Haag este sediul Curtii Internationale de Justitie, al Curtii Permanente de Arbitraj International; este locul in care multe tratate de pace au fost negociate.

Pentru a-si indeplini misiunea internationala si functia de capitala, orasul dispune de un sir de palate, intre care: Vredespaleis - Palatul Pacii (Carnegieplein 2, sediul Tribunalului International, construit in 1913, dupa planurile francezului L. M. Cordonnier si ale olandezului J. van der Steur, cu fonduri primite de la Fundatia magnatului american al otelului, Andrew Carnegie), Nederland Congresgebouw Palatul Congreselor (Churchill plein 10) si Huis ten Bosch Palatul din Padure (Bezuin-denhoutseweg, resedinta familiei regale, construit pentru sotia stathounderului Frederik Hendrik,in anul l645).

Desi circulatia stradala in Den Haag nu este atat de dificila ca in alte capitale, merita sa vizitati orasul pe jos sau cu transportul public, avand ca punct de plecare una din cele doua gari feroviare principale Holland Spoor (Station)-HS, din sudul orasului, sau Centraal Spoor (Station)-CS. In apropiere de CS sunt atat centrul comercial Babylon cat si Oficiul de informare turistica VVVKan-toor Winkelcentrum Babylon (Koningin Julianaplein 30).

VelTravel

Atractii turistice Den Haag

Tag: Obiective turistice Den Haag, Atractii turistice Den Haag, De vizitat in Den Haag, Ce vizitam in Den Haag, Top atractii turistice Den Haag, Top obiective turistice Den Haag, Ghid turistic Den Haag.
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne