Cetatea Severinului din Drobeta Turnu Severin, obiective turistice Drobeta Turnu Severin

Cetatea Severinului

Obiectiv turistic din Drobeta Turnu Severin

Cetatea era cea mai importanta reduta strategica de pe Dunare, cine o cucerea acela isi asigura un cap de pod impotriva celorlalti si posibilitatea inaintarii spre noi cuceriri. La sfarsitul sec. XIII regele Ôtefan al Ungariei a purtat cinci razboaie cu taratul bulgar pentru apararea Cetatii Severinului. Ducii si voievozii romani si-au disputat si ei intaietatea asupra redutabilei cetati, cucerind-o sau revendicand-o in rastimpuri.

Pentru ea a murit Litovoi, iar Basarab I il va umili pe Carol Robert la Posada (1330), de acum Tara Severinului alipindu-se Munteniei. Mircea cel Batran a infiintat Bania Severinului, iar in 1406 incheia un targ de alianta cu Sigismund al Ungariei chiar la Severin. Dupa moartea lui Mircea, Sigismund va elibera Cetatea Severinului ocupata de turci, asigurand si protectia manastirilor Vodita si Tismana.

Regina Elisabeta a incredintat apoi Banatul de Severin lui Iancu de Hunedoara, care a intarit toate cetatile de la Dunare. Dupa caderea Constantinopolului (1453) atacurile asupra cetatilor dunarene s-au intetit, Bania se va muta la Strehaia, ulterior la Craiova, populatia Severinului va migra catre Cerneti, sat la 6 km spre nord, ce va deveni capitala districtului Mehedinti.

In anul 1524, dupa un atac devastator al turcilor lui Soliman Magnificul, din Cetatea Severinului a mai ramas vertical doar un turn, de unde mehedintenii vor numi locul Turnul lui Sever. Timp de aproape 300 de ani trupul cetatii fusese rezidit de tot atatea ori cate batalii s-au dat aici pentru apararea inimii Tarii Romanesti, pentru nepatrunderea ungurilor spre sud si pentru nepatrunderea turcilor spre centrul Europei.

Fosta Drobeta renascuse (s-au descoperit mai tarziu chiar si monumente drobetane incastrate in zidurile noii cetati), semn in habitatul noii asezari in aceasta perioada de trei secole fiind functionarea a doua biserici crestine, catolica si ortodoxa, semn de "dialog" in lumile Schismei ce impartise Europa in doua.

perfect-tour.ro/ Perfect Tour
Bilete de avion spre Drobeta Turnu Severin:
Rezerva online cele mai ieftine bilete de avion Click aici!
Cauta cazare langa Cetatea Severinului:
Vezi oferte hoteluri in cele mai populare destinatii Click aici!
Rent a car:
Cele mai bune preturi Click aici!
Informatiile prezentate au titlu orientativ, ele se pot modifica odata cu trecerea timpului.
Daca sunteti de parere ca fotografiile sau textele prezentate pe aceasta pagina incalca legea dreptului de autor va rugam sa ne sesizati acest lucru la contacteaza-ne